ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος Παλλήνης και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παλλήνης, σας προσκαλούν στη Συναυλία «ΑΝ ΘΥΜΗΘΕΙΣ Τ’ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ»
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα,
Κλειτάρχου & Αριστείδου.
Η παιδική χορωδία της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης & η χορωδία του 3ου Δημοτικού σχολείου Γέρακα, συμπράττουν με την ομάδα εκπαιδευτικών – μουσικών «πεντάγραμμο» σε μια συναυλία αφιερωμένη στο Νίκο Γκάτσο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.
Ο Δήμαρχος Παλλήνης
Αθανάσιος Η. Ζούτσος
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βιογραφικό Σημείωμα
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ (1911 ή 1914-1992)
Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στα Χάνια Φραγκόβρυσης της Αρκαδίας. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Τρίπολη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε με τη μητέρα και την αδελφή του στην Αθήνα, όπου σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου. Την περίοδο 1935-1936 ταξίδεψε στη Νότιο Γαλλία και το Παρίσι. Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία έκανε το 1931 με τη δημοσίευση του ποιήματος «Της μοναξιάς» στο περιοδικό «Νέα Εστία», ενώ την ίδια περίοδο μπήκε στον κύκλο του περιοδικού «Νέα Γράμματα» με το οποίο συνεργάστηκε και ως κριτικός λογοτεχνίας, δραστηριότητα που ανέπτυξε και σε άλλα λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας. Το 1943 εξέδωσε την «Αμοργό», ποιητική συλλογή που θεωρήθηκε ως ορόσημο στην ιστορία της ελληνικής υπερρεαλιστικής ποίησης και επηρέασε σύγχρονους και μεταγενέστερούς του ποιητές. Μετά την «Αμοργό» ωστόσο δε δημοσίευσε παρά τρία ποιήματα στον περιοδικό τύπο. Στη μεταπολεμική περίοδο συνεργάστηκε με το περιοδικό του Κ.Γ. Κατσίμπαλη «Αγγλοελληνική Επιθεώρηση» και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ασχολήθηκε επίσης με τη θεατρική μετάφραση (Λόρκα, Στρίντμπεργκ, Ο’Νηλ, Λόπε ντε Βέγκα, Τενεσσή Ουΐλλιαμς κ.α.) σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και άλλων αθηναϊκών θιάσων και από τη δεκαετία του ’50 με τη στιχουργική. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από το Μάνο Χατζιδάκι, το Μίκη Θεοδωράκη, το Σταύρο Ξαρχάκο και άλλους έλληνες συνθέτες. Τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του (1987) και εκλέχτηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας της Βαρκελώνης για τη συμβολή του (μέσω των μεταφράσεών του) στην προώθηση της ισπανικής λογοτεχνίας (1991). Πέθανε στην Αθήνα. Το 1995 κυκλοφόρησε στην Κωνσταντινούπολη τουρκική μετάφραση του ποιητικού έργου του από τον Ηρακλή Μήλλα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Νίκου Γκάτσου βλ. «Γκάτσος Νίκος» στο «Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό», τ. 3, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985, Δημοσθένης Κούρτοβικ, «Νίκος Γκάτσος», στο «Έλληνες μεταπολεμικοί συγγραφείς: ένας οδηγός», Αθήνα, Πατάκης, 1995, σ. 55-56, Αλέξης Ζήρας, «Γκάτσος Νίκος», στο «Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», Αθήνα, Πατάκης, 2007, σ. 403-404, και Φίλιππος Μανδηλαράς-Αγγελική Πασσιά, «Νίκος Γκάτσος: Εργογραφία», περιοδικό «Ελί-τροχος», τχ. 11, Χειμώνας 1996-1997, σ. 8-13.
Πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=461&t=141)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου