Παραμένει το θρίλερ με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα εντείνεται η αγωνία των εργαζομένων, οι οποίοι βλέπουν όλο και πιο άμεσο το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις, μειώσεις μισθών και ελαστικό ωράριο.
Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθώς η τρόικα πιέζει για άμεση λύση. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να έρθουν σε συμφωνία, ώστε να αποκτήσει πρόσθετη διαπραγματευτική δύναμη, στις συζητήσεις με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση.
Στην περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων η κυβέρνηση θα πρέπει έως τις 20 Δεκεμβρίου, μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο, να καταθέσει τη δική της πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει και όσα έχουν συζητήσει όλο αυτό το διάστημα οι κοινωνικοί εταίροι.
Η πρόταση που φαίνεται να προωθεί το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυνατότητα για σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα μειώνουν τους μισθούς έως και 12% και θα έχουν ισχύ για ένα χρόνο με δυνατότητα να επεκταθούν για άλλον έναν.
Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη γενικευμένη χρήση και ζητά οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του νόμου να μη μπορούν να κάνουν μαζικές απολύσεις και να μη μπορούν να εφαρμόσουν ελαστικό ωράριο, προτάσεις που αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις. Άγνωστο παραμένει επίσης με ποια κριτήρια θα μπορεί να αποφασίζεται ότι μία επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο νόμο.
Πέρα όμως από το τι συμφωνούν ή όχι οι κοινωνικοί εταίροι το τελικό «οκέι» θα το δώσει η τρόικα, η οποία επιμένει ότι για να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα η ελληνική οικονομία χρειάζεται να «κουρευτούν» οι μισθοί.
Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένες τις διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά ο ερχομός στην Αθήνα του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινικ Στρος Καν, και οι συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία την ερχόμενη Τρίτη.
madata.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου