Σκηνές από την αστυνομική ταινία «Τhe Score», με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Έντουαρντ Νόρτον, ξεδιπλώνονται από τη δικογραφία που αποκαλύπτει η zougla.gr και αφορά στη ληστεία-μαμούθ με λεία 1.5 εκατ. ευρώ το απόγευμα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου στο υποκατάστημα της Alpha Bank στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ενορχηστρωτής και εγκέφαλος του colpo grosso εμφανίζεται να είναι ο γιος του πρώην αξιωματικού της Ασφάλειας και νυν υπευθύνου ασφαλείας της τράπεζας, Νίκος-Μάριος Κυρανάκος.
Ο 23χρονος νεαρός, ο οποίος εργαζόταν ως ταμίας στο συγκεκριμένο υποκατάστημα και ήταν παρών την ημέρα της ληστείας, κατονομάζεται από τους συγκατηγορούμενούς του ως ο ιθύνων νους του εγχειρήματος, για το οποίο θα έπαιρνε ως αμοιβή 450.000 ευρώ.
Από το υλικό της προανάκρισης προκύπτουν και ορισμένα μικρά λάθη στην εκτέλεση της ληστείας που έστρεψαν τις έρευνες των αστυνομικών προς την πλευρά του -μέχρι εκείνη τη στιγμή- μάρτυρα Νίκου Κυρανάκου. Κυρίως το γεγονός ότι ο φυσικός αυτουργός της ληστείας, πρωταθλητής του μάι-τάι, Γιώργος Γκιόκας, δεν τον έδεσε, όπως τις άλλες δύο υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς και ότι δεν κατέστρεψε το κινητό του τηλέφωνο.
Συνδετικός κρίκος της υπόθεσης εμφανίζεται να είναι ο Ιορδάνης Βαϊνόγλου, ο οποίος έφερε σε επαφή τον Γκιόκα και τον Κυρανάκο.
Η κατάθεση του δράστη
Λεπτομερέστατη είναι η ομολογία του φυσικού δράστη της ληστείας, γνωστού γυμναστή. Όπως λέει, έναν μήνα πριν από τη ληστεία, ο Βαϊνόγλου τού κανόνισε ραντεβού με τον Κυρανάκο, λέγοντάς του ότι υπάρχει μια «πολύ καλή δουλειά που θα του λύσει τα οικονομικά προβλήματα».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ισχυρίζεται ο δράστης, ο γιος του αξιωματικού τού περιέγραψε όλη τη διαδικασία που θα ακολουθούσαν, προκειμένου η ληστεία να είναι επιτυχής.
«Μου έλεγε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πιαστούμε, ενώ μου εξηγούσε ότι, αν η υπάλληλος αρνηθεί να μου δώσει τους κωδικούς του χρηματοκιβωτίου, θα έπρεπε να την απειλήσω με όπλο, καθώς -βάσει κανονισμού- θα αναγκαζόταν η υπάλληλος να μου τους αποκαλύψει».
Στη συνέχεια της απολογίας του, ο Γκιόκας αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε και νέο ραντεβού με τους Κυρανάκο και Βαϊνόγλου στις 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αναλύσουν όλες τις λεπτομέρειες.
«Ο Νίκος τα είχε σχεδιάσει όλα. Συγκεκριμένα, μου είπε ότι πρέπει να πάρουμε ένα τηλέφωνο στο σταθερό της τράπεζας που εργάζεται, να συνομιλήσουμε με τον υπεύθυνο βάρδιας, να του πούμε ότι έχουμε προγραμματίσει μια ανακαίνιση για το υποκατάστημα και ότι θα έρθουν δύο τεχνικοί στις 18 Σεπτεμβρίου να πάρουν μέτρα και να βγάλουν τα σχέδια… Επίσης, μου είπε ότι θα αγοράσει αυτός δυο φόρμες εργασίας… Μου είπε να πάω την ημέρα της ληστείας φορώντας καπέλο τύπου τζόκεϊ και γυαλιά μυωπίας, ενώ στη συνέχεια θα έπρεπε να δείξω στο γκισέ την κάρτα με τα στοιχεία που θα έχω ήδη δώσει τηλεφωνικώς, προκειμένου να μου ανοίξει ο ίδιος. Τέλος, θα προσποιούμουν ότι θα έπαιρνα μέτρα και θα περίμενα την κατάλληλη ευκαιρία για να κάνω τη ληστεία…».
Όπως μάλιστα ομολογεί ο δράστης, η ληστεία ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε τότε, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα.
«Μας έλεγε ότι οι κάμερες είναι θολές»
Ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον γιο του αξιωματικού είναι και η απολογία του έτερου συγκατηγορουμένου, Ιορδάνη Βαϊνόγλου. Υποστηρίζει ότι γνώρισε τον Κυρανάκο σε ένα νυχτερινό μαγαζί όπου δούλευε και ότι εκεί ο τελευταίος τού είπε ότι έχει σχεδιάσει μια ληστεία, προτρέποντάς τον να συμμετάσχει.
«Μου είπε ότι δούλευε δύο χρόνια σε αυτό το υποκατάστημα και γνώριζε ακριβώς τι συμβαίνει, καθώς ο πατέρας του είναι υπεύθυνος ασφαλείας της τράπεζας. Μάλιστα, όταν τον ρώτησα για το αν η τράπεζα διαθέτει κάμερες, μου απάντησε ότι διαθέτει, ότι είναι θολές, δεν καταγράφουν όλο το πρόσωπο και, αν μπω με καπέλο με γυαλιά, δεν θα με αναγνωρίσουν ποτέ. Εγώ τότε γέλασα και του αρνήθηκα, λέγοντάς του ότι δεν μπορώ να κάνω τέτοια πράγματα».
Ακολούθως, επισημαίνει ότι συνέστησε τον Γκιόκα στον Κυρανάκο μέσω ενός άλλου προσώπου από τη Μύκονο, το οποίο γυμναζόταν με τον πρώτο, ενώ ισχυρίζεται ότι συμφώνησε να πάρει εκείνος το μερίδιο του Κυρανάκου (450.000 ευρώ), για να του το παραδώσει αργότερα.
Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, προκαλεί η παραδοχή Βαϊνόγλου ότι λίγες ώρες μετά τη ληστεία ο Κυρανάκος τον πήρε τηλέφωνο για «ξεκάρφωμα» από τους αστυνομικούς, ενώ επισημαίνει πως συναντήθηκαν στη Νέα Σμύρνη, όπου τελικά του έδωσε 60.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, όπως είπε, ανέλαβε να το κρατήσει ένα άλλο πρόσωπο.
Τα μοιραία λάθη
Πρόδρομος για την ανακάλυψη της εμπλοκής του 23χρονου ταμία στο colpo grosso υπήρξε και η κατάθεση της συναδέλφου του που στις 2 Οκτωβρίου ήταν υπεύθυνη βάρδιας στο υποκατάστημα. Όπως αναφέρει στη συμπληρωματική της κατάθεση, «μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο δράστης της ληστείας δεν προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον συνάδελφο Νίκο Κυρανάκο που ήταν και ο μοναδικός άνδρας από τους τρεις υπαλλήλους που ήταν εκείνη τη στιγμή στο κατάστημα».
Επιπλέον, η μάρτυρας αναφέρει ότι της έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως ο ληστής δεν ζήτησε να ανοιχτεί το μεγαλύτερο χρηματοκιβώτιο που υπήρχε στον χώρο, αλλά επέμεινε να ανοιχτούν τα μικρότερα, τα οποία περιείχαν τα περισσότερα χρήματα. Λεπτομέρεια, που -όπως σημειώνει- την έκανε να πιστεύει ότι ο δράστης γνώριζε πού βρίσκονταν τα χρήματα.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι από την πλευρά του ο νεαρός ταμίας αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη ληστεία, αλλά παραδέχεται ότι γνώριζε τους Βαϊνόγλου και Γκιόκα.
Απολογούνται την Τετάρτη
Οι βασικοί κατηγορούμενοι της ληστείας αναμένεται να απολογηθούν στον 31ο τακτικό ανακριτή το πρωί της Τετάρτης. Σήμερα απολογήθηκε η φίλη του Γιώργου Γκιόκα, η οποία αφέθηκε ελεύθερη.
Η zougla.gr επικοινώνησε και με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του φυσικού δράστη της ληστείας, κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο οποίος επεσήμανε τα εξής: "Ο πελάτης μου είναι συντετριμμένος από αυτή του την πράξη. Ζητάει συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες και ο λόγος που έκανε αυτό το μεγάλο λάθος ήταν ότι ήθελε να διασφαλίσει τα χρήματα προκειμένου να εγχειριστεί η αδελφή του στο εξωτερικό".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου