Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Aρχίζει σήμερα στο Λαύριο σε τεταμένο κλίμα


Σε κλίμα τεταμένο ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου η έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ στην οποία και αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση τους για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας. Στη Σύνοδο δεν έχει προσκληθεί εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας λόγω του έκτακτου χαρακτήρα της. Ηδη τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, το Εθνικό Καποδιστριακό της Αθήνας και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, έχουν δηλώσει επίσημα ότι αποχωρούν απο τον διάλογο με το υπουργείο Παιδείας μέχρι να αποσυρθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για Συμβούλια Διοίκησης στην ανώτατη εκπαίδευση και πρυτάνεις διορισμένους μετά απο διεθνή διαγωνισμό.
Σχεδόν στο σύνολό τους τα πανεπιστήμια έχουν ταχθεί, με αποφάσεις των Συγκλήτων τους, στην «αντίθετη όχθη» απο το υπουργείο Παιδείας. Πολλά μάλιστα έχουν καταγγείλει σε σκληρό τόνο την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για παρέμβαση στον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους. Τρεις αναμένεται ότι θα είναι οι προτάσεις που θα υποβάλουν τα πανεπιστήμια στην κυβέρνηση ενόψει της μεταρρύθμισης στην ανώτατη εκπαίδευση:
- Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους και δημόσια χρηματοδότηση. Να αποσυρθεί έτσι η πρόταση περί ανεξάρτητης Αρχής που θα «μοιράζει» τα χρήματα στα πανεπιστήμια.
- Πλήρης οικονομική και διοικητική αυτοδιοίκηση. Το κάθε ανώτατο Ιδρυμα να διοικείται απο εκλεγμένους πανεπιστημιακούς της δική τους «κοινότητας» και όχι από εξωτερικά μέλη. Η διοίκηση των ΑΕΙ να γίνεται αποκλειστικά απο το πρυτανικό συμβούλιο και την Σύγκλητο τους, όπως έως σήμερα. Μικρότερες Σύγκλητοι και εναλλακτικοί τρόποι εκλογής των πανεπιστημιακών αρχών (π.χ. με στάθμιση της ψήφου των φοιτητών) είναι προτάσεις αποδεκτές απο την πανεπιστημιακή κοινότητα.
- «Ναι» στα Συμβούλια των πανεπιστημίων αλλά μόνο ως όργανα συμβουλευτικά, ελέγχου και εποπτείας της απόδοσής τους.
Γύρω απο τις απόψεις αυτές συντάσσονται τα πανεπιστήμια: Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Πελοποννήσου, Αιγαίου, Πάντειο και Ιόνιο.
«Ο σκοπός δεν είναι να κάνουμε έναν νόμο ΠαΣοΚ αλλά έναν νόμο που θα εφαρμοστεί» δηλώνει σχετικά ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Γ. Μυλόπουλος, μιλώντας στο «Βήμα». «Εάν το υπουργείο μείνει προσκολλημένο στις απόψεις του θα υπάρξει πρόβλήμα. Εάν όμως προχωρήσουμε σε μια σύγκλιση απόψεων, θα προκύψει μία αλλαγή που θα σφραγίσει τις επόμενες δεκαετίες»,αναφέρει. «Η αλήθεια είναι ότι έχουν μαζευτεί πολλά στις σχέσεις μας με το υπουργείο Παιδείας το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα βρεθεί μια κοινή οδός» προσθέτει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ Παπαθεοδώρου.

tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york