Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Κακοδιαχείριση των δημοτικών αρχών –> πιθανός κίνδυνος και για τους μισθούς των εργαζομένων στους ΟΤΑ!

Είναι σε όλους γνωστό ότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει κατηγορηθεί –όχι αδίκως-για υπέρμετρη κακοδιαχείριση και κατασπατάληση κάθε λογής πόρων. Βέβαια, μέχρι τώρα συνήθως έβρισκαν τρόπο οι δημοτικοί άρχοντες και κατάφερναν να τα «μπαλώνουν», αφού η νομοθεσία τους παρείχε τα γνωστά «παραθυράκια».

Ευτυχώς ή δυστυχώς, από δω και πέρα τα πράγματα αλλάζουν ριζικά, με σοβαρές επιπτώσεις, σε περίπτωση μη χρηστής διαχείρισης των οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αν υπάρξει κακοδιαχείριση σε ένα δήμο και δημιουργηθούν ελλείμματα, δε θα επιτρέπεται  πλέον στο κράτος (από το μηχανισμό παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας) να δώσει πρόσθετη επιχορήγηση για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά του συγκεκριμένου δήμου.

Έτσι, για παράδειγμα, αν μια δημοτική αρχή λόγω κακοδιαχείρισης,  διοχετεύσει χρήματα πχ της μισθοδοσίας σε άλλες  προτεραιότητες, δε θα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη επιχορήγηση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Φαντάζεστε λοιπόν τι έχει να γίνει, αν κάποιοι δημοτικοί άρχοντες συνεχίσουν να σπαταλούν ή να μη διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα του δήμου;

Γι’ αυτό, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, θα πρέπει (όσο τους είναι εφικτό) να προσπαθούν και να επιζητούν την πιστή τήρηση του προϋπολογισμού. Με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, να μην επιτρέπουν σε κανέναν να εφαρμόζει  ζημιογόνες πρακτικές σε βάρος του δήμου.   Η σπατάλη και η κακοδιαχείριση εξυπηρετούν αποκλειστικά συγκεκριμένους κύκλους και βλάπτουν σοβαρά το κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, ένα σημαντικό όπλο κατά της κακοδιαχείρισης και σπατάλης, είναι η εγκαθίδρυση της πλήρους διαφάνειας σε όλους τους τομείς. Αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση, έρχεται ο “Καλλικράτης”. Ας τον εκμεταλλευτούμε όλοι, εργαζόμενοι, πολίτες και δημοτικοί άρχοντες, για να θωρακίσουμε το Δήμο μας ενάντια στους τυχόν επιτήδειους, εγκαθιδρύοντας και στηρίζοντας τη διαφάνεια παντού στο Δήμο.

Χρήστος  Λούλας

http://christosloulas.wordpress.com

chloulas@yahoo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york