Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και, γι' αυτό, Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα ρομποτικό σκύλο που μπορεί να συνοδεύσει ένα τυφλό -αλλά και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο- στη βόλτα του. Ο ρομπο-σκύλος, με την προσωρινή ονομασία NR003, αποτελεί δημιούργημα της ιαπωνικής εταιρίας ρομποτικής NSK και του πανεπιστημίου Ηλεκτρο-Επικοινωνιών, σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail».
Χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα Kinnect της Microsoft, που του επιτρέπει να «διαβάζει» εικόνες και αποστάσεις, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο στα «μάτια» του σκύλου μια τρισδιάστατη αναπαράσταση των εμποδίων που βρίσκονται μπροστά, ώστε το μηχανικό «ζώο» να προσαρμόζει ανάλογα την πορεία του -και μαζί με αυτό και ο άνθρωπος που το κρατά από το λουρί! Το ρομπότ διαθέτει τέσσερα πόδια και οκτώ μικρές ρόδες, κάτι που του επιτρέπει στις ευθείες επιφάνειες να επιταχύνει, ενώ όταν συναντά ανωμαλίες ή σκάλες μπορεί να βαδίσει πάνω τους. Ο «σκύλος» ελέγχεται τόσο από λογισμικό που έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων, όσο και μέσω πίεσης που ασκεί με το χέρι του ο συνοδός στο «λουρί».
Το ρομπότ είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις εντολές που δέχεται, μιλώντας στον ιδιοκτήτη του με μια συνθετική γυναικεία φωνή. Στο μέλλον, σχεδιάζεται ο ρομποτικός σκύλος να μπορεί να δεχτεί φωνητικές εντολές και να προσανατολίζεται με ακρίβεια μέσω GPS, οδηγώντας τον κύριό του εκεί που πρέπει. Σε σχέση με ένα πραγματικό σκύλο, ο ρομποτικός σκύλος είναι πιο αργός, αλλά και λιγότερο επιθετικός!
Ο «σκύλος» αναπτύσσεται από το 2005 και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών, ενώ εκτιμάται ότι θα βγει στην αγορά γύρω στο 2020. Καθώς διευρύνεται συνεχώς το ποσοστό των ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και έτοιμη αγορά για τέτοια ρομπότ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία «Τογιότα» παρουσίασε τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα ρομπότ-νοσοκόμα που θα μπορεί να σηκώνει καθηλωμένα στο κρεβάτι άτομα και θα τα στηρίζει για να περπατούν μέχρι την τουαλέτα. Η εταιρία ελπίζει να έχει έτοιμη την ρομποτική νοσοκόμα εντός του 2013.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου