Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

«Υπάρχει ελπίδα για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση»

Image.ashx Με τη φράση "υπάρχει ελπίδα", για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, έκλεισε τη δευτερολογία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την αισιοδοξία του αναφερόμενος στο γεγονός ότι το χρέος γίνεται διαχειρίσιμο, το έλλειμμα μειώνεται, η ανάπτυξη, έστω και δειλά, έχει κάνει την εμφάνισή της, οι εξαγωγές αυξάνονται κλπ.

Δεν εξωραΐζουμε τα πράγματα πρόσθεσε και τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ξαναδώσει μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, προκειμένου αυτή η ελπίδα να φθάσει στον ελληνικό λαό.
Προηγουμένως, ο κ. Παπανδρέου είχε τονίσει ότι αν δεν είχε υπογραφεί το μνημόνιο, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει μέσα σε τρεις ημέρες. Και αναφερόμενος στα περί εναλλακτικής λύσης που λέγεται ότι υπήρχε, τόνισε ότι η μείωση του ελλείμματος θα μπορούσε να γίνει (χωρίς το μνημόνιο) μόνο "αν κόβαμε όλους τους μισθούς από όλους τους υπαλλήλους". Τόνισε, πάντως, ότι το μνημόνιο δεν είναι ο στόχος, αλλά το φάρμακο.
Και σε ότι αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις αντοχές της κοινωνίας, το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε, αναλύοντας τα στοιχεία Ελλάδας και Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση, ακόμα και η επαναδιαπραγμάτευση γίνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση. Και χαρακτήρισε ανεύθυνα όσα λέει η ΝΔ περί επαναδιαπραγμάτευσης από μηδενική βάση.
  Όπως ανέφερε, τον Μάρτιο έγινε διαπραγμάτευση των βασικών όρων και επετεύχθη μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κι αυτό γιατί η χώρα είχε αποκτήσει αξιοπιστία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι στην αρχή υπήρχε η εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος ήταν διαχειρίσιμο, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν. Και για πρώτη φορά, όπως είπε, στην Ε.Ε. γίνεται διαπραγμάτευση για το πώς θα διαχειριστεί το χρέος μια χώρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτυχία της Ελλάδας. Αν αυτό δεν γινόταν, πρόσθεσε, οι επιλογές θα ήταν δύο. Να αποπληρώναμε μόνοι μας το χρέος με πολύ επαχθείς όρους ή θα πηγαίναμε στη χρεοκοπία.
  Έκανε λόγο, πάντως, και για λανθασμένες αποφάσεις της Ε.Ε. που προκάλεσαν φόβο και πανικό στις αγορές, που φοβήθηκαν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές για δανεισμό. Τώρα, πρόσθεσε, οι εταίροι κατάλαβαν τι γίνεται και λένε να στηρίξουμε περισσότερο την Ελλάδα.
Η ηρεμία στις αγορές δεν ήρθε, όπως λεγόταν με την υπογραφή του μνημονίου. Αντίθετα, τόνισε ότι η χώρα δέχθηκε μια ανελέητη επίθεση από τα διεθνή ΜΜΕ, στα οποία καταλόγισε μεγάλη ευθύνη για την ψυχολογία του ελληνικού λαού, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία.
  Γι' αυτό, πρόσθεσε, η Ε.Ε. πρέπει να εγγυηθεί μια σίγουρη και ασφαλή πορεία της Ελλάδας ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση και ηρεμία και να αρχίσουν οι επενδύσεις.
Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τις Τράπεζες που αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τη φοροδιαφυγή Ελλήνων καταθετών, λέγοντας ότι θέλουν να τους εξοφλήσουμε τα χρέη μας, αλλά εκείνες δεν δίνουν στοιχεία που θα μπορούσαν να φέρουν χρήματα με τα οποία η χώρα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή την ώρα η χώρα δίνει μια μεγάλη μάχη απέναντι σε όσους ποντάρουν στην αποτυχία της.
  Αυτοί, όπως είπε, είναι:
-οι κερδοσκόποι, οι οποίοι θα κερδίσουν πολλά χρήματα αν η Ελλάδα αποτύχει. Και χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος της ΝΔ να ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης, διότι μια τέτοια αποτυχία θα σήμαινε και αποτυχία της χώρας. Και κάλεσε τη ΝΔ να κατανοήσει και να βοηθήσει τη χώρα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εθνική συνεννόηση.
-διάφοροι πολιτικοί, λαϊκιστές, σε πολλές χώρες, οι οποίοι θέλουν την πρόωρη αποτυχία της Ελλάδας για να δικαιολογήσουν τη θέση τους ότι κακώς δίνουμε χρήματα στους Έλληνες.
-εκείνοι που προωθούν "περίεργες λύσεις" και, όπως είπε, προωθούν είτε κυβερνήσεις τεχνοκρατών, είτε κυβερνήσεις προσωπικοτήτων, είτε κυβερνήσεις συνεργασίας. Τις τελευταίες δεν τις απέρριψε, αλλά τόνισε ότι αυτές πρέπει να προκύψουν από διεργασίες στα κόμματα και από δικές τους αποφάσεις και όχι από αποφάσεις κάποιων εξωθεσμικών παραγόντων που θέλουν τα κόμματα αδύναμα για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε συμπεριφορές πολιτών που επιβάλουν αποκλεισμούς. Κατανοούμε, είπε, την οργή, αλλά θα γκρεμίσουμε κάθε τείχος που προσπαθεί να απομονώσει το ΠΑΣΟΚ από το λαό. Δεν θα επιτρέψουμε την αιχμαλωσία και το φίμωμα.

zougla

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york