Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού: «Οταν δεν ζούμε ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί»

«Οταν δεν ζούμε ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί» γράφει ο Τάσος Λειβαδίτης. Ισως αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σε κάθε γωνιά της Γης η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, η οποία είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι στην αλληλεγγύη έχουν βρει το νόημα της ζωής γνωρίζοντας μιαν αλήθεια που φωτίζει την καρδιά και τον νου, αυτήν της αγάπης για τον συνάνθρωπο...
Τέσσερις από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εδώ και χρόνια είναι κοιτίδες συμπόνιας, προσφοράς και ελπίδας στη χώρα μας μας άνοιξαν την πόρτα τους και στέλνουν μέσα από την «Espresso της Κυριακής» το μήνυμα: γίνετε εθελοντές και χαρίστε ελπίδα.

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μια ανοικτή αγκαλιά στην άκρη της Αθήνας
Δημιουργήθηκε πριν από δεκατρία χρόνια για να βοηθήσει τα παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος. Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου είναι ο ιδρυτής της και ένας διά βίου εθελοντής. Οπως μας είπε: «Ο εθελοντισμός είναι η απτή πράξη της αγάπης και ως τέτοια δεν θα πρέπει να επιβραβεύεται. Εμείς εδώ πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να δίνουμε ανθρωπιά και αυτό κάνουν οι περίπου 200 εθελοντές της Κιβωτού. Ο εθελοντισμός δεν πηγάζει ούτε από υποχρέωση ούτε από καταναγκασμό. Στηρίζεται απλώς και μόνο στην επιθυμία που έχει το άτομο να προσφέρει. Η Κιβωτός του Κόσμου είναι σήμερα μια εστία φροντίδας, συμπαράστασης και ελπίδας για το μέλλον των παιδιών που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες ή έχουν βιώσει το αίσθημα της εγκατάλειψης. Ο στόχος της δεν είναι η ιδρυματοποίηση των παιδιών αυτών. Είναι να έχουν τη δική τους ξεχωριστή ζωή έξω από την Κιβωτό, η οποία και θα τα βοηθήσει να πατήσουν ακόμη πιο γερά στα πόδια τους αλλάά και να βοηθήσουν ακόμη και τους γονείς τους να ενταχθούν και πάλι στο κοινωνικό σύνολο».

Από την πλευρά της η κ. Μαρίνα Κατσίμπαλη, διευθύντρια και επί έντεκα χρόνια εθελόντρια στην Κιβωτό του Κόσμου, μιλώντας για τη δική της εμπειρία μάς λέει: «Η Κιβωτός είναι ένας θύλακας ελπίδας. Για μένα όλα όσα ακούγονται για την κοινωνία σήμερα και την αποστασιοποίησή της από τον ανθρώπινο πόνο δεν είναι απόλυτα, γιατί πάντα και παντού υπάρχει ευαισθησία. Ο καλύτερος “ευαισθητοποιητής” είναι ο πόνος! Πολλοί από τους εθελοντές έχουν βιώσει κάτι τραυματικό και μέσα από τον εθελοντισμό βρίσκουν γαλήνη, ηρεμία, βρίσκουν ότι μετράει η ζωή τους, ότι κάτι προσφέρουν, ότι αλλάζουν τη ζωή τους σε κάτι. Εγώ ήρθα εδώ μετά τον θάνατο της μητέρας μου για να προσφέρω μαθήματα αγγλικών στα παιδάκια για λίγες ώρες. Ομως εδώ βρήκα αληθινή γαλήνη και οι δύο ώρες έγιναν τέσσερις, έγιναν οκτώ και πιστεύω ότι έκανα το καλύτερο για μένα και για τα παιδιά αυτά, αλλά και για την αγαλλίαση της ψυχής της μητέρας μου. Την ευτυχία που βιώνω σήμερα ζώντας πιο απλά δεν την ήξερα τότε που είχα όλα τα υλικά αγαθά. Αλλαξαν οι αξίες μου και οι προτεραιότητές μου. Εδώ υπάρχει και ο ξενώνας άστεγων μητέρων. Προσφέρουμε ακόμη τη δυνατότητα να στήσουν μία στέγη στηρίζοντάς τις. Εχουμε παιδιά από δώδεκα χώρες, γι’ αυτό και το νηπιαγωγείο μας το λέμε τα “Ηνωμένα Εθνη μας”. Σήμερα τα πρώτα παιδιά που ήρθαν στην Κιβωτό είναι φοιτητές, έχουν γίνει και αυτά εθελοντές και βοηθούν την Κιβωτό μας. Οι εθελοντές μας έρχονται από όλη την Αττική. Η κ. Ρένα έρχεται από τη Φιλοθέη εδώ και εννέα χρόνια και μαγειρεύει κάθε Σάββατο για τα παιδιά. Η κ. Αναστασία, που είναι γύρω στα εβδομήντα, έρχεται από τα Μέγαρα κάθε Τρίτη για να βάλει το λιθαράκι τής αγάπης της γι’ αυτά τα παιδιά».


Με την καρδιά τους...
Την Κιβωτό, όπως μάθαμε, στηρίζουν πολλοί αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, όπως ο Αντώνης Ρέμος που έχει γίνει φίλος με τον πατέρα Αντώνιο και σε κάθε ευκαιρία προσφέρεται αφιλοκερδώς για τη στήριξη της Κιβωτού του Κόσμου. Ακόμη η Μαρία Σολωμού, η Ελενα Παπαρίζου αλλά και οι συντελεστές του «Ράδιο Αρβύλα» Αντώνης Κανάκης, Γιάννης Σερβετάς, Στάθης Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Κιούσης δίνουν έμπρακτα το παράδειγμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεισφοράς στις δύσκολες εποχές που ζούμε σήμερα.

Η δημοφιλής ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή, εθελόντρια στην Κιβωτό του Κόσμου, μιλά για τη γνωριμία της με το έργο του πατέρα Αντώνιου: «Η γνωριμία μου με την Κιβωτό έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Ομως η αγάπη και ο αγώνας του πατέρα Αντώνιου για τα παιδιά με έκαναν να θέλω να ξαναπεράσω την πόρτα της Κιβωτού. Είμαι κοντά στα παιδιά σχεδόν τέσσερα χρόνια και αυτό που κάνουμε είναι θεατρικό παιχνίδι. Ετσι μέσα από κάτι που τα διασκεδάζει, τα ευχαριστεί και τα κάνει χαρούμενα γνωρίζουν το θέατρο. Τα έχω αγαπήσει πολύ και φυσικά θέλω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να είναι ευτυχισμένα».

Αλλά και ο Λευτέρης Πανταζής βοηθά στο έργο της Κιβωτού. «Κάθε φορά που προσφέρεις κάτι με ανιδιοτέλεια μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια» μας λέει. «Μπορείς να νιώθεις γεμάτος και να ξέρεις ότι έκανες το καθήκον σου ως άνθρωπος» καταλήγει.


ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Είκοσι χρόνια δράσης

Οι Γιατροί του Κόσμου φέτος συμπληρώνουν είκοσι χρόνια δράσης. Είκοσι χρόνια ζωής που μεταφράζονται σε επαφή με χιλιάδες φίλους, εθελοντές, μέλη, υποστηρικτές και πολίτες, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα τους και στήριξαν το έργο τους. «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, θα αντίκριζα μια ζωή γεμάτη από συγκινήσεις και στιγμές που δύσκολα μπορεί κάποιος να βιώσει, αν δεν κοιτάξει κατάματα τον ανθρώπινο πόνο» μας λέει η Ευγενία Θάνου, γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας. Οσο για τον εθελοντισμό, δυο κουβέντες της αρκούν: «Πολύ απλά με τα χρόνια αποκτά περισσότερη δύναμη και ισχυροποιείται στην καρδιά μου όπως ακριβώς και οι Γιατροί του Κόσμου στις καρδιές όλων μας».

Η Ιάνθη Σταυροπούλου, συντονίστρια του Ψυχοκοινωνικού Τμήματος των Γιατρών του Κόσμου, είναι εθελόντρια εδώ και επτά χρόνια. Θεωρεί ούτως ή άλλως τη δουλειά της λειτούργημα και τονίζει: «Αποκτά άλλη σημασία το να μπορώ να σταθώ δίπλα σε έναν άνθρωπο που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε πρόσβαση πουθενά. Είναι πέρα από τα λόγια το συναίσθημα του να γίνεσαι μάρτυρας σε ιστορίες ανθρώπων , οι οποίοι έχουν ζήσει πράγματα πέρα από την κοινή λογική, τρομακτικά… Ειδικά εάν έχεις την τύχη και τους δεις κάποια στιγμή, ύστερα από καιρό συνήθως, να χαμογελούν. Θεωρώ τελείως θέμα τύχης το ότι γεννήθηκα εδώ και όχι εκεί από όπου έρχονται αυτοί οι άνθρωποι. Ισως ούσα εθελόντρια προσπαθώ να επιστρέψω λίγη από αυτήν την καλή τύχη πίσω».

Αποστολή ανθρωπιάς
«Θα επιθυμούσα πολύ να βάλω τον εαυτό μου στα  “παπούτσια” ενός εθελοντή που φεύγει σε αποστολή. Και αυτό, με κίνητρο να βοηθήσω τον συνάνθρωπό μου που υφίσταται αδικίες πολιτικές και σωματικές. Να τον βοηθήσω να σταθεί στα πόδια του με κάποιον τρόπο» μας λέει η τραγουδίστρια Ελλη Πασπαλά, η οποία προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να τραγουδήσει στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου των Γιατρών του Κόσμου.


ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Προσφορά χωρίς όρια
Σπουδαίο το έργο τους και πανταχού παρόντα τα μέλη της οργάνωσης που σπεύδουν όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από μία ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων στη Γαλλία λόγω της ανάγκης του ανθρωπιστικού κινήματος για μια πιο ξεκάθαρη και άμεση παρέμβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και ταυτόχρονα για τη συνειδητοποίηση από τις δυτικές κοινωνίες των ανθρωπιστικών ιατρικών προβλημάτων των πληθυσμών αυτών με τη μαρτυρία των εθελοντών της. Αυτός είναι και ο σκοπός της οργάνωσης: να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και να ανακουφίζει τον πόνο, σεβόμενη πάνω από όλα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» εξηγεί ο Χρήστος Χρήστου, χειρουργός και αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η κ. Χαρίκλεια Καλτεζιώτη είναι νοσηλεύτρια και σήμερα επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μέσα από την πείρα της ως εθελόντρια έχει δει τα πράγματα διαφορετικά: Μετά την πρώτη κιόλας εμπειρία ως εθελοντής γυρίζεις διαφορετικός. Γίνεσαι πια πολίτης μιας μεγαλύτερης κοινωνίας, η οποία δεν είναι και τόσο μακριά όσο φαντάζεσαι στην αρχή. Ο εθελοντισμός βέβαια πρέπει να γίνεται με περισσότερο “επαγγελματισμό”. Εχει απαιτήσεις. Δεν είναι μια “μόδα” όπως τείνει να γίνει τελευταία για τους περισσότερους. Για μένα εθελοντισμός είναι η διάθεση ενέργειας και προσφοράς μέσα από έναν οργανωμένο τρόπο που απαιτεί από τον εθελοντή δεξιότητες και δέσμευση για αυτό που κάνει».

Επώνυμοι υποστηρικτές
«Οποιαδήποτε έκφραση εθελοντισμού με συγκινεί βαθύτατα, γι’ αυτό και δέχθηκα πρόθυμα να δανείσω τη φωνή μου για τους σκοπούς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα» μας λέει η ηθοποιός Πέμη Ζούνη. «Αλλωστε πάντα η Τέχνη γίνεται γέφυρα για να ενώσει πολιτισμούς και ανθρώπους» συμπληρώνει.

«Θαυμάζω βαθύτατα την ευαισθητοποίηση του πολιτών και την προσπάθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων» λέει στην «Espresso της Κυριακής» η Νόνικα Γαληνέα. «Γιατί όπου υπάρχει ανθρωπιά δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και αληθινό» καταλήγει η δημοφιλής ηθοποιός.


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

133 χρόνια αφιλοκερδούς προσφοράς και ανιδιοτέλειας
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Ολγας. «Στη μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο» μας λέει η κ. Μαρία Αντωνίου, υπεύθυνη του Κοινωνικού Τομέα του ΕΕΣ. «Είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία, και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας. Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δημιουργήθηκε το 1932 και αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη πρώτων βοηθειών και διάσωσης στην Ελλάδα, έτοιμη να δράσει σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών και σε κάθε είδους έκτακτη κατάσταση, όσο υπάρχουν άνθρωποι».

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Λυκαβηττού 1, 106 72 Αθήνα, τηλ.: 210-3603449, e-mail: informatics@redcross.gr <mailto:informatics@redcross.gr>, www.redcross.gr

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Σαπφούς 12, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210-3213150, 210-3213180, info@mdmgreece.gr <mailto:info@mdmgreece.gr>, www.mdmgreece.gr

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: Ελληνικό Τμήμα, Ξενίας 15, 115 27 Αθήνα, τηλ.: 210-5200500, fax: 210-5200503, http://www.msf.gr

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Ζηνοδώρου 3 & Καλλικλέους, 10442 Αθήνα, τηλ.: 210-5141935, 210-5141953, fax: 210-9623114, e-mail: kivotos5@otenet.gr (Εκτός από την εθελοντική εργασία που μπορεί να προσφερθεί, υπάρχει και η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης της Κιβωτού, μέσω του τραπεζικού λογαριασμού στη EUROBANK 0026 0178 870100 872073, αλλά και μέσω του τηλεφώνου 901 11 170 170, στο οποίο κάνοντας κανείς μία κλήση από σταθερό τηλέφωνο του ΟΤΕ προσφέρει στο έργο της Κιβωτού 2,99 ευρώ.)

madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york