Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Μπούρας Αθανάσιος - Συζήτηση για Μεσοπρόθεσμο

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Πολιτικό Γραφείο: Θεμιστοκλέους 3, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 33 03 066 fax 210 33 01 970

ΑΘΗΝΑ, 30-06-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου Νόμου «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» πήρε το λόγο και υποστήριξε τα εξής:

«Η σημερινή συζήτηση, διεξάγεται υπό τη σκιά των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες, αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος μέσα από το οποίο επιβεβαιώνεται η αστοχία της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η ύφεση βάθυνε, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε και υποχωρεί σημαντικά, η ανεργία διογκώθηκε, ο πληθωρισμός διευρύνθηκε, η ανταγωνιστικότητα της χώρας επιδεινώθηκε, η ψυχολογία της αγοράς κατέρρευσε, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώθηκε, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών επιδεινώθηκε, ο κλάδος της οικοδομής παρέλυσε, το κόστος δανεισμού διογκώθηκε και το χρέος αυξήθηκε περίπου κατά 60 δις ευρώ και οι διεθνείς οίκοι καθημερινά μας βγάζουν όχι κίτρινες πλέον, αλλά κοκκινίζουσες κάρτες.

Η οικονομική συνταγή που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία; Είναι αυτή της εύκολης λύσης: επιβολή νέων φόρων, αύξηση των φορολογικών συντελεστών και βεβαίως- ευκολότατο περικοπή μισθών και συντάξεων, επιβολή εκτάκτων εισφορών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες και έλλειψη κάθε μορφής αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Με το Μεσοπρόθεσμο θα επιδεινώσετε την κατάσταση. Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο εδράζεται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις και αυτή τη στιγμή ακόμη διορθώνετε αριθμούς και αισιοδοξείτε. Ενσωματώνει, λοιπόν, πλήθος αντιφάσεων, επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές ανακολουθίες, περικλείει αποδεδειγμένα αδιέξοδες πολιτικές επιλογές. Επίσης, είναι κοινωνικά άδικο, είναι κυρίαρχα οικονομικά αναποτελεσματικό, είναι ανεπαρκές, είναι αντιαναπτυξιακό και τίποτε δε θα λύσει. Έρχεστε και δίνετε τη χαριστική βολή σε δύο σημαντικούς κλάδους, όπως είναι η οικοδομή και η ακίνητη περιουσία, που τη χαρατσώνετε. Το σημαντικότερο είναι ότι κάνετε τη μεταβολή του ΦΠΑ από 13% στο 23% για τις επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις, οι οποίες είναι περίπου σαράντα χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα και στις οποίες εργάζονται περίπου εξακόσιοι πενήντα με επτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Πάρα πολλοί από αυτούς θα βρεθούν στην ανεργία. Τι περιμένετε; Να πολλαπλασιάσετε τη δυστυχία, η οποία κυριαρχεί στα πρόσωπα όλων των Ελλήνων.

Όλο αυτό το διάστημα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εξουσία, οι αλλαγές στις θέσεις του, όπως προκύπτουν από δηλώσεις στελεχών του και τις ακολουθούμενες πολιτικές, είναι εντυπωσιακές. Από το «λεφτά υπάρχουν» φθάσαμε στο «μαζί τα φάγαμε». Από την ακατάσχετη προεκλογική υποσχεσιολογία φθάσαμε στις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.

Μετά από είκοσι ένα μήνες δεν έχει κάνει ίχνος αυτοκριτικής για την πλήρη εγκατάλειψη των προεκλογικών υποσχέσεων, μετεκλογικών εξαγγελιών, προγραμματικών θέσεων και κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Οι παλινωδίες και η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχουν οδυνηρές επιπτώσεις για τους Έλληνες και την Ελλάδα και αποδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινήθηκε αποσπασματικά, με πειραματικό τρόπο και χωρίς σχέδιο.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής και την απόλυτη ανακολουθία λόγων και έργων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ανακολουθία την πληρώνει σήμερα πολύ ακριβά η χώρα.

Ο λαός απαιτεί ριζοσπαστικές τομές! Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες αποφάσεις που προκαλούν επανεκκίνηση της Οικονομίας, επανεκκίνηση της αγοράς, των προσδοκιών και του ηθικού της κοινωνίας. Μια πρόταση εξόδου από την ύφεση και την κρίση όπως την έχει περιγράψει στο Ζάππειο ΙΙ ο πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς και την υπερασπίζεται με σθένος σε όλα τα ευρωπαϊκά fora.

Η ανάκαμψη δεν μπορεί όμως να γίνει από μόνη της. Χρειάζεται έκτακτο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Κοστολογημένο, σύγχρονο και ρεαλιστικό. Αυτή τη στιγμή απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και να μπορέσουμε να βγούμε από το Μνημόνιο όσο γίνεται γρηγορότερα.

Επί ενάμιση χρόνο δεν ασκήσαμε μια εύκολη Αντιπολίτευση. Δεν κατεβάσαμε τον κόσμο στους δρόμους. Δεν είπαμε «όχι σε όλα». Δεν διστάσαμε να προσφέρουμε συναίνεση στο ΠΑΣΟΚ στους κρίσιμους πρώτους μήνες όταν ακόμη μπορούσε να αποφευχθεί η προσφυγή στο Μνημόνιο. Δεν διστάσαμε να πούμε όχι στο Μνημόνιο αφού προβλέψαμε τη διόγκωση της ύφεσης και του χρέους καθώς και τον κίνδυνο ύπαρξης κοινωνικών εκρήξεων.

Να σας θυμίσω και τα λόγια του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ, του καθηγητή κ. Στουρνάρα, όπου στις 14.12.2010 σε αρμόδια επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας είχε υπολογίσει πως δύο τουλάχιστον μονάδες της ύφεσης για το έτος 2010 θα οφείλονται στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Εμείς ως Νέα Δημοκρατία καθημερινά δικαιωνόμαστε για τις προβλέψεις μας. Λυπούμαστε, όμως, γιατί η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο.

Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια κοινωνική κατάσταση που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ρητά το σύνολο της κριτικής που ασκεί η Νέα Δημοκρατία και δικαιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά, καταδικάζοντας το Μνημόνιο και τη μονομερή πολιτική λιτότητας που απομακρύνει κάθε πιθανότητα ανάπτυξης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η «Γκάρντιαν».

Γι’ αυτούς όλους τους λόγους η Νέα Δημοκρατία με υπευθυνότητα ζητά αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε αυτό το Πρόγραμμα το οποίο έρχεστε με αυτόν τον τρόπο να περάσετε.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york