Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σύσταση της Οικολογικής Κίνησης Πολιτών Σαρωνικού Λαυρεωτικής ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση


Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει η πρωτοβουλία μας να συγκροτήσουμε την Οικολογική Κίνηση Πολιτών Σαρωνικού-Λαυρεωτικής. Πολίτες αλλά και επιστήμονες των περιοχών μας, έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την παρουσία και δραστηριότητα της.
Μετά από μια περίοδο διαβουλεύσεων και επικοινωνίας με πολίτες, η Οικολογική Κίνηση συστάθηκε, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που διέπεται από τα Άρθρα 741-784 του Αστικού Κώδικα.
Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοπός της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Οικολογική Κίνηση Πολιτών Σαρωνικού-Λαυρεωτικής) είναι να συμβάλει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης.
Ειδικότεροι, στόχοι της είναι:
  • Η ανάδειξη των μικρών και μεγάλων προβλημάτων που συνδέονται με το  περιβάλλον, τις χρήσεις γης και την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.
  • Η διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.
  • Η διερεύνηση και η μελέτη των συνεπειών της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης και της αλόγιστης τουριστικής αξιοποίησης.
  • Η προώθηση ενός οικιστικού, πολεοδομικού χωροταξικού σχεδιασμού που θα είναι συμβατός με τα χαρακτηριστικά των περιοχών Σαρωνικού-Λαυρεωτικής.
  • Η προστασία του θαλάσσιου, παράκτιου και χερσαίου χώρου από τη ρύπανση.
  • Η διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και η περιβαλλοντικά ορθή και βιώσιμη αξιοποίησή της.
  • Η στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αρμονία με το περιβάλλον, η ανακύκλωση και η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, ενισχύοντας το εγχείρημα της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Η εθελοντική στήριξη και βοήθεια σε φορείς του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης, καθώς και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς, κ.α.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των ιδρυτικών μελών  της κίνησής μας είναι αξιόλογοι επιστήμονες με ιδιαίτερες σπουδές και εμπειρία σε ζητήματα περιβάλλοντος, όπως είναι ο κύριος Περικλής Βασιλόπουλος-Πτυχιούχος Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο κύριος Δημήτρης Παπαδημητρίου-Μηχανολόγος/Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο κύριος Κωνσταντίνος Κοσκινάς-Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, η κυρία Σόνια Μηλιώνη με πλούσια εμπειρία ως δικηγόρος σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, κ.ά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york