Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΜΑΝΩΛΗ Θ. ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

102 ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΜΑΝΩΛΗ Θ. ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ

Στην οποία περιέχονται και τα βασικά σημεία της εισήγησή του στην ενημερωτική συζήτηση της 7ης Σεπτεμβρίου στην Π. Φώκαια για το αποχετευτικό ζήτημα.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα με μία πολύ σύντομη ανασκόπηση και αυτό όχι στη βάση της απόδοσης ευθυνών αλλά στη βάση της ενδελεχούς ενημέρωσης όλων των συμπολιτών μας, να μείνω σε κάποια σημεία που αποτελούν σταθμούς για το κρίσιμο ζήτημα του αποχετευτικού.

ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1993 (!)

Θέλω καταρχήν, και χωρίς άλλο σχόλιο, να ενημερώσω τους πολίτες, ότι το 1993 (αρ. πρωτ. 180083/22-11-1993, 180265/26-12-1993), αλλά και τον 1994 (αρ. πρωτ. 40578/5-1-1994), η Κοινότητα Π. Φώκαιας ενημερώνεται εγγράφως ότι η ΕΥΔΑΠ, ως αρμόδιος φορέας, ξεκινάει μελέτη για την αποχέτευση της περιοχής και ζητείται η συνεργασία της.

Το 2000 ως αποτέλεσμα της παραπάνω μελέτης, εγκρίνεται η προέγκριση χωροθέτησης για το ΚΕΛ στη θέση Γερακίνα Π. Φώκαιας, χωρίς την παραμικρή αντίρρηση της Κοινότητας.

Το 2005, οι Κοινότητες Π. Φώκαιας, Αναβύσσου και Σαρωνίδας, εκπονούν δική τους μελέτη, αλλά τοποθετούν πάλι στην Γερακίνα Π. Φώκαιας την κατασκευή του ΚΕΛ.

Έτσι η Γερακίνα εδραιώνεται ως χώρος λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασία Λυμάτων της περιοχής.

Ένα σημείο σταθμός για την έκβαση του αποχετευτικού υπήρξε η αντιμετώπιση του ζητήματος από το 2007.

Επί της ουσίας εκεί ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να αρνηθούμε το μονόδρομο και ως προς το ίδιο το έργο αλλά και ως προς τη χωροθέτησή του.

Μονόδρομος για μας δεν υπήρξε ούτε ένα έργο ξεπερασμένης τεχνολογίας που δεν εγγυάτο τη συμβατή με το περιβάλλον λειτουργία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Μονόδρομος δεν υπήρξε ούτε η χωροθέτησή του στη Γερακίνα.

Σταθερή μας θέση ήταν η επίλυση του αποχετευτικού, χωρίς την αποδοχή εκβιαστικών διλημμάτων, ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς εμμονές και αποδοχή τετελεσμένων.

Η θέση μας αυτή υπαγορεύτηκε και υπαγορεύεται από τα εξής τρία κριτήρια.

Το πρώτο. Τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η απουσία αποχετευτικού δικτύου, με σοβαρότερο αυτό της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Το δεύτερο. Η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης, τόσο σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του έργου, όσο και σε ό,τι αφορά στη χωροθέτησή του.

Το τρίτο. Η απουσία αποχετευτικού στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Αττικής που ανοίγει το δρόμο για μια υπερτοπική και κεντρικά σχεδιασμένη επίλυση.

Με βάση τα κριτήρια αυτά προσανατολιστήκαμε στην εξής στρατηγική. Είναι η μόνη, η απόλυτη στρατηγική :

Επιλύουμε το ζήτημα της αποχέτευσης, σε καμία περίπτωση η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αξιοποιώντας τα κριτήρια που σας προανέφερα προσανατολιστήκαμε στις ακόλουθες και κατά σειρά προτεραιότητας επιλογές.

1. Σύνδεση με την Ψυτάλλεια.

2. Σύνδεση με κάποιο κοντινό και πρόσφορο ΚΕΛ.

3. Νέα χωροθέτηση.

4. Κατασκευή ΚΕΛ στην ήδη χωροθετημένη τοποθεσία της Γερακίνα.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Οι τρεις πρώτες λύσεις λοιπόν (Ψυτάλλεια, νέα χωροθέτηση και σύνδεση με πρόσφορο ΚΕΛ) δεν αποτελούν κατά την άποψή μου ζήτημα ΜΟΝΟΝ διμερούς συζήτησης, και αυτό άλλωστε αποδείχθηκε στην περίπτωση του Λαυρίου.

Το τεράστιο θέμα του αποχετευτικού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τη γνώμη μας αποσπασματικά και σε επιμέρους διοικητικές ενότητες.

Το αποχετευτικό της ευρύτερης περιοχής οφείλει να αποτελέσει ζήτημα κεντρικού περιφερειακού σχεδιασμού.

Στη βάση αυτή συναντηθήκαμε με όλους τους συναρμόδιους φορείς: με την ΕΥΔΑΠ και την Περιφέρεια.

Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι μέχρι χτες, οπότε και πληροφορηθήκαμε για την πραγματοποιηθείσα σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού, παρόντος του κ. Σγουρού, διακρίναμε σύμπτωση απόψεων με την Περιφέρεια.

Η σύμπτωση απόψεων έγκειτο στο εξής σημαντικό σημείο :

Να διαχειριστούμε το ζήτημα της αποχέτευσης ως ΟΛΟΝ, ως απόρροια ενός κεντρικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει ολόκληρη την Ανατολική Αττική, είτε με τη λύση της Ψυτάλλειας, είτε με διασύνδεσή μας με κάποιο κοντινό και πρόσφορο βιολογικό και όχι με τρόπο που κατατεμαχίζει τις λύσεις.

Η ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

Μόλις χτες και, κατά την άποψή μου μάλλον βιαστικά και με τη λογική του «κλείνουμε ζητήματα», λήφθηκε μια απόφαση που αφενός κατατεμαχίζει το ζήτημα, αφετέρου δεν εξηγεί ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα τη λογική της.

Με λίγα λόγια δε με πείθει, τουλάχιστον εμένα προσωπικά.

Η απόφαση αυτή έκανε χρήση της απόφασης του Δήμου για τη Γερακίνα.

Η χρήση αυτή όμως έγινε με τρόπο καταχρηστικό.

Η απόφαση του Δήμου για τη Γερακίνα δεν απεμπολεί σε καμία περίπτωση τις βέλτιστες εναλλακτικές λύσεις της Ψυτάλλειας ή της σύνδεσής μας με κάποιο άλλο ΚΕΛ. Η ίδια η απόφαση όχι μόνο μας επιτρέπει αλλά ρητά μας επιβάλλει να αναζητηθούν και να εξαντληθούν οι προαναφερόμενες λύσεις.

Η απόφαση του Δήμου ερμηνεύτηκε με τρόπο στρεβλό.

Η απόφασή μας είχε να κάνει ΜΟΝΟΝ με τη δυνατότητα ένταξης του έργου, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Αυτό το έχουμε τονίσει, το έχουμε υπογραμμίσει προς όλους και με μεγάλη σαφήνεια.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΓΟΥΡΟ

Επειδή λοιπόν στην πολιτική οι βιαστικές αποφάσεις που εδράζονται στη λογική να «κλείσουμε τα θέματα» είναι κατά την άποψή μου απαράδεκτες, και δεν πείθουν την κοινωνία.

Επειδή ο ίδιος ο «Καλλικράτης» επιβάλλει ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Επειδή η αρμόδια πολιτικά αρχή για να οργανώσει και να συγκροτήσει αυτό το σχεδιασμό σε υλοποιήσιμη πρόταση είναι η Περιφέρεια.

Επειδή η βούληση του Δήμου μας είναι η βέλτιστη λύση.

Επειδή η σύμπλευση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αποτελεί δυναμικό όχημα που παράγει λύσεις και εξελίξεις

Για όλα αυτά τα επειδή και κυρίως επειδή πάγια πολιτική μας θέση από το 2006 και μετά ήταν η εξεύρεση της αρτιότερης λύσης, προτείνω τη συνέχιση και την εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Περιφέρεια ώστε να εξεταστούν και να εξαντληθούν υπό την αιγίδα της, τόσο η λύση της Ψυτάλλειας όσο και η λύση της σύνδεσης με άλλο ΚΕΛ.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Περιφέρειας που έχει και τη συνολική ευθύνη ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού μαζί με τη δημοτική αρχή που έχει τη συνολική ευθύνη ενός βέλτιστου σχεδιασμού για όλο το Δήμο, οφείλουν, οφείλουμε, να εξαντλήσουμε όλα τα θεσμικά περιθώρια, οφείλουμε να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να καταλήξουμε στην επιθυμητή συνδιαμόρφωση μιας λύσης για το αποχετευτικό.

Η συνδιαμόρφωση της λύσης πρέπει να τεθεί κατά την άποψή μου υπό την αιγίδα του κ. Σγουρού, ως πολιτικού προϊσταμένου, ως θεσμού που έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να δρομολογεί και να χαράζει συνολικές πολιτικές.

Η πρωτοβουλία αυτή, από τη μεριά του Δήμου μας, θα πρέπει κατά την άποψή μου να αναληφθεί και να συγκροτηθεί, από όλες τις δυνάμεις του τόπου. Τοπική αρχή, διαπαραταξιακή επιτροπή, ομάδα πολιτών και σύλλογοι και φορείς.

Μια ισχυρή σημείωση για την παραπάνω πρόταση.

Εάν προϋπόθεση για την εξέλιξη των συζητήσεων είναι να παγώσει το θέμα της Γερακίνας, πρέπει να το παγώσουμε, έως το πέρας των συζητήσεων.

Για αυτούς που θα αντιτάξουν ότι η απόφαση του Υπουργείου εδράζεται στην απόφαση του Δήμου, τονίζω: η απόφασή μας δε συνιστά επιλογή της Γερακίνας ως κυρίαρχης λύσης, αλλά ως κατοχύρωση του έργου στην περίπτωση που μπλοκαριστούν όλες οι άλλες λύσεις.

Για αυτούς που θα αντιτάξουν ότι η απόφαση ήδη χτες ελήφθη, τονίζω: γνωρίζαμε εξαρχής ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος, για το λόγο αυτό και κατοχυρώσαμε το έργο, αλλά καμία πορεία δεν είναι μη αναστρέψιμη όταν έχει ορθό και λογικό μπούσουλα. Καμία απόφαση δεν ακολουθείται και δεν εμπεδώνεται από τις κοινωνίες όταν αυτή εξαντλείται σε ένα δελτίο τύπου.

Η πρόταση μου αυτή είναι άμεσης και κατεπείγουσας προτεραιότητας.

Η πρόταση μου αυτή έχει επιστημονικό και κοινωνικό έρεισμα.

Η πρόταση μου αυτή μπορεί να αποκτήσει καθοριστικά πολιτικά στηρίγματα.

Η πρόταση αυτή άλλωστε δεν αποτελεί εκτροπή από μια πορεία που έχουμε χαράξει. Είναι η συνεπής συνέχεια μιας τακτικής που λέει αγωνίζομαι για το ιδανικότερο, κατοχυρώνοντας παράλληλα το Δήμο και τους πολίτες απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα.

Το ιδανικότερο λοιπόν ως λύση, η σύνδεση μας δηλαδή με την Ψυτάλλεια, όχι απλώς δεν το βγάλαμε ούτε μια στιγμή από την ατζέντα, αντίθετα το διεκδικήσαμε, το διεκδικούμε σθεναρά, με όλες τις δυνάμεις της Π. Φώκαιας και του Δήμου μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΕΡΑΚΙΝΑΣ

Η ανάπτυξη, τουλάχιστον για μένα προσωπικά, λειτουργεί σαν εξίσωση με την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με αυτή τη λογική και προεκλογικά και μετεκλογικά προσεγγίζουμε και τη δημιουργία του ΚΕΛ.

Τόσο προεκλογικά, όσο και από την πρώτη ημέρα άσκησης των καθηκόντων μας στο νέο Δήμο, αρνηθήκαμε να υλοποιήσουμε μια μελέτη τεχνολογικά ξεπερασμένη, που χρησιμοποιεί τη μέγιστη επιφάνεια προσφέροντας ελάχιστα στην ποιότητα του νερού εκροής.

Αρνηθήκαμε να υλοποιήσουμε μια μελέτη, βάσει της οποίας ο αγωγός διάθεσης προβλεπόταν να εκβάλει στη θάλασσα και μάλιστα πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή του Όρμου Καταφυγή.

Αρνηθήκαμε να υλοποιήσουμε μια μελέτη η οποία δέσμευε συνολικά ένα αξιοποιήσιμο χώρο 80 στρεμμάτων, δε διασφάλιζε την πρόσβαση στον ήδη εγκεκριμένο νέο Κοιμητήριο της Φώκαιας, αγνοούσε την αναγκαιότητα για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της χωματερής.

Με λίγα λόγια μια μελέτη παρωχημένη και για αυτό αμφισβητήσιμη ως προς τη συμβατότητά της με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας, και βέβαια άτοπη και ανεφάρμοστη με την έννοια ότι τα χαρακτηριστικά του χώρου που μελετούσε ήταν εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά.

Επί της ουσίας λοιπόν αρνηθήκαμε τον εκβιαστικό μονόδρομο,.

Ο μονόδρομος στη δική μας πολιτική αντίληψη δεν υπάρχει.

Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική όχι σα στατική διαδικασία, σα διαδικασία μοιρολατρικής αποδοχής τετελεσμένων, αλλά σαν εξελικτική διαδικασία, σα διαδικασία διεκδίκησης, αγώνα και διαρκών παρεμβάσεων ώστε να αναδειχθεί η βέλτιστη λύση, ώστε να επιτευχθεί τα καλύτερο αποτέλεσμα για το Δήμο και τους δημότες.

Επιτύχαμε λοιπόν μέσα από το δρόμο αυτό την αρτιότερη σύνθεση :

Ένα νέο έργο, με άρση των αρνητικών χαρακτηριστικών που μας επέβαλαν να τηρούμε αρνητική στάση, ένα νέο έργο που προσφέρει τη μέγιστη περιβαλλοντική φροντίδα.

Αυτή είναι η προσωπική μου αντίληψη για το έργο.

Μία αντίληψη, ακριβώς και κυριολεκτικά.

Η ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ Π. ΦΩΚΑΙΑΣ

Φίλες και φίλοι

Οι μεγάλες αποφάσεις για κρίσιμα και κορυφαία θέματα δε λαμβάνονται ερήμην των κοινωνιών.

Δε λαμβάνονται εξαιτίας της ισχυρής πολιτικής βούλησης του ενός, όσο κι αν αυτός ο ένας έχει πεισθεί για την ορθότητα της απόφασής του.

Οι δημοκρατίες δεν έχουν φωτισμένες ελίτ που αποφασίζουν εκ μέρους των κοινωνιών. Οι δημοκρατίες δεν αποφασίζουν για τους πολίτες χωρίς τους πολίτες.

Η σχέση ανάμεσα στους αιρετούς αυτοδιοικητικούς και τις τοπικές κοινωνίες είναι σχέση εντολής και υλοποίησης. Εμείς είμαστε εντεταλμένοι από εσάς.

Μόνο με αυτή τη λογική και την αντίληψη υπάρχει ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση της όποιας εξουσίας, της όποιας απόφασης.

Σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει παραβίαση της λαϊκής εντολής και εκτροπή της δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Για το λόγο αυτό που αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτικής μου σκέψης και της πολιτικής μου πορείας, εάν με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, αποκλεισθούν οι άλλες λύσεις και επανέλθει η πρόταση της Γερακίνας, ως μοναδικής αποδεκτής και υλοποιήσιμης λύσης, η λύση αυτή θα αποτελέσει εντολή για μένα, ΜΟΝΟ στο βαθμό που αυτή η εντολή προέλθει από εσάς, τους πολίτες της Π. Φώκαιας.

Επαναλαμβάνω έχω μία καταρχήν άποψή, θα προσπαθήσω να τη μεταφέρω και να τη συζητήσω με όλους τους δημότες μας, να ακούσω την άποψή τους, αλλά έχω και μια πάγια πολιτική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία ο καθοριστικός, ο απόλυτος ρυθμιστής των μεγάλων ζητημάτων είναι οι ίδιες οι κοινωνίες.

Και η δημοκρατική μου συνείδηση δε μου επιτρέπει να παραβιάζω τη βούληση της ίδιας μας της κοινωνίας.

Και αυτή η συνείδηση δεν εκπορεύεται από καμία διάθεση λαϊκισμού, αλλά από τη βαθιά πίστη μου ότι οι ενημερωμένοι πολίτες είναι ώριμοι και υπεύθυνοι για να αποφασίζουν ορθά.

Και θαρρώ ότι αυτή η πίστη μου δεν αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης από τη μέχρι σήμερα πορεία μου, αλλά είναι η συνεπής συνέχεια που εδραίωσε μεταξύ μας σχέση εμπιστοσύνης, σχέση δημοκρατικής εκπροσώπησης, σχέση ειλικρίνειας και αλήθειας.

Καμία αλλαγή, κανένα μεγάλο έργο δεν πραγματοποιούνται χωρίς τη βούληση των κοινωνιών.

Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι η συνισταμένη της βούλησης των κοινωνικών δυνάμεων.

Και αυτή η βούληση δε φτάνει μόνον να ακούγεται, αλλά πρέπει να εισακούγεται.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Μετά τη συζήτηση της 7ης Σεπτέμβρη κινήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, κ. Σγουρό, όπως επίσης και οι διαδικασίες συγκρότησης διευρυμένης ομάδας για το αποχετευτικό, αποτελούμενης από επιστήμονες της κοινωνίας των πολιτών και συλλογικότητες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york