Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ:ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011


Πλασματικό  και γραμμένο ΄΄στο πόδι΄΄, χαρακτήρισε  τον προϋπολογισμό για το 2011 του  Δήμου Παλλήνης, που κατατέθηκε από  τη Δημοτική Αρχή, ο Αντιπρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής. Η εισήγησή του χαρακτηρίστηκε από υπευθυνότητα και τεχνοκρατική ματιά, ως Οικονομολόγου, αφού επικεντρώθηκε στην σαφή έλλειψη προτεραιοτήτων από πλευρά της Δημοτικής Αρχής, στην προχειρότητα της συγγραφής του, αλλά και στο ανεφάρμοστο αυτού, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα που αφορούν τον Γέρακα, την Παλλήνη και την Ανθούσα.
Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Μαρτίου, ο κ. Καλαντζής ανέφερε: ΄΄Κύριοι συνάδελφοι, εάν ήταν εφικτό λόγω χρόνου, θα ήθελα να μιλήσω πιο τεχνοκρατικά. Δε γνωρίζω τι θα έλεγαν αν μας άκουγαν μέσα σε αυτή την αίθουσα ορισμένοι managers εταιρειών. Το λέω γιατί ουσιαστικά είμαστε και εμείς managers ενός δημόσιου Οργανισμού, που θα πρέπει να δίνουμε λόγο στους μετόχους μας, εν προκειμένω στους κατοίκους της πόλης μας, για τον προϋπολογισμό και αν αυτός είναι υλοποιήσιμος στην πραγματικότητα. Αρχικά, θεωρώ σφάλμα εκ μέρους της πλειοψηφίας , τη μη έγκαιρη προσκόμιση του Σχεδίου του προϋπολογισμού (δόθηκε διορθωμένο Σχέδιο τη στιγμή που άρχιζε η συνεδρίαση) που αφορά τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου για το 2011, όσο και τη μη δημοσιοποίησή του στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Το σοβαρότερο όμως λάθος, αν μου επιτρέπετε, είναι η μη στοιχειοποίηση των εξόδων που καλείται να κάνει ο δήμος το τρέχον έτος, αφού στο προσχέδιο που μας δόθηκε, ούτε αναλυτικός καταμερισμός των δαπανών γίνεται, όπως για παράδειγμα για τις μισθοδοσίες, αλλά ούτε έχετε θέσει ένα σοβαρό πλαίσιο, εισηγητικής βάσης, προκειμένου όλοι εμείς οι συνάδελφοι να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον προϋπολογισμό. Και μια μικρομεσαία εταιρεία δέκα υπαλλήλων, θα κατήρτιζε ένα σοβαρότερο σχέδιο προϋπολογισμού, προκειμένου να ξέρει τι δίνει και τι παίρνει.
Εμείς τρείς μήνες ως λειτουργία του νέου Δήμου Παλλήνης, ούτε ένα στοιχειώδες οργανόγραμμα των υπαλλήλων του δήμου, με συνάρτηση τις αρμοδιότητες του καθενός, δεν έχουμε ή δεν μας το έχετε δώσει. Πόσοι δουλεύουν στις τρεις ενότητες, σε ποιες θέσεις και πόσο μας κοστίζει ο καθένας; Σε μια ιδιωτική εταιρεία ή έναν κρατικό Οργανισμό, όπως είναι ο Δήμος, δε νοείται προϋπολογισμός χωρίς αναλυτική περιγραφή του budjet στα έσοδα και τα έξοδα΄΄. Και σημείωσε ο κ. Καλαντζής: ΄΄Αγαπητοί συνάδελφοι, να μου επιτρέψετε, να πω ότι αυτός ο προϋπολογισμός που έχω στα χέρια μου, είναι ένα ημιτελές κείμενο, που καλύπτει μερικώς τη δράση κάποιων υπηρεσιών και φαίνεται να έχει γίνει στο πόδι.
Όταν δεν υπάρχει σε αυτόν, ο πλήρης σχεδιασμός και το πλήρες κοστολόγιο ανά κατηγορία. Ως Οικονομολόγος, θα σταθώ περισσότερο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού, αφού στα ποσοτικά, με κωδικούς κλπ., αναφέρθηκαν οι κύριοι συνάδελφοι προηγουμένως. Στην κατάρτιση ενός προϋπολογισμού, πρέπει να φαίνεται η βούληση της Διοίκησης και η ιεράρχηση στόχων, βάσει ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών. Δυστυχώς, δε συνέβη κάτι παρόμοιο σήμερα, αφού η εισήγηση δε συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρη πολιτική πρόταση και στέκεται μόνο σε κωδικούς, χωρίς την αιτιολόγηση των επιλογών, χωρίς κέντρα κόστους, οικονομίες κλίμακος, με αποτέλεσμα και ένας τεχνοκράτης –αν μας άκουγε- να τον απέρριπτε αμέσως. Η κατάθεση κάθε προϋπολογισμού, κάθε Οργανισμού, είναι σύμφωνα με τις βασικές Αρχές του Management, η πιο σημαντική πράξη σε ετήσια βάση.
Ιδιαίτερα δε στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της εποχής μας, αποκτά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού ο εξορθολογισμός δαπανών αποτελεί όχι διοικητικό στόχο, αλλά μείζονα ανάγκη. Δε θα αναφερθώ στους κωδικούς που αναφέρθηκαν προηγουμένως και σε υψηλά νούμερα για περιπτώσεις ήσσονος σημασίας, όπως 150.000 ευρώ για επισκευή οχήματος, 5.500 ευρώ για συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά, 40.000 ευρώ για δαπάνες δεξιώσεων, 30.000 ευρώ για πίστα skate, καθώς και 40.000 ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού του γραφείου εξυπηρέτησης του πολίτη! Μέσα σε αυτό το βεβαρημένο, κοινωνικά και οικονομικά, κλίμα, η Δημοτική Αρχή φέρνει έναν προϋπολογισμό από τον οποίο ωφελούνται οι λίγοι και όχι οι πολλοί. Ένας προϋπολογισμός φοβάμαι, που θα μοιράσει αφειδώς τα χρήματα του Δήμου σε εργασίες βιτρίνας , βάσει των στοιχείων με τις υπέρογκες δαπάνες σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Την ώρα που παλεύει να κρατηθεί η χώρα όρθια οικονομικά, δε μπορούμε εμείς να ξοδεύουμε τα χρήματα δεξιά και αριστερά.
Θα πρότεινα σε όλους, να επανεξετάσουμε ορισμένες ελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού, κυρίως σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, στο ελάχιστο δυνατό΄΄. Κλείνοντας ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης κ.Νεκτ. Καλαντζής ανέφερε: ΄΄Με όσα συνοπτικά αναλύθηκαν πιο πάνω, γίνεται κατανοητό ότι ο Προϋπολογισμός του Δήμου Παλλήνης, έτους 2011,είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πλασματικός, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Σε κανένα από τα κείμενα, δε φαίνεται η Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίζει ποιες θα είναι οι διεκδικήσεις της σε σχέση με την πολιτική του Μνημονίου, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζουν οι δεσμεύσεις της για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ψήφος μου είναι αρνητική΄΄.



Για την πλήρη ενημέρωσή
σας επισκεφτείτε τη νέα μας ιστοσελίδα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york