Χωρίς επιστροφή φαίνεται να είναι η ρήξη στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, στον απόηχο της συνάντησής τους την Τρίτη, η οποία έπεσε επίσης στο κενό. Δεν είναι μόνο η αρνητική απάντηση Σαμαρά στο αίτημα να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες για από κοινού διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Είναι και η αλληλοδιάψευσή τους, με έναν πόλεμο ανακοινώσεων ένθεν κακείθεν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας χθες, καθεμία εκ των οποίων ανέβαζε συνεχώς τους τόνους.
Όλα άρχισαν χθες το πρωί, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες περί επικείμενου τηλεφωνήματος μεταξύ των δύο ανδρών, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι αναμένει απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά -από το προηγούμενο βράδυ ακόμα- για το αν θα μεταβεί με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες και τη Συγγρού να διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια πρόσκληση. Το τηλεφώνημα έγινε και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά άρχισαν να επιβεβαιώνουν αμέσως μετά την σχετική πρόταση, σημειώνοντας όμως ότι έγινε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, οπότε και εδόθη αρνητική απάντηση στον κ. Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της ΝΔ να διερωτάται «τι τον θέλει μαζί του», αφού τον κατηγορεί ως συκοφάντη... Την ίδια ώρα, εξηγούσε ότι δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη «γραμμή» επί της οποίας να έχουν συμφωνήσει οι δύο, προκειμένου να διαπραγματευτούν από κοινού, ενώ φέρεται να έκανε λόγο και για «παρασκήνιο» στις διαπραγματεύσεις, το οποίο ο ίδιος αγνοεί, μιας και ο κ. Παπανδρέου δεν δίνει στη δημοσιότητα καν τις επιστολές προς τους δανειστές μας, οι οποίες του έχουν ζητηθεί.
Εμφανώς ενοχλημένοι από την πλευρά τους στην κυβέρνηση, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, διαβεβαίωναν ότι ο κ. Σαμαράς έχει αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης από την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα και πως όταν του έκανε την πρόταση -το βράδυ της Τρίτης- ο πρωθυπουργός, του υποσχέθηκε «ανοιχτή γραμμή» ως την Κυριακή και από κοινού διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες εκείνη την ημέρα.
Ακόμα, μάλιστα, και όταν ο Ηλίας Μόσιαλος πρότεινε να απαντήσει αμέσως μετά τη δήλωση Σαμαρά, ο πρωθυπουργός φέρεται να τον συγκράτησε, ελπίζοντας ότι ίσως ο πρόεδρος της ΝΔ αλλάξει γνώμη μέχρι χθες το πρωί. Αυτό δεν έγινε και έτσι, η πρώτη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες, μιλούσε για την «μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης σε όλη την Ευρώπη, που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς τις ευθύνες της, για να βοηθήσει τη χώρα της». Οι επόμενες ήταν ακόμα πιο σκληρές και έκαναν λόγο για «σύγχυση» και «ψέματα» εκ μέρους της ΝΔ.
Από την πλευρά της Συγγρού πάλι, αναδεικνυόταν τόσο η διαφορετική φιλοσοφία των δύο μεταξύ τους, όσο και η διχογνωμία που επικρατεί ακόμα και εντός του υπουργικού συμβουλίου. Επιμένοντας δε ο κ. Σαμαράς και χθες ότι δεν κρύβεται εκείνος πίσω από τις αναφορές στο Γουδή, καλούσε τον πρωθυπουργό να αναζητήσει τον «ένοχο» αλλού. Εμμέσως δε, «έδειχνε» προς τον κ. Λοβέρδο, που με μία «διαρροή» του αργά χθες τη νύχτα, θεωρούσε «αδιανόητο η διάθεση επιλογής της σύγκρουσης να οδηγεί τη ΝΔ στην αφαίρεση από τα δεδομένα του ελληνικού Έθνους του πιο κρίσιμου και ζωογόνου παραδείγματος του κινήματος του 1909». Σημείωνε δε ότι πρόκειται για κάτι που επικαλέστηκε σε συνεντεύξεις του στη Real News και παλιότερα στο "Βήμα" και θα επικαλείται διαρκώς.
Κατόπιν τούτων, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να πάει στις Βρυξέλλες, αλλά μόνος του. Το ίδιο θα κάνει ο κ. Παπανδρέου, αποδεικνύοντας και οι δύο την αδυναμία συνεννόησης στο εσωτερικό της χώρας έστω και στο «παρά πέντε» μίας συμφωνίας, που θα δεσμεύσει τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου