Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Νέο σύμφωνο σταθερότητας «17+» (ΒΙΝΤΕΟ)



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σε συμφωνία για ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ των 17 μελών της ευρωζώνης, ανοιχτό και σε όποιον άλλον θέλει να το δεχθεί οικειοθελώς, κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Η απόφαση δεν αφορά τους 27 και την ΕΕ μετά την εμμονή της Βρετανίας και του Ντέιβιντ Κάμερον να μπλοκάρει τις συλλογικές διαδικασίες. Οι βασικές γραμμές της απόφασης περιγράφονται σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν πριν από λίγο οι κυβερνήσεις των 17.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ PDF TH ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Την απόφαση περιέγραψαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεη και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.



Χωρίζεται σε δύο σκέλη, το μεσοπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο: Σε σχέση με το βραχυπρόθεσμο επιβεβαιώνεται η πληροφορία του real.gr για διοχέτευση των χρηματικών διαθέσιμων ύψους 200 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχει άλλη λεπτομέρεια για το πώς θα γίνει κάποια πιθανή αύξηση των πόρων του προσωρινού EFSF είναι όμως βέβαιο με βάση το κείμενο και τις δηλώσεις βαν Ρόμπεη ότι ο ομώνυμος ESM θα μπει σε λειτουργία το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2012.

Σε σχέση με τη συμμετοχή των ιδιωτών σε εθελοντική βάση, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης «πραγματοποιήσαμε μία καθοριστική αλλαγή στο δόγμα μας: Από εδώ και στο εξής θα είμαστε προσκολλημένοι αυστηρά στις αρχές και τις πρακτικές του ΔΝΤ, ή για να το πω πιο χοντρά η πρώτη μας προσέγγιση στο PSI που είχε αρνητική επίπτωση στις αγορές, είναι πλέον επίσημα τελειωμένη». 



Αναφορικά τώρα με τη δημοσιονομική πειθαρχία η συμφωνία των 17 στους όρους της Γερμανίας ήταν πλήρης. Το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης περιγράφει με σαφήνεια ότι και οι κυρώσεις αυτοματοποιούνται και το φρένο χρέους κι ελλείμματος πρέπει να μπει στα συντάγματα και οι προϋπολογισμοί εκ των προτέρων από την Κομισιόν.

Η συμφωνία επί της ουσίας ήταν απόλυτη. Όσον αφορά τη μορφή που θα πάρει νομικά η συμφωνία οι 17 εκφράζουν τη βούληση να την πάνε «στο πιο δεσμευτικό επίπεδο που είναι δυνατόν».

Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη επεσήμανε ότι «στην ΕΕ η αλλαγή συνθηκών, πρωτοκόλλων και νόμων ποτέ δεν ήταν εύκολη. Αναγκαστήκαμε να αρχίσουμε τη συζήτηση επί του νομοθετικού τα ξημερώματα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι 17 της ευρωζώνης κι έξι άλλοι θα οδεύσουν προς τη σύναψη μίας διακυβερνητικής συνθήκης. Δύο άλλα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμη πολιτική εντολή για να μετάσχουν». Όπως αναφέρει η κοινή δήλωση οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Δανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας είναι αυτές οι έξι χώρες που αναφέρει ο Βαν Ρόμπεη.

Οι κυβερνήσεις της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Σουηδίας θα πάνε στα Κοινοβούλιά τους, ζητώντας απόφαση.



Επί της ουσίας η κοινή δήλωση που θα μεταγραφεί σε κείμενο συμπερασμάτων περιέχει 16 αριθμημένα σημεία που περιγράφουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις προβλέψεις σχετικά με τους μηχανισμούς στήριξης του ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οροφή του 3% για υπαγωγή κράτους σε επιτήρηση συνεχίζει να ισχύει, όπως επίσης προστίθεται και η γερμανική απαίτηση για υποχρέωση των κρατών μελών να μειώνουν το δημόσιο χρέος τους κατά 1/20 του ποσοστού που βρίσκεται πάνω από το 60% για τα επόμενα χρόνια.

Όταν οι προϋπολογισμοί δεν είναι πειστικοί τότε η Κομισιόν θα προτείνει τροποποιήσεις, υποχρεωτικά δεκτές.

Διπλωματικοί παρατηρητές σχολίαζαν ωστόσο πως η απόφαση για διοχέτευση των 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και η «οροφή» των 500 δισ. στο σύνολο των ποσών για τους δύο μηχανισμούς στήριξης του ευρώ EFSF/ESM δείχνουν μία έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων αλλά και την ενισχυμένη παρουσία της Ουάσινγκτον στα εσωτερικά του ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιδρυτική συνθήκη του ESM θα είναι καρμπόν από το καταστατικό του ΔΝΤ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york