Το έθιμο της ΒΑΛΕΖΑΣ
Πιο συγκεκριμένα, δύο μερόνυχτα κρατούσαν αυτές οι γιορτές, Σάββατο και Κυριακή της Τυρινής. Σημείο αναφοράς η φωτιά που έκαιγε στο κέντρο της πλατείας με τα πλατάνια, δίπλα στην βρύση και κάτω από την εκκλησία.
Οι μεγαλύτεροι μετα κάρα και τα ζώα, με τα κλαδευτήρια και τα πριόνια πήγαιναν στο δάσος , έκοβαν πεύκα, σκοίνα, κουμαριές, κυρίως όμως πουρνάρια, τα οποία όταν καίγονταν δημιουργούσαν θόρυβο και σπίθες που έφταναν μέχρι τον ουρανό.Το τσούρμο, τραβούσε τις κλάρες μέχρι την πλατεία και στην ησυχία του χωριού, ακουγόταν ένα σούρσιμο, ακολουθώντας ένα σύννεφο σκόνης, μαζί με γέλια και φωνές. Μόλις έφταναν στο κέντρο της πλατείας τα στοίβαζαν σε «τρακάδες». Παράλληλα, έψηναν κάθε λογής πίτες , γαλατόπιτες , τραχανόπιτες, τυρόπιτες, τις τραγανές μουσούντες ( πίτες με αρωματικά χόρτα και αλεύρι). Το σούρουπο, όλοι είχαν πάρει την θέση τους γύρω από την κεντρική «τρακάδα» μετα ξύλα. Κάποιος πυροδοτούσε την φωτιά.
Ξαφνικά ακουγόταν η ιαχή: "ΊΑ ΚΟΥΤΟΥΒΑΛΕΖΑ" (ελάτε στην Βάλεζα). Οι νέοι και τα παιδιά το φώναζαν πάλι και πάλι και η ηχώ έφτανε, μέχρι την Σφενδάλη. Την ίδια στιγμή έριχναν πουρνάρια στην φωτιά κι αυτά έσκαγαν σαν χιλιάδες στράκα στρούκες, με τις σπίθες να χάνονται στο μαύρο του ουρανού. Όλα αυτά δημιουργούσαν μία απόκοσμη εικόνα και ταυτόχρονα μία πρωτόγνωρη ψυχική ανάταση, που προετοίμασε τους κατοίκους για το επερχόμενο γλέντι.Αυτό επαναλαμβανόταν συχνά για να κρατάει άσβεστη τη φωτιά, που λειτουργούσε σαν πόλος έλξης.
Πέρυσι α
ναβιώσαμε τις παλιές αναμνήσεις του εθίμου αυτού, μετά από συλλογική προσπάθεια και προσωπική ενασχόληση.Συγκεντρώσαμε όλα τα απαραίτητα «υλικά» δημιουργώντας μια απολαυστική εορταστική ατμόσφαιρα, συνδυάζοντας το παλιό με το καινούργιο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία και για φέτος.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλακάσας σε συνεργασία με τη δημοτική κοινότητα Μαλακάσας, τους κατοίκους – εθελοντές, τα σχολεία αλλά και τους συλλόγους των γύρω περιοχών με τα χορευτικά τους συγκροτήματα, έχουν ήδη μεριμνήσει για την άρτια προετοιμασία της εκδήλωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάθε βοήθεια και προσφορά δεν είναι αναγκαία ακόμη και τώρα. Η ΒΑΛΕΖΑ είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι ένα τοπικό αποκριάτικο έθιμο που χρειάζεται τη δική μας συνεισφορά για να συνεχίσει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια.
Σας περιμένουμε όλους με χαρά να γιορτάσουμε τη φετινή ΒΑΛΕΖΑ, με πολύ κέφι, κρασί και απολαυστικά εδέσματα. Το φιλόξενο κλίμα των κατοίκων της Μαλακάσας δεν έχετε παρά να το ανακαλύψετε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου