Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση του βουλευτή Θανάση Μπούρα σχετικά με την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΗΝΑ, 25-02-11
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ν.Δ.
τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 3
106 77, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3303066
ΦΑΞ: 210 3301970

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων.
Η ερώτηση πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 12101/25-02-11 και έχει ως εξής:

«Στο 5,2% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2011 έναντι επίσης 5,2% τον Δεκέμβριο 2010 και 2,4% τον Ιανουάριο 2009.
Στα ύψη φοβάται ότι θα φθάσουν οι τιμές των τροφίμων η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), επισημαίνοντας ότι «σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό επιβάλλει την αναθεώρηση συγκεκριμένων στόχων που αφορούν στην Ελληνική αγορά».
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων των έμμεσων φόρων από την πρώτη μέρα του 2011 διατήρησε τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο στο 5,2% παρά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, περίοδο κατά την οποία συνήθως παρατηρείται σημαντική μείωση του τιμάριθμου. Τόσο οι φορολογικές αυξήσεις που πέρασαν στην αγορά όσο και αυτές που πρόκειται να περάσουν στον καταναλωτή, ακυρώνουν την απέλπιδα προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές, αλλά αντίθετα διαμορφώνουν στην αγορά φορολογική ακρίβεια.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ελεγκτές της τρόικα, διότι οι αρχικές εκτιμήσεις τους έπεσαν πολύ έξω.
Οι παρενέργειες του πληθωρισμού είναι ότι ακυρώνεται η μείωση των τιμών βασικών αγαθών, «παγώνει» η αγορά και αυξάνονται τα λουκέτα, επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και απορροφάται η «ασθενική» ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα κατά 40% από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό 20%, από τις μεταφορές 15%, από τα ασφάλιστρα 12%, από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ 11%, από την περίθαλψη 10%, από τα τρόφιμα 9% , από την στέγαση κατά 9%, από την κινητή τηλεφωνία 4%, από την εστίαση 3% και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες 5%.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειες από τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού;
2. Τι μέτρα θα λάβετε προκειμένου να μην αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων και να μην επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών;»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york