Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Δημήτρης Σταύρου: Μεταρρυθμίσεις για να τονώσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα

(άρθρο του Δημήτρη Σταύρου, υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τη «Δυναμική Πολιτεία», dstavrou.blogspot.com)
 Τα προβλήματα του νέου Δήμου Ωρωπού απαιτούν μια ευρεία Διοικητική-Οργανωτική Μεταρρύθμιση που θα ενσωματώνει και θα τροφοδοτεί μεταρρυθμίσεις και σε άλλα πεδία, όπως στο Οικονομικό , στο Αναπτυξιακό, στο Περιβαλλοντικό , στο Πολιτισμικό, κ.λπ. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμπειρία και ιστορία Τοπικής Aυτοδιοίκησης και Κοινοτισμού, η Βόρεια Αττική θεμελιώθηκε σε συγκεντρωτικές και τοπικιστικές βάσεις. Οι προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι λειψές και μεταφέρουν το αποτυχημένο κρατικίστικο μοντέλο σε τοπικό επίπεδο. Γι' αυτό, όχι μόνο δεν επέφεραν ουσιαστικές αλλαγές, αλλά  αποκέντρωσαν τη γραφειοκρατία και τα προβλήματα.
Δυστυχώς, πολλοί ΟΤΑ στην Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε οργανισμούς σπατάλης και εύνοιας ολιγάριθμων κοινωνικών ομάδων και έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους σε σχέση με το τι θα έπρεπε να κάνουν. Όταν βλέπουμε Δήμους να ασχολούνται με επιχειρηματικές δραστηριότητες προς όφελος λίγων (μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων), ακριβές κατασκευές αθλητικών εγκαταστάσεων, πανάκριβες ενοικιάσεις δημαρχείων, πολιτιστικές δραστηριότητες αμφιβόλου αξίας, σημαίνει ότι τα λεφτά των δημοτών σπαταλούνται σε τομείς που θα μπορούσε κάλλιστα να υποκαταστήσει ο ιδιωτικός τομέας, και που δεν ωφελούν ολόκληρη την κοινωνία.
Χρειαζόμαστε επειγόντως την ισχυροποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής του νέου Δήμου Ωρωπού. Με τις κατάλληλες στρατηγικές κινήσεις της νέας Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος  θα πρέπει να ολοκληρώνει λειτουργικά τη δομή του έτσι ώστε να αφηγείται τη δική του μοναδική ιστορία και να ενισχύει το μύθο του, την ταυτότητά του, τη φήμη του , το προφίλ του. Οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι προς τέσσερις βασικές κατευθύνσεις :
Ø  Διοικητική-Οργανωτική επαναθεμελίωση της  Δημοτικής Αρχής.
Ø  Κοινωνική Συνοχή.
Ø  Οικονομία και ανάπτυξη.
Ø  Περιβάλλον – Ποιότητα Ζωής.
Όλες οι προγραμματικές προτάσεις  πρέπει να είναι συμβατές με τους αστάθμητους παράγοντες και τα έκτακτα σενάρια προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν στο Δήμο μας. Στον Ωρωπό χρειάζεται ένας τολμηρός εκσυγχρονισμός με ριζικές τομές και ένα Αυτοδιοικητικό Μοντέλο ευέλικτο, χωρίς δομικά προβλήματα, σύγχρονο και ανταγωνιστικό. Κανένας δε δικαιούται να παριστάνει τον «παντογνώστη» και να διεκδικεί το αλάθητο, καθώς οι μετατοπίσεις των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών φαίνεται ότι θα είναι συχνότατες στα χρόνια που έρχονται…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york