Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

1,5 εκατομμύριο ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές Ραφήνας-Πικερμίου

1,5 εκατομμύριο ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές Ραφήνας-Πικερμίου

030 Μια μικρογραφία του αλαλούμ που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση, με τις ανείσπρακτες οφειλές ετών, οι οποίες ενίοτε με τις προσαυξήσεις φθάνουν σε ύψος ρεκόρ, παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, κατά τη συζήτηση λήψης απόφασης περί ρύθμισης οφειλών στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου σύμφωνα με το άρθρο 54 του Ν. 3979/11.

Σε 1.529.279, 45 ευρώ, ανέρχονται οι ανείσπρακτες οφειλές του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ένα μέρος των οποίων οφείλονται σε οικονομικές υποχρεώσεις των διαφόρων επαγγελματιών της περιοχής. Ο πρόεδρος του σώματος κ. Παναγιώτης Στέφος ανέγνωσε το σχετικό νόμο τρέχοντος έτους, στον οποίο προβλέπεται διαγραφή του 85% των προστίμων και προσαυξήσεων σε περίπτωση εφ’ άπαξ εξόφλησης της οφειλής και του 70% σε περίπτωση εξόφλησης με δόσεις, εφ’ όσον οι οφειλέτες μπουν στη ρύθμιση εξοφλώντας το 30% της οφειλής και το υπόλοιπο μέχρι 20 δόσεις.

Αμέσως μετά η αντιδήμαρχος κ. Άννα Ραπτοπούλου, πάντα σύμφωνα με τις προσταγές του νόμου, πρότεινε ως εφ’ άπαξ καταβολή το ποσό των 300 ευρώ και στην περίπτωση των δόσεων η κατώτερη να είναι της τάξης των 50 ευρώ. Τόνισε δε ότι της ρύθμισης αυτής εξαιρούνται τα αυθαίρετα.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο κ. Ζαφειρόπουλος, εκπρόσωπος των επαγγελματιών (αρκετοί βρίσκονταν στην αίθουσα), ζητώντας στην απόφαση του σώματος να αναφερθεί η καταβολή του 30% της κύριας οφειλής, δηλαδή χωρίς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, εν αντιθέσει με το νόμο που απαιτεί το 30% ολόκληρου του οφειλομένου ποσού. Μόνο έτσι όπως τόνισε θα υπάρξει όφελος και για το δήμο και για τους επαγγελματίες. Άλλως η ρύθμιση δεν θα αποδώσει στην πράξη, καθώς ο κλάδος πλήττεται απ’ τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, (αν και τα οφειλόμενα αποτελούν προϊόν προγενεστέρων οικονομικά ανθηρών εποχών, όπως δήλωσε εκτός μικροφώνου η αντιδήμαρχος).

Μια πρόταση που σθεναρά αντέκρουσε η αντιδήμαρχος, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι δεν μπορεί το σώμα να πάρει απόφαση καταστρατήγησης του νόμου. Κάτι στο οποίο αρχικά συμφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος κ. Κεχαγιόγλου, για να προτείνει στη συνέχεια κάνοντας πολιτικό ελιγμό για να ικανοποιήσει τους αιτούντες, να σταλεί η απόφαση στην αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία θα αποφασίσει για το σύννομο ή όχι της απόφασης αυτής. Καθώς όμως οι καταληκτικές ημερομηνίες πιέζουν, όπως τόνισε η κ. Ραπτοπούλου, μια τέτοια ενέργεια πιθανόν να συντελέσει στην απώλεια της ρύθμισης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Γιώργου Παπαδουκάκη δικηγόρου, ο οποίος προτάθηκε απ’ τους επαγγελματίες να ενισχύσει το αίτημά τους νομικά. Ο κ. Παπαδουκάκης ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε να υιοθετηθεί η πρόταση των επαγγελματιών, καθώς η προϊσταμένη ελεγκτική αρχή δεν γνωρίζει το ύψος της πραγματικής οφειλής, ούτε πρόκειται να το ψάξει. Βέβαια όταν τον αντέκρουσαν τόσο ο συνάδελφός του κ. Στέφος, πρόεδρος του Δ.Σ. και η αντιδήμαρχος κ. Ραπτοπούλου, τι θα γίνει σε περίπτωση καταγγελίας από κάποιον που θεωρεί εαυτόν θιγόμενο, δεν είχε πειστική απάντηση να δώσει. Αντίθετα, εξακολουθώντας ουσιαστικά να προτείνει την παράκαμψη νόμου διά της πλαγίας οδού, ανέφερε ότι στο γειτονικό Μαραθώνα πήραν παρόμοια απόφαση που διευκολύνει τους επαγγελματίες. Τοιουτοτρόπως άφησε σαφή υπονοούμενα για τη δημοτική πλειοψηφία ότι δεν θέλει να διευκολύνει τους δικούς της οφειλέτες. Μάλιστα η ιδιότυπη αυτή συζήτηση περί καταστρατήγησης του νόμου, ζητήθηκε να γίνει εκτός μικροφώνου.

Παρά ταύτα και ενώ διαφαινόταν μια διστακτικότητα μερίδας ακόμα και συμβούλων της συμπολίτευσης να ψηφίσουν την αρχική πρόταση ή να περάσουν την πρόταση του πρώην δημάρχου κ. Κεχαγιόγλου, να απευθυνθούν δηλαδή στην Περιφέρεια για να λύσουν τη διαφορά, καταληκτική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του σώματος κ. Στέφου, μάχιμου δικηγόρου, ότι είναι αδιανόητο να ψηφίσουν εναντίον εν ισχύ νόμου. Έτσι η πρόταση ψηφίστηκε όπως εισηγήθηκε.

Σημαντικές δηλώσεις Χαλιβδόπουλου προϊσταμένου εσόδων δήμου Μαραθώνα

Η αναφορά για άτυπο διακανονισμό ενάντια στο γράμμα του νόμου και υπέρ των επαγγελματιών, που (δήθεν) λήφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα και εκτελείται απ’ την υπηρεσία εσόδων του δήμου, μας ξένισε οπότε επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο της εν λόγω υπηρεσίας κ. Χαλιβδόπουλο, στον οποίο εκθέσαμε όσα ακούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου.

Περιττό να πούμε ότι ο άνθρωπος ξαφνιάστηκε δυσάρεστα και μας τόνισε κατηγορηματικά, ότι θεωρεί ανήκουστο κάποιος να ενεργήσει ενάντια στις προσταγές του νόμου. Καμία απόφαση καταστρατήγησης του εν λόγω νόμου, έστω ατύπως, δεν ισχύει στο Μαραθώνα. Μάλιστα η υπηρεσία εσόδων έχει ήδη αποστείλει σημειώματα στους οφειλέτες του δήμου, με όλες τις σχετικές διατάξεις του νόμου, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να μη χάσουν αυτή την ευκαιρία διακανονισμού των χρεών τους.

Άρα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, είναι απολύτως ψευδή και αποτελούν αποκυήματα φαντασίας κάποιων εξωγενών παραγόντων που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να στήσουν δόκανα στην διοίκηση του δήμου. Κάτι που δεν επετεύχθην τελικά.

Ρεπορτάζ Αγγελική Ραγκούση

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york