Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Κύριε Δήμαρχε του νέου Δήμου Σαρωνικού, πώς θα αντιμετωπίσετε τη φοροκλοπή και τη φοροδιαφυγή;

|

Μέρος των τακτικών εσόδων των δήμων αποτελούν οι θεσμοθετημένοι υπέρ αυτών πόροι, οι λεγόμενοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ). Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852, ΦΕΚ 87/7-6-2010, Μέρος Η, άρθρο 259), οι ΚΑΠ συνδέονται με το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ και το ΦΑΠ.
Με απλά λόγια, οι δήμοι της χώρας εισπράττουν:
• Το 20% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων,
• Το 12% συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και
• Το 50% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Ακόμα, στο άρθρο 261 επισημαίνεται ότι:

• Η ετήσια αύξηση των εσόδων (για τους δήμους) που αναφέρονται στο ΦΠΑ, μπορεί να ορίζεται ως τοπικό έσοδο των δήμων, ανάλογα με τα φορολογικά έσοδα του συγκεκριμένου φόρου στη διοικητική περιφέρεια κάθε δήμου.
• Ομοίως, ποσοστό 20% των εσόδων από το ΦΑΠ μπορεί να ορίζεται ως τοπικό έσοδο των δήμων, ανάλογα με τα φορολογικά έσοδα του συγκεκριμένου φόρου στη διοικητική περιφέρεια κάθε δήμου.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι αν οι δήμοι επιθυμούν να μην έχουν απώλειες εσόδων, θα πρέπει να υλοποιήσουν δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, αφού μέρος των εσόδων τους θα εξαρτάται άμεσα από την πορεία είσπραξης των συγκεκριμένων φόρων στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας.
Πέραν του γεγονότος ότι η φοροκλοπή και η φοροδιαφυγή είναι, ούτως ή άλλως, μια ανήθικη συμπεριφορά, στην εξαιρετικά δύσκολη, οικονομικά, περίοδο που διανύουμε, θεωρώ απαράδεκτη την απώλεια έστω και ενός ευρώ από τα έσοδα του Δήμου μας, εξαιτίας άγνοιας, ολιγωρίας, ανικανότητας ή εξυπηρέτησης διαφόρων σκοπιμοτήτων εκ μέρους της Δημοτικής μας Αρχής.
Για όλους τους παραπάνω λόγους κ. Φιλίππου, αναμένουμε με ενδιαφέρον το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης της «νέας» Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σαρωνικού, για την καταπολέμηση της φοροκλοπής και φοροδιαφυγής, που προφανώς λαμβάνουν χώρα και στο δήμο μας, όπως εξάλλου συμβαίνει σε ολόκληρη την επικράτεια.

Χρήστος Λούλας
-Μέλος της Σύγχρονης Πόλης Σαρωνικού.
-Οικονομολόγος
-Σύμβουλος επιχ/σεων σε θέματα
Οργάνωσης, Ποιότητας και Διαχ/σης Κρίσεων.
-Επιθεωρητής Συστημάτων Ποιότητας.
-Πρώην στέλεχος της ΕΤΕ.

http://christosloulas.wordpress.com 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york