Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Yγρότοπος με πάρκινγκ και γήπεδα!




Μάχη Τράτσα



Πόσα μπορεί να... αντέξει ένας υγρότοπος; Όπως φαίνεται η περιοχή στις εκβολές του Κρατερού, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ηράκλειο Κρήτης, έχει ξεπεράσει τα οικολογικά όρια αντοχής και υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα.

Τα μέλη του Δικτύου για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στον υγρότοπο διαπίστωσαν δεκάδες παράνομες χρήσεις. Ειδικότερα κατέγραψαν ότι:

- η εκβολή του Καρτερού έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης μετά από επιχωμάτωση, ενώ υπήρξε και επίστρωση του χωμάτινου δρόμου με τσιμέντο.

- η περιοχή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

- το νερό του ποταμού είναι μολυσμένο με αστικά λύματα.

- τα τροχοφόρα κινούνται στις αμμοθίνες, τις ελάχιστες που επιβιώνουν.

- στον υγρότοπο υπάρχουν εκτός από τα παράνομα οικήματα και δύο γήπεδα.

- έκταση επιχωματώθηκε και περιφράχθηκε με παλέτες. Μέσα έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες, αυτοκίνητα, φορτηγά, τρακτέρ, τροχόσπιτο κ.ά.

«Οι επεμβάσεις και οι συγκεκριμένες δραστηριότητες βρίσκονται εντός των περιοχών ειδικής προστασίας Ι και ΙΙ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Αλικαρνασσιακού. Σύμφωνα με αυτό δεν επιτρέπεται η αμμοληψία και η απόθεση αδρανών υλικών, η προσωρινή ή τελική απόθεση κάθε είδους υλικών ή απορριμμάτων και η κάθε είδους αλλοίωση της κοίτης και των παρόχθιων περιοχών», επισημαίνει ο υπεύθυνος Προγράμματος Νησιωτικών Υγροτόπων του WWF Ελλάς κ.Καλούστ Παραγκαμιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν επιτρέπεται η δόμηση, η καταστροφή της φυσικής βλάστησης και των φυτοφρακτών, η ρύπανση και η εν γενεί υποβάθμιση των υδατικών πόρων και οικοσυστημάτων.

Ύστερα από μηνυτήρια αναφορά, ο εισαγγελέας Ηρακλείου και ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου επισκέφτηκαν την περιοχή μαζί με τους ερευνητές του WWF Ελλάς και αναμένεται η απόδοση ευθυνών.

Ο εισαγγελέας γνώριζε την υπόθεση διότι από προηγούμενη καταγγελία είχε συνταχθεί δικογραφία. Παρόλα αυτά, όπως καταγγέλλει ο κ. Παραγκαμιάν, ο δήμος Ηρακλείου δεν έχει ακόμη προβεί σε καμία ενέργεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york