Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ένωση Γονέων Διονύσου – Θέση & Ρόλος στη Σχολική Κοινότητα

Η ενοποίηση των Δήμων με το σχέδιο «Καλλικράτης» και η σύσταση  του ενιαίου Δήμου Διονύσου επιφέρει  αλλαγές τόσο στη σχολική κοινότητα  όσο και στα θεσμικά όργανα που ασχολούνται με  τη λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων του νέου Δήμου Διονύσου. Στο δήμο Διονύσου πλέον θα λειτουργούν περισσότερες από 30 σχολικές μονάδες (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» καταργούνται όλες οι Σχολικές Επιτροπές (κάθε σχολική μονάδα είχε ξεχωριστή Σχολική Επιτροπή) και θ’ αντικατασταθούν από δύο συνολικά Σχολικές Επιτροπές σε κάθε Δήμο: μία για την πρωτοβάθμια και μια για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ποια  θα είναι η σύνθεση αυτών των  νέων επιτροπών και  βάσει ποιου  νομικού πλαισίου θα λειτουργούν δεν έχει ακόμα καθορισθεί.  Πόσο μάλλον για το πώς θα χρηματοδοτούνται οι σχολικές μονάδες.  Το Υπουργείο Παιδείας με την υπ’ αρίθμ. Φ.2/14349/19.11.2010 εγκύκλιο του προς Διευθυντές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Σχολικές Επιτροπές» αναφέρει τα εξής :
«Παρακαλούμε να  ενημερωθούν οι  Διευθυντές όλων  των Σχολικών Μονάδων  της αρμοδιότητάς  σας ότι τα ποσά  που έχουν οι  Σχολικές Επιτροπές  θα μεταβιβαστούν  σε ειδικό κωδικό  για κάθε σχολείο  ενταγμένο σε αντίστοιχες Σχολικές Δημοτικές Επιτροπές. Υπενθυμίζουμε ότι η άμεση διάθεση των παραπάνω ποσών για αγορές μέχρι τις 31.12.10, ώστε να μη μεταφερθούν στους νέους κωδικούς, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες του 2011, δεδομένου ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στη λειτουργία των Σχολικών Δημοτικών Επιτροπών.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΚΟΥΜΕΝΤΟΣ»
Όπως  γίνεται αντιληπτό τους πρώτους  μήνες του 2011 και έως ότου συγκροτηθούν και λειτουργήσουν  οι νέες σχολικές επιτροπές, θα είναι δύσκολο να διατεθούν χρήματα στις σχολικές μονάδες. Η δίμηνη παράταση που έχει δοθεί στους Δήμους (θα λειτουργούν με το παλιό καθεστώς) δίνει τη δυνατότητα να φροντίσουν μόνο για την προμήθεια όσων τους είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των σχολείων τουλάχιστον το πρώτο 3-4μηνο του 2011 (αναλώσιμα, πετρέλαιο, υλικά καθαριότητας κλπ), ανάλογα βέβαια και με τα χρήματα που έχει διαθέσιμα ως «προίκα» η κάθε σχολική επιτροπή.
Με  το σημερινό καθεστώς, στις σχολικές επιτροπές εκπροσωπούνται ως τακτικά μέλη όλοι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Με τη νέα σύνθεση θα μετέχει ένας εκπρόσωπος γονέων για κάθε μια από τις δύο Σχολικές Επιτροπές που θα προέρχεται από την Ένωση Γονέων Διονύσου, η οποία πρέπει να συγκροτηθεί το ταχύτερο και την οποία αποτελούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι κάθε συλλόγου γονέων των σχολείων της περιοχής.
Ο νέος τρόπος αντιπροσώπευσης, απομακρύνει τους συλλόγους γονέων από την άμεση άσκηση της διαχείρισης και ελέγχου των πόρων του σχολείου τους, ιδίως για τους συλλόγους που δε κατάφεραν να εκλέξουν εκπροσώπους στην Ένωση Γονέων. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τον έλεγχο και την απαιτούμενη χρηματοδότηση των σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη και τη μειωμένη επιχορήγηση που διατίθεται στους Δήμους. Ενδεχομένως να οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων όπως η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Στη παρούσα φάση η συνεργασία που απαιτείται μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και γονέων κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη.
Οι  γονείς με κύριο γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας, έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα ότι είμαστε εδώ, εθελοντές, για να συμβάλλουμε στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Είμαστε αρωγοί κάθε θετικής προσπάθειας από όπου κι αν προέρχεται. Ο ρόλος της Ένωσης Γονέων Διονύσου και των εκπροσώπων στα θεσμικά όργανα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν.
Το  πρόβλημα της σχολικής στέγης παραμένει  ένα σημαντικό θέμα, η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, η επισκευή και  συντήρηση των υπαρχόντων, η συγχώνευση και κατάργηση σχολείων, τα θέματα ασφαλούς μετάβασης των παιδιών από και προς το σχολείο, τα θέματα καθαριστριών στους σχολικούς χώρους, είναι αρμοδιότητες που είτε υπάρχουν είτε μεταφέρονται στο νέο Δήμο και η προσαρμογή των νέων Σχολικών Επιτροπών θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο.
Ο Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Άνοιξης  αντιλαμβανόμενος το θεσμικό του  ρόλο στη σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα μερίμνησε  έγκαιρα και εξασφάλισε την παρουσία του στο νέο συλλογικό όργανο των γονέων με την παρουσία 5 εκπροσώπων, όπως αυτή προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίας για την ανάδειξη των οργάνων του συλλόγου. Είναι το σχολείο με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση και αυτό οφείλεται στην ενεργή συμμετοχή των γονέων μελών του συλλόγου που αποτελούν το σύλλογο.
Μάριος Λουκάτος
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Άνοιξης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york