Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ο Παπαδήμος ηρεμεί τις Βρυξέλλες, τους εταίρους και τις αγορές



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η υπομονή των Βρυξελλών και των εταίρων εξαντλείται, καθώς βλέπουν ότι στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα κωλυσιεργεί και μια κυβέρνηση που θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί ήδη από την περασμένη Κυριακή δεν έχει δει το φως του ήλιου καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της εβδομάδας.

Στις Βρυξέλλες, κύκλοι της Κομισιόν με ιδιαίτερη ένταση άφηναν από χθες υπόνοιες για κερδοσκοπικά παιχνίδια, χωρίς, όμως, να δίνουν άλλες διευκρινίσεις για το ποιος και τι. Αντιθέτως, επεσήμαναν σε έντονο ύφος ότι "δεν είναι δυνατόν η ελληνική πολιτική ελίτ να έχει αναστατώσει τον κόσμο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες και να μην κάνει τίποτα για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα".

Την αγανάκτηση των εταίρων και των Βρυξελλών επέτειναν οι φήμες για ένα μεσοβέζικο σχήμα που εξελισσόταν στην Αθήνα, για μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς αρμοδιότητες, που προφανώς δε θα μπορούσε να εγγυηθεί την εφαρμογή του μνημονίου και ολοφάνερα θα επέτεινε την ακυβερνησία, σε μια ιδιότυπη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η δε ονοματολογία κάθε άλλο παρά άμβλυνε τις εντυπώσεις. Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι που στις Βρυξέλλες έφτασε η είδηση ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα συνεχιζόταν την επόμενη μέρα και πως το μόνο όνομα με σοβαρή αποδοχή δεν μπορούσε να είναι άλλο από του κ. Παπαδήμου. Καθόλου τυχαία δεν προηγήθηκαν οι δηλώσεις Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Προβόπουλου κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πηγές της Κομισιόν που εκφράζουν και τους εταίρους του eurogroup και εισηγήθηκαν τις πολιτικές εξελίξεις, αναφέρουν με αφορμή την ονοματολογία ότι "η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα είναι κυβέρνηση και των δύο κομμάτων, δεν υπερτερεί ο ένας του άλλου". Ο κ. Σαμαράς λένε, δεν είναι άμοιρος των εξελίξεων και "αν ήθελε ο ίδιος τον κ. Παπαδήμο, θα έπρεπε να τον προτείνει", συμπληρώνουν, απαντώντας σε διάφορες διαδικαστικές δικαιολογίες που έχουν αναδυθεί μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χθες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το real.gr ο κ. Λ. Παπαδήμος, στην περίπτωση που τελικά αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, έχει στο μυαλό του και προφανώς διαπραγματεύεται να χρησιμοποιήσει μεταξύ άλλων και το δικό του επιτελείο. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το ποια πρόσωπα θα καταλάβουν ποιες ακριβώς θέσεις στην επόμενη κυβέρνηση.

Κύκλοι της Κομισιόν υπενθυμίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος δεν είναι τυχαίος... Πριν αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, υπήρξε ένας από του λεγόμενους "7" που έβαλαν την Ελλάδα στο ευρώ, μαζί με τους κ. Σημίτη, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, το μακαρίτη Γιάννο Κρανιδιώτη, τον κ. Στουρνάρα, και τον Τάσο Γιαννίτση.

Αντίστοιχα και σήμερα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο κ. Παπαδήμος επιθυμεί να φτιάξει μια σοβαρή ομάδα και να συνεργαστεί καταρχήν με το κ. Ράπανο (όχι από τη θέση της Εθνικής), τον κ. Γλήνο (παρά το πρόβλημα της υγείας του), τον κ. Γιαννίτση (χωρίς να γνωρίζουμε από ποιο πόστο) και όπως λέγεται, να έχει καθημερινή, συνεχή και μόνιμη διαβούλευση με τους πρώην Επιτρόπους κ. Β. Παπανδρέου, κ. Α. Διαμαντοπούλου, κ. Στ. Δήμα και προφανώς με τη σημερινή Επίτροπο κ. Μ. Δαμανάκη. Όπως αναφέρουν κύκλοι της Κομισιόν, ένα τέτοιο επιτελείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών "είναι καταδικασμένο να πετύχει" και προφανώς σε αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούν πολλοί και από πολλά διαφορετικά πόστα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york