Γιώργος Παπανδρέου: «Για πρώτη φορά, έχουμε 13 εκλεγμένους Περιφερειάρχες, 58 Αντιπεριφερειάρχες και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια, μια νέα αρχή για την Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, που κατακτά επιτέλους το φυσικό της χώρο. Για πρώτη φορά, 325 Δήμαρχοι και τα Συμβούλιά τους, είναι έτοιμοι να αναλάβουν ευθύνες μιας αναβαθμισμένης Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, δίπλα στον πολίτη»
Για τις τομές, τις αλλαγές και τις δυσκολίες που προκύπτουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη μετάβαση στον Καλλικράτη, μίλησαν ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε διημερίδα επιμόρφωσης των νέων διοικητικών αρχών που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας στο ξενοδοχείο Athens Imperial, παρουσία των νέων περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων.
Για μια συνάντηση η οποία έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία έκανε λόγο ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στην έναρξη της ομιλίας που απηύθυνε ενώπιον των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης απ’ όλη τη χώρα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον Καλλικράτη ως μια μεγάλη δομική αλλαγή. «Είναι το πρώτο βήμα στην πραγματικότητα που κάνουμε όλοι μαζί, εσείς και εμείς, παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες με την παρουσίαση και την ψήφιση του Καλλικράτη, μια δηλαδή μεγάλη δομική αλλαγή που ξεκίνησε πραγματικά την επομένη των περσινών Εθνικών Εκλογών και η οποία παρά τις γνωστές προφανείς αντιξοότητες που όλοι ζήσαμε, προχώρησε, δεν σταμάτησε.»
Ο κ. Ραγκούσης στη συνέχεια μίλησε για τη βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε μια συνολική αλλαγή της αυτοδιοίκησης, και την προσπάθεια ενσωμάτωσης σε αυτή θεμελιωδών αρχών και αξιών για την αναμόρφωση του διοικητικού αλλά και πολιτικού κατ’ επέκταση συστήματος στη χώρα, όπως αυτές της διαφάνειας, της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, των ελέγχων και της εποπτείας, του διοικητικού ορθολογισμού και της αποτελεσματικής σε τελική ανάλυση και ίσως πάνω από όλα, εξυπηρέτησης του πολίτη.
Στη συνέχεια ο υπουργός μίλησε για μια ιστορική αλλαγή που πραγματοποιείται, κάτω από ένα πλαίσιο θέσεων προβληματισμών και επεξεργασίας της αυτοδιοίκησης, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο μοντέλο που διαμορφώνεται: «Νέο μοντέλο προοδευτικής διακυβέρνησης, νέο μοντέλο πειθαρχημένης οικονομικής διαχείρισης, νέο μοντέλο ανάπτυξης. Μοντέλα καινούργια που να στηρίζονται στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της διαβούλευσης, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο, και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη του. Επίσης αναφέρθηκε στις μετατάξεις των υπαλλήλων και στις αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης στα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεων των ΟΤΑ. «Οι πολίτες πρέπει να εξυπηρετηθούν άμεσα, όπως και πριν και σταδιακά όλο και καλύτερα. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι υπάλληλοι να βρεθούν στις θέσεις τους. Οι μετατάξεις να έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν ολοκληρωθεί. Στο σημείο αυτό είναι νομίζω απαραίτητο να αποσαφηνίσω για μια ακόμη φορά ότι μαζί με τις συγχωνεύσεις των δήμων και τον περιορισμό των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου όπως ξέρετε από περίπου 6.000 Δημοτικές Επιχειρήσεις θα καταργήσουμε τις 4.500 περίπου».
Αναφέρθηκε ακόμη στις δυσκολίες που έχει αυτό το μεταβατικό στάδιο και την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, ζητώντας να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. «Να υπερνικήσουμε τα εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας, γιατί θα βρούμε εμπόδια μπροστά μας. Εσείς πρώτοι θα διαπιστώνετε ατέλειες και ελλείψεις, ανάγκες βελτιώσεων και συμπληρώσεων. Κανένας, πόσο μάλλον εμείς, δεν έχει το αλάθητο και για αυτό είμαστε εδώ, για να λύνουμε κάθε μέρα τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται» είπε, τονίζοντας στη συνέχεια ότι όσοι μιλούσαν για την έλλειψη πόρων κάνουν λάθος. «Αυτό που πραγματικά δεν υπάρχει με τον Καλλικράτη, αυτό που έπαψε να υπάρχει, είναι η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων. Χρήματα για την ανάπτυξη, χρήματα για την οργάνωση αποτελεσματικών υπηρεσιών, υπάρχουν και θα υπάρχουν και βεβαίως και θα διατεθούν και απλώς ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής».
Τέλος ο κ. Ραγκούσης έκανε σαφές ότι θα δοθούν χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομών που αφορούν την δαχείρηση των αποβλήτων σε όλη τη χώρα, την ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών και των δικτύων αποχέτευσης.
Ιστορική ευκαιρία της αυτοδιοίκησης
Στο βήμα στη συνέχεια ανέβηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος μίλησε για τη νέα εποχή που ανοίγει ο Καλλικράτης, σημειώνοντας ότι η νέα αυτή δομή και η σωστή λειτουργία της αυτοδιοίκησης είναι προϋπόθεση, για να εξέλθουμε από την κρίση. «Να χτίσουμε την Ελλάδα της οικονομικής βιωσιμότητας, της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ενός κοινωνικού κράτους, που προστατεύει και είναι κοντά στον πολίτη». Ο κ. Παπανδρέου έκανε στη συνέχεια μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στον μηχανισμό στήριξης, αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική σταθερότητα που θα πρέπει να διαφυλαχτεί στην χώρα σε μια εποχή που η Ευρώπη διανύει δύσκολους καιρούς, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρα για ακόμη μια φορά στη δημιουργία κατεστημένων που διαμορφώθηκαν -όπως είπε- όσο από τους πολιτικούς όσο και από τα μέσα ενημέρωσης. «Διαμορφώσαμε πρότυπα αρνητικά, ιδιοτελή, που δεν συνέβαλαν στην προστασία του συλλογικού συμφέροντος.
Το συλλογικό καλό στην καθημερινή μας ζωή, είτε κυβερνώντας τη χώρα, είτε διοικώντας ένα Δήμο, είτε κάνοντας ως πολίτες τη φορολογική μας δήλωση με ειλικρίνεια, είτε λειτουργώντας την επιχείρησή μας-αυτό είναι το ζητούμενο πια». Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για τις ασθένειες της αυτοδιοίκησης, και θύμισε στους εκπροσώπους της που την υπηρετούν χρόνια ότι η ασθένεια του κεντρικού κράτους είχε μεταφερθεί και στην αυτοδιοίκηση. «Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν στο παρελθόν οι περισσότεροι δήμοι και οι περισσότερες νομαρχίες, ήταν και αυτός δυστυχώς μια μικρογραφία ολόκληρου του κράτους. Πολλές φορές, η σπατάλη, η αδιαφάνεια, ακόμα και η δική σας εξάρτηση από το κεντρικό κράτος, που έκαναν τη συναλλαγή κανόνα, οδήγησαν ακόμα και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης σε οικονομική ασφυξία, αλλά και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τελικά, σε απαξίωση και υποβάθμιση». Ζήτησε ωστόσο να μην μείνουν στο παρελθόν, αλλά και να μην το ξεχάσουν ποτέ ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης, έκανε λόγο για τις τομές που προωθούνται, τις αλλαγές που επιθυμεί να φέρουν το στίγμα τις καινοτομίας και τις δικαιοσύνης, μιλώντας ταυτόχρονα για τη μείωση της σπατάλης και του δημόσιου τομέα, τα οποία ανέφερε ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουν στα επόμενα δύο χρόνια. Διευκρίνισε όμως ότι μαζί με αυτές τις μειώσεις θα πρέπει να βελτιωθεί αυτό που κάνει ο δημόσιος τομέας. «Δηλαδή, πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να κάνουμε περισσότερα για τους πολίτες, με λιγότερους πόρους. Και για να το πούμε πιο απλά, πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».
