Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΕΡΓΟ
ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΓΟ –
ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΡΤΙΟ
Η ΤΥΧΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Είναι γνωστό ότι από το 2000 η ΕΥΔΑΠ προενέκρινε τη χωροθέτηση Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) στη Γερακίνα Παλαιάς Φώκαιας. Ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δημ. Φιλίππου δηλώνει σήμερα ότι δεν ήταν ενήμερος (!).
Την περίοδο 2004-2006 με την ευθύνη των τριών Κοινοτήτων, Αναβύσσου, Π. Φώκαιας και Σαρωνίδας εκπονήθηκε μελέτη για την αποχέτευση της περιοχής, η οποία επίσης πρότεινε για την εγκατάσταση του ΚΕΛ τη θέση της Γερακίνας.
Το κοινό στοιχείο των παραπάνω μελετών εκτός από το σημείο χωροθέτησης, ήταν μια σειρά προβλημάτων – συνέπειες της ξεπερασμένης τεχνολογίας και της ελλιπούς εκτίμησης των περιβαλλοντικών δεδομένων της περιοχής.
Έτσι ήταν φυσικό η Κοινοτική Αρχή Π. Φώκαιας (2007-2010) να διαφωνήσει με το ξεπερασμένο και προβληματικό έργο που πρότειναν οι παραπάνω μελέτες.
Συγκεκριμένα οι μελέτες της ΕΥΔΑΠ αλλά και των τριών Κοινοτήτων:
1. Πρότειναν δευτεροβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, γεγονός που δεν εξασφάλιζε τη βέλτιστη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος (επεξεργασμένα λύματα).
2. Πρότειναν ως μοναδικό αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων τη θάλασσα (η μεν ΕΥΔΑΠ στον Όρμο Καταφυγή, οι δε Κοινότητες στο Θυμάρι ) και δεν προέβλεπαν επαναχρησιμοποίηση τους (άρδευση κλπ).
3. Δέσμευαν, λόγω της προτεινόμενης τεχνολογίας, τεράστια έκταση (80 περίπου στρεμμάτων) με αποτέλεσμα:
I. Την κατάργηση πρόσβασης στο εσωτερικό της περιοχής της Γερακίνας, όπου έχει χωροθετηθεί το νέο κοιμητήριο Π. Φώκαιας και ουσιαστικά τη ματαίωση αυτού του τόσο επιβεβλημένου έργου.
II. Την υποβάθμιση του φυσικού τοπίου και την οπτική όχληση των κατοίκων και των διερχόμενων αφού οι εγκαταστάσεις θα έφταναν στα όρια της παραλιακής λεωφόρου.
III. Την στέρηση από τους κατοίκους της Π. Φώκαιας αλλά και του Δήμου Σαρωνικού, μιας μεγάλης έκτασης μοναδικού φυσικού κάλλους η οποία δεν θα μπορούσε να τύχει καμίας αξιοποίησης.
4. Δεν προέβλεπαν την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου της πρώην χωματερής, γεγονός που συνεπάγεται τη συνέχιση της μόλυνσης από τους συσσωρευμένους τόνους σκουπιδιών.
5. Δεν απέκλειαν την πρόσβαση βυτιοφόρων οχημάτων και την υποδοχή βοθρολυμάτων, με συνέπεια τη δημιουργία δυσάρεστων οσμών, την οπτική όχληση και τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην παραλιακή λεωφόρο.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΓΟ
Την αρνητική αυτή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το 2000 και το 2005 καταφέρνει να αντιστρέψει σήμερα ο Δήμος Σαρωνικού.
Με την κατάθεση της πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ μπαίνει οριστικό τέλος στο παλιό και ξεπερασμένο έργο και διεκδικείται ένα νέο και ολοκληρωμένο έργο τεχνικά και περιβαλλοντικά άρτιο.
Βάσει της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Π.Π.Ε.), που πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού, το νέο έργο όχι μόνο δεν θα υποβαθμίσει την περιοχή όπου θα εγκατασταθεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων, αλλά θα προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων τα οποία θα της προσδώσουν πρόσθετη αξία.
Η Π.Π.Ε. εξέτασε όλες τις μέχρι σήμερα προταθείσες λύσεις για εγκατάσταση του ΚΕΛ και ανέδειξε ως καταλληλότερη λύση την αναβάθμιση του ήδη λειτουργούντος ΚΕΛ Λαυρεωτικής και τη σύνδεση με αυτό του δικτύου αποχέτευσης του Δήμου Σαρωνικού. Μετά όμως την ομόφωνη άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής η λύση αυτή καθίσταται ανέφικτη.
Ως δεύτερη εναλλακτική λύση η Π.Π.Ε. προτείνει, την κατασκευή του ΚΕΛ στη Γερακίνα Π. Φώκαιας η οποία διαθέτει προέγκριση χωροθέτησης. Η προτεινόμενη κατασκευή ΚΕΛ στη Γερακίνα πέρα από το σημείο χωροθέτησης δεν εμφανίζει καμία ομοιότητα με τις υπάρχουσες μελέτες αφού οι προδιαγραφές που τίθενται συνεπάγονται επί της ουσίας ένα νέο έργο.
Συγκεκριμένα:
1. Προτείνεται η βέλτιστη επεξεργασία των λυμάτων με όρια εκροής που θα επιτρέπουν την απεριόριστη άρδευση (επαναχρησιμοποίηση του νερού).
2. Λόγω της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης η θάλασσα δεν θα αποτελέσει αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων.
3. Βάσει της προτεινόμενης τεχνολογίας η έκταση που θα δεσμευτεί θα είναι περίπου 10 στρέμματα, ενώ οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στο εσωτερικό του χώρου (300 περίπου μέτρα από την είσοδο). Συνεπώς:
a. Επιτρέπεται η δημιουργία δρόμου που θα οδηγεί στο νέο κοιμητήριο.
b. Δεν θα υπάρχει καμία οπτική επαφή με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, όχι μόνο από τους διερχόμενους την παραλιακή λεωφόρο αλλά και από όσους θα βρίσκονται στο χώρο της Γερακίνας.
c. Το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης της Γερακίνας παραμένει ελεύθερο. Επιτρέπεται έτσι η ανάπλαση του και η δημιουργία υποδομών πολιτισμού και αθλητισμού με αποτέλεσμα αφενός την ουσιαστική αναβάθμιση του φυσικού τοπίου, αφετέρου τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε έναν χώρο περιβαλλοντικά και αισθητικά άρτιο.
4. Η μελέτη λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική αποκατάσταση του πρώην ΧΑΔΑ (που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη) και η κατασκευή του έργου δεν την αποκλείει.
5. Αποκλείεται η πρόσβαση των βυτιοφόρων και φυσικά αποκλείονται οι όποιες αρνητικές συνέπειες θα είχε το γεγονός αυτό.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του νέου έργου που με αξιώσεις διεκδικεί ο Δήμος Σαρωνικού. Στο προσεχές διάστημα ο Δήμος αναμένει την έγκριση χρηματοδότησης του έργου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ανάθεσης και εκπόνησης των μελετών, τόσο για τα δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών όσο και για την Εγκατάσταση Επεξεργασία Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.).
Πέρα όμως από τα διαδικαστικά η Διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, προκειμένου όλοι να βεβαιωθούν ότι το σχεδιαζόμενο έργο Βιολογικού Καθαρισμού θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.
Υ.Γ. Η παρούσα αποτύπωση του νέου έργου αποτελεί την πρώτη προσέγγιση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Π.Π.Ε.). Η ακριβής διάταξη, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια του έργου, θα προκύψει με τα επόμενα στάδια των μελετών.
Γενική Διάταξη παλαιού έργου:
Γενική Διάταξη νέου έργου:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου