Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Σπύρος Κωνσταντάς: «Με θεσμικές αλλαγές, ανάπτυξη και συγκροτημένες πολιτικές να φτιάξουμε την Ελλάδα από την αρχή»

018

Επί πολλά χρόνια Δήμαρχος Παλλήνης ο Σπύρος Κωνσταντάς, με σημαντική προσφορά στην πόλη του και την ευρύτερη περιοχή, προσπάθησε με ουσιαστικά -είναι αλήθεια- αποτελέσματα για υποδομές, έργα και προσφορά, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Στα συν του ότι ήταν από τους πρωτεργάτες για το έργο της αποχέτευσης με συνολική μελέτη για την Ανατολική Αττική, που δυστυχώς λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Σήμερα Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης, διδάσκει στο Γυμνάσιο της Αρτέμιδας και δραστηριοποιείται ως πολιτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Περιφέρεια Αττικής.


Κ. Κωνσταντά, όπως φαίνεται προσανατολίζεστε να κάνετε το μεγάλο βήμα από την Αυτοδιοίκηση, στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;

«Προσδοκώ να συμβάλλω με την εμπειρία μου στην επίλυση κάποιων μεγάλων προβλημάτων της Ανατολικής Αττικής και της ευρύτερης περιοχής.
Σε μια εποχή έντονης πολιτικής και κοινωνικής ρευστότητας, νομίζω ότι είναι απαραίτητο όσο ποτέ να προσπαθήσουμε για την αλλαγή της μίζερης πολιτικής των προηγούμενων χρόνων, που μας οδήγησε σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.
Δουλεύω από μικρό παιδί, έχω επάγγελμα, δεν είναι το επάγγελμά μου η πολιτική, καθώς είμαι καθηγητής-Γεωλόγος στο Γυμνάσιο της Αρτέμιδας. Έχω εμπειρία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα αλλά και πολλαπλή εμπειρία από τον χώρο των τοπικών κοινωνιών που τους έχω υπηρετήσει ως Δήμαρχος Παλλήνης, μέλος της πρώην Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), Πρόεδρος της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής κλπ.
Ευελπιστώ λοιπόν ότι μέσα από τη συνεργασία και τον διάλογο με τους συμπολίτες μου, τους συλλόγους και τους φορείς της Ανατολικής Αττικής, τη βαθιά γνώση των προβλημάτων της περιοχής μας και την προσήλωσή και ενεργό συμμετοχή μου στα κοινά να μπορέσουμε οι πολίτες να έχουμε λόγο αλλά και ουσιαστικά αποτελέσματα για καλύτερες τοπικές κοινωνίες».


Γιατί όμως με τη Δημοκρατική Συμμαχία; Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να συμμετάσχετε σε αυτόν τον πολιτικό σχηματισμό;

«Δε θα μπορούσα να είμαι με τα δύο «μεγάλα κόμματα», γιατί είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όχι μόνο απέτυχαν να δημιουργήσουν μια ισχυρή και αξιόπιστη Ελλάδα, αλλά και μας έφεραν στο τραγικό χάλι που βρισκόμαστε σήμερα. Και εγώ ο ίδιος στήριξα τις ελπίδες μου στο παρελθόν σε κόμμα εξουσίας αλλά τα σημερινά αποτελέσματα πραγματικά με έχουν απογοητεύσει.
Ταυτόχρονα ως πολίτες της Ανατολικής Αττικής δεν είδαμε χειροπιαστά έργα για την περιοχή μας. Πού είναι η αποχέτευση;
Πού είναι ένα νοσοκομείο για μια πολυπληθή και μεγάλη περιοχή;
Ποια είναι η περιβαλλοντική πολιτική για τον Ασωπό ποταμό και ποια η προστασία του δασικού μας πλούτου, όταν, π.χ., χαρακτηρίζονται μικρά οικόπεδα ως δασικά, ενώ καίγονται τα πραγματικά δάση;
Την ίδια στιγμή το κράτος δεν  μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη από την εγκληματικότητα ούτε στο κέντρο πλέον των πόλεών μας, πόσο μάλλον σε απομακρυσμένες ή εκτός σχεδίου περιοχές.
Γιατί λοιπόν να στηρίξω τα κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν επί δεκαετίες; Ταυτόχρονα πιστεύω ακράδαντα ότι η ελεύθερη οικονομία, το λιγότερο κράτος, χωρίς σπατάλες και ημέτερους, η ιδιωτική πρωτοβουλία και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα είναι η λύση για να βγούμε από την κρίση.
Οι σοβαρές και συγκροτημένες πολιτικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Ντόρας Μπακογιάννη, οι οποίες δικαιώνονται μέρα με τη μέρα, αποτελούν την ενδεδειγμένη πολιτική φόρμουλα για την Ελλάδα της Ανάπτυξης, της Ευνομίας, της Ευημερίας».


Είστε έμπειρος αυτοδιοικητικός. Πώς βλέπετε τα πράγματα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης μετά τον Καλλικράτη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης;


«Διαχρονικά η Αυτοδιοίκηση δεν είχε τους απαραίτητους πόρους για να προσφέρει αυτά που θα μπορούσε στον δημότη. Θυμάμαι ως Δήμαρχος, με τα λίγα οικονομικά και μέσα που είχαμε, να αγωνιώ για να παρέχουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.
Όμως μέχρι και πριν λίγο καιρό καταφέρναμε να υπάρχει μια συγκροτημένη κοινωνική πολιτική. Στεκόμασταν έμπρακτα δίπλα σε εκατοντάδες οικογένειες που είχαν προβλήματα διαβίωσης και υγείας, εφαρμόζαμε χρήσιμα προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, παρείχαμε πρωτοβάθμιες συμβουλευτικές υγείας και περίθαλψης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες κλπ.
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία για τους αιρετούς η οικονομική κρίση. Πρέπει να αντισταθούμε στη μιζέρια και τη μοιρολατρία και με νέες προσεγγίσεις να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του, ιδιαίτερα σήμερα.
Ταυτόχρονα πρέπει με νέες δράσεις, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με ανακατανομή των πόρων, να επιτύχουμε αποτελέσματα για καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής, προς όφελος του δημότη που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση».


Πώς κρίνετε την πολιτική και κοινωνική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα και τι ελπίζετε για το μέλλον;

«Η σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση είναι ζοφερή, απογοητευτική θα έλεγα για κάθε Έλληνα, που βλέπει το εισόδημά του να εξανεμίζεται μέρα με τη μέρα.
Ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα, έγινε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα μείζονα θέματα της πατρίδας μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την  κυβέρνηση συνεργασίας.
Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ναρκοθετούν με τις ενέργειές τους το έργο αυτή της κυβέρνησης.
Βλέπετε το πάθος για εξουσία και οι προσωπικές βλέψεις μπαίνουν πιο πάνω από το μέλλον της χώρας μας και το όφελος των Ελλήνων. Αυτό είναι λυπηρό και πρέπει να αλλάξει άμεσα γιατί δεν έχουμε καθόλου χρόνο και θα έρθουν πολύ χειρότερα. Και τότε η οργή του κόσμου θα είναι ανεξέλεγκτη.
Έχει έρθει η ώρα για άμεσες και στοχευμένες θεσμικές αλλαγές και ενέργειες ώστε να φτιάξουμε όλοι μαζί μια Ελλάδα από την αρχή, με ανάπτυξη, κανόνες και δράσεις, ιδιαίτερα για τους νέους μας».

http://www.spiroskonstantas.gr

skonsantas

πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση

http://www.attikovima.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york