Εξήγησε προς αυτή την κατεύθυνση προχωράει η απογραφή των υπαλλήλων του δημοσίου, ενώ ζήτησε την συνδρομή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να περιοριστούν οι σπατάλες. «Φυσικά, θέλουμε και τις δικές σας προτάσεις για όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνουμε, για τον προγραμματισμό και για τις δικές σας ανάγκες. Όμως, θέλω και πάλι να τονίσω ότι, πρέπει να σπάσουμε αυτή την αντίληψη, τη μίζερη αντίληψη, ότι δεν μπορούμε».
Στο τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου άνοιξε ειδικό κεφάλαιο για τον Καλλικράτη, τον οποίο χαρακτήρισε ως την ιστορική ευκαιρία της αυτοδιοίκησης, και ανέλυσε παράλληλα κάποιες από τις αρμοδιότητες που θα έχουν οι νέοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι. «Για πρώτη φορά, έχουμε 13 εκλεγμένους Περιφερειάρχες, 58 Αντιπεριφερειάρχες και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια, μια νέα αρχή για την Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, που κατακτά επιτέλους το φυσικό της χώρο. Για πρώτη φορά, 325 Δήμαρχοι και τα Συμβούλιά τους, είναι έτοιμοι να αναλάβουν ευθύνες μιας αναβαθμισμένης Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, δίπλα στον πολίτη. Αν αυτή η νέα αρχή για Περιφέρειες και Δήμους είναι προφανής, δεν είναι η σημαντικότερη. Σημαντικότερη είναι η θεμελίωση ενός νέου προτύπου διακυβέρνησης και για την Αυτοδιοίκηση, μιας νέας αντίληψης για την άσκηση της διοίκησης, γιατί αυτό που ενσωματώνει, στην πραγματικότητα, ο «Καλλικράτης» είναι τις αρχές, τις αξίες που οδηγούν στην πολιτική, αλλά και την ηθική επαναθεμελίωση ολόκληρου του κράτους και των λειτουργιών του».
Οι φορείς της Ανατολικής Αττικής
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το σύνολο των νέων εκλεγέντων της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ανατολική Αττική, ο «ΔΗΜΟΤΗΣ» ζήτησε ένα σύντομο σχόλιο για το γεγονός.
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΙΣΚΗΡΑ
Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής
«Από πρώτη του μήνα έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε. Τα προβλήματα στην Ανατολική Αττική είναι πολλά. Ήδη έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και λύσεις. Θέλει υπομονή επιμονή και θα λυθούν όλα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΒΑΡΗΣ
Δήμαρχος Παιανίας
«Η σημερινή εκδήλωση είναι μια εκδήλωση αισιοδοξίας και ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε έτσι όπως τα λένε, γιατί διαφορετικά θα έχουμε χάσει το τρένο. Και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Εμείς θα τα δώσουμε όλα σαν δήμαρχοι και σαν τοπική αυτοδιοίκηση και ελπίζουμε από το κράτος να είναι εντάξει σε αυτά που έχει πει.
Αυτά τα χρήματα που υπάρχουν από το 2004 αν δεν τα διαθέσουμε μέχρι το 2013 όχι μόνο τα χάνουμε αλλά θα πρέπει να πληρώσουμε και τα πρόστιμα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου
«Είναι ουσιαστικό αυτό το οποίο γίνεται. Είναι εποικοδομητικό που έχει ξεκινήσει μια ενημέρωση ιδίως των νεοεκλεγέντων, αλλά και όλων των δημάρχων, καθώς είναι μια νέα δομή την οποία δεν την γνωρίζουν όλοι. Σαφώς και το κράτος έχει επιμεληθεί και ξέρει νομίζω την κατάλληλη στιγμή και χρόνο για να μας ενημερώσει. Εγώ είμαι υπέρ αυτής της ημερίδας, και πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διοργάνωση και άλλων επιμέρους επιμορφωτικών σε αυτόν τον τομέα για να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα και τα πολλά ερωτηματικά. Αν παρακολουθήσετε τα συνέδρια και τον Καλλικράτη, ο οποίος δεν είναι έτσι όπως φημολογείται και ακούγεται, θα δείτε ότι ξεπερνιούνται οι δυσκολίες και με αυτόν τον μπούσουλα τον οποίον μας έχουν δώσει νομίζω ότι ένας δήμος μπορεί να πάει μπροστά αυτά τα 3,5 χρόνια και αν αποδώσει».
http://dhmoths.gr/index.php?id=4&nid=133293
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου