Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση του Θανάση Μπούρα στον Υπουργό Οικονομικών

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΗΝΑ, 18-02-11
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ν.Δ.
τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 3
106 77, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3303066
ΦΑΞ: 210 3301970


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Νέας Δημοκρατίας. και τ. Υφυπουργός, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με την αξιοποίηση της Ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, απαντώντας στον Υπουργό Οικονομικών επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το μεσημέρι κ. Υπουργέ αναλώσατε τα 4/5 του χρόνου σας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, ενώ για το συζητούμενο νομοσχέδιο μιλήσατε μόνο για δύο-τρία λεπτά.

Προσπαθήσατε να υποτιμήσετε όχι μόνο τη μνήμη, αλλά και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, προκειμένου να πείσετε ότι αξιοποίηση και εκποίηση είναι το ίδιο πράγμα. Ίσως στην προκειμένη περίπτωση «το σιγάν είναι κρείττων του λαλείν».

Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν μιλήσει εδώ και καιρό για επικερδή αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας, χωρίς να χάνεται η κυριότητά της. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία, μιλάμε για μετατροπή μέρους του δυνητικού μας πλούτου σε ενεργητικό.

Η κακόγουστη θεατρική παράσταση, που στήθηκε σε κατάσταση πανικού, με «υπόθεση» τη δήθεν οργή του πρωθυπουργού και το «μάλωμα» της Τρόικας, ήταν εξαρχής καταδικασμένη να μην πείσει κανέναν.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής και την απόλυτη ανακολουθία λόγων και έργων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ανακολουθία την πληρώνει σήμερα η χώρα.

Αλήθεια δεν θυμάστε τον κ. Παπανδρέου να ηγείται της πορείας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και να κρατάει το πανό με την επιγραφή «δεν θα περάσει» όταν η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, προσπαθούσε με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο να μειώσει τα 113 ταμεία σε 13.

Και για να κλείσω αυτή την εισαγωγή, να σας θυμίσω ότι όταν η ΝΔ, ως Κυβέρνηση, στήριζε την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία, το ΠΑΣΟΚ δαιμονοποιούσε τα 28δις και έλεγε «όχι» στην εγγύηση των καταθέσεων των ελλήνων πολιτών. Σήμερα, αυτές οι εγγυήσεις κοντεύουν να φτάσουν τα 100 δις ευρώ.»

Και συνεχίζοντας επί του νομοσχεδίου για την «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» κ. Μπούρας δήλωσε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι γενικά αποδεκτό ότι η χώρα μας διαθέτει μια οικονομία που σύμφωνα με τις εκθέσεις για την οικονομική απελευθέρωση αλλά και τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζει σημαντικές ακαμψίες, στρεβλώσεις, εμπόδια, περιορισμούς και στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών αλλά και στην ελεύθερη πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων.

Καθίσταται συνεπώς αναγκαία, από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς, η κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και στην άσκηση επαγγελμάτων, έτσι ώστε οι δραστηριότητες των φυσικών και των νομικών προσώπων να διέπονται από τις αρχές ελεύθερης εγκατάστασης, της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και του ελεύθερου ανταγωνισμού, γιατί όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στην αφετηρία τους.

Με αυτή τη λογική η Νέα Δημοκρατία τάσσεται θετικά στην κατάργηση περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων αφού κάτι τέτοιο δυνητικά μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη, να ενισχύσει την απασχόληση και να ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή.

Όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση υπό το βάρος των συμβατικών δεσμεύσεών της απέναντι στην Τρόικα, προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες, βεβιασμένα και αλόγιστα στην παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία.

Η κυβέρνηση προσεγγίζει τα επαγγέλματα με δύο ταχύτητες. Η μια των 4 επαγγελμάτων και η άλλη όλων των υπολοίπων για τα οποία ζητάτε να πάρετε εξουσιοδότηση με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα προκειμένου να τα ρυθμίσετε. Η σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου είναι πολύ αόριστη.

Το ζητούμενο είναι αυτή η μεταρρύθμιση να προχωρήσει. Αλλά πρέπει να είναι συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη, με μετρήσιμα αποτελέσματα στο κοινωνικό σύνολο, στους επαγγελματίες τους οποίους αφορούν οι ρυθμίσεις, αλλά και στους δείκτες της οικονομίας.

Αντ’ αυτού η μεταρρύθμιση αυτή:

• περικλείει οριζόντιες και ισοπεδωτικές ρυθμίσεις για πλήθος άγνωστων, αόριστων επαγγελμάτων.

• δεν περιλαμβάνει μελέτη επιπτώσεων που να τεκμηριώνει την επίτευξη δημοσίου συμφέροντος.

• εδράζεται σε αυθαίρετες παραδοχές και άγνωστες μελέτες. Υπάρχουν μάλιστα και εκθέσεις που δεν τις έχετε μέσα στο νομοσχέδιο, όπως του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, θεωρώντας ότι οι ισχυρισμοί του ιδρύματος είναι αβάσιμοι και δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση.

• παραπέμπει σε Προεδρικά διατάγματα, με τα οποία μπορούν να προστεθούν περιορισμοί ή να θεσπιστούν εξαιρέσεις από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Ουσιαστικά δηλαδή η Κυβέρνηση ζητά λευκή επιταγή και γενικές, ευρύτερες εξουσιοδοτήσεις.

• έρχεται σε αντίθεση με αρχικές κυβερνητικές επιλογές, εκτός και αν τις ξεχάσατε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι οποίοι εδώ και λίγες μέρες είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο ακινήτων για την έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης.

• στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις. Αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου εδράζεται στο πρόγραμμά του και στην πολιτική του φιλοσοφία, τότε προφανώς δεν υπάρχει ανάγκη να δαπανά δημόσιους πόρους για δημοσκοπήσεις. Εάν όμως έτσι αντιλαμβάνεται την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, τότε γιατί δεν έκαναν ανάλογες δημοσκοπήσεις, όταν αποφάσιζε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και πρωτοφανή διόγκωση άμεσης και έμμεσης φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.»

Πρόκειται για ένα ασαφές νομοσχέδιο με πολλά κενά καθώς αναθέτει την εξειδίκευση των ρυθμίσεων σε Προεδρικά Διατάγματα, που θα εκδοθούν μακριά από τη Βουλή από τους αρμόδιους Υπουργούς και επομένως εμείς, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, το καταψηφίζουμε.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york