Γράφει ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης
Η πρόσφατη απογραφή που διεξήχθη, ομολογουμένως με πολλά προβλήματα στη λειτουργία της, ανέδειξε την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, στην πιο ταχεία αναπτυσσόμενη περιοχή της χώρας. Η απογραφή του 2011, με αυτήν που διενεργήθηκε προ δεκαετίας, επιβεβαίωσε ότι τα Μεσόγεια και η Λαυρεωτική ανέπτυξαν απότομη οικιστική και πληθυσμιακή άνοδο, που ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων έργων που έγιναν στην περιοχή (Αττική Οδός-κόμβοι, αεροδρόμιο-μεταφορές, Προαστιακός-Μετρό-συγκοινωνίες, λιμάνια Ραφήνας-Λαυρίου, κατασκευή εμπορικών πάρκων κ.α.). Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιδίωξη της μεσαίας τάξης να μετακινηθεί από το κέντρο της πόλης προς τα Προάστεια, συνέτειναν στο αποτέλεσμα η Ανατολική Αττική να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο κατοίκους.
Μια περιοχή που ακόμη δεν έχει κατορθώσει να λύσει τα δύο βασικά της προβλήματα υγειονομικού και οικονομικού χαρακτήρα: Την αποχέτευση και τα σκουπίδια! Με το ΚΕΛ να αναμένεται ακόμη να κατασκευασθεί και την χωροθέτηση των ΧΥΤΑ να βρίσκεται στον αέρα…
Η παραδοσιακή διοικητική έδρα της περιοχής, η Παλλήνη, ανεδείχθη πρώτος δήμος σε πληθυσμό σε όλη την Ανατολική Αττική, με 54.390 κατοίκους (με εξαίρεση τον δήμο Αχαρνών, που ουσιαστικά δεν εντάσσεται στον οικιστικό και κοινωνικό ιστό της υπόλοιπης Ανατολικής Αττικής). Οι άρρενες στην Παλλήνη, σύμφωνα με την απογραφή, φθάνουν τους 26.780 και οι γυναίκες τις 27.610, με πληθυσμιακή πυκνότητα 1.848,11 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Η πληθυσμιακή υπεροχή του δήμου Παλλήνης στην περιοχή, πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για διαφορετικού τύπου αναπτυξιακή πολιτική, που θα επικεντρώνεται στις ανάγκες και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Με παράλληλη στόχευση τη λειτουργία καινοτόμων δράσεων που θα αποφέρουν μικρότερη γραφειοκρατία, καθώς και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες στην καθημερινότητά τους.
Το μοντέλο του δήμου που στηρίζεται είτε σε ρουσφετολογικές λογικές είτε σε απλή διαχείριση της καθημερινότητας (λάμπες, κάδοι), σιγά-σιγά αργοπεθαίνει και τη θέση του καταλαμβάνει μια σύγχρονη διοικητική λειτουργία του δήμου, που βασίζεται στις αρχές του management, με έλεγχο στα κόστη, συνδυασμένη με πράσινη ανάπτυξη που θα είναι φιλική προς το περιβάλλον. Η απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα για τοπικές αναπτυξιακές πολιτικές, θεωρείται πια δεδομένη.
Τα ΣΔΙΤ μπορεί να μετατραπούν σε πυλώνες ανάπτυξης, από ανενεργά που ήταν μέχρι σήμερα. Πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι, χώροι πρασίνου και αναψυχής για τα παιδιά, σύγχρονες ηλεκτρονικές δημόσιες βιβλιοθήκες, που στο εξωτερικό θεωρούνται δεδομένα, στην περιοχή μας ακούγονται ως μεγαλόπνοα σχέδια μακράς προοπτικής!
Επιτέλους, πρέπει να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς και ανοικτοί σε νέες και καινοτόμες ιδέες, που μπορεί να μεταβάλλουν την περιοχή μας σε δήμο του αύριο. Ακόμη και ο εθελοντισμός, όπως και η συμμετοχικότητα των δημοτών, θέλει κίνητρα οράματος και δημιουργίας που θα αφορούν το αύριο.
Ο δήμος Παλλήνης των 55.000 κατοίκων, με τα διαμερίσματα της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης-Κάντζας, έχει τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει στο αύριο! Αρκεί να ξεφύγει από την στείρα «εσωστρεφή» λογική που επικρατεί σήμερα και να δημιουργηθεί όραμα για ακόμη καλύτερη γειτονιά τα επόμενα χρόνια, με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της.
εφημερίδα ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου