Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

"Αλλάζουμε" (το 2011) γιατί αλλιώς χρεοκοπούμε


Το Κράτος δεν  χρεωκοπεί, η Ελλάδα δε βγαίνει από  το ευρώ, αλλά ο ιδιωτικός τομέα θα πρέπει "να πάρει μπροστά" και να δουλέψει χωρίς τις πλάτες του Δημοσίου. Αυτό είναι το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από τώρα και ολόκληρο το 2011, όπως το περιγράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός που εξαγγέλει σαρωτικές αλλαγές, όχι απλώς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία το οποίο διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό  επιμελητήριο, ο Γιώργος Παπανδρέου ουσιαστικά επέρριψε –για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο- την ευθύνη για την ... παρολίγον χρεοκοπία της χώρας στην ανεπάρκεια του ιδιωτικού τομέα, ενώ αναγνώρισε και τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος.

"Η πορεία  της αλλαγής της χώρας μας  ήταν μονόδρομος" τόνισε. "Είτε  με είτε χωρίς την άμεση  απειλή της κατάρρευσης. Αυτή η απειλή θα ήταν άμεση ούτως ή άλλως, αν συνεχίζαμε στον ίδιο δρόμο. Όχι αποκλειστικά ως προς τα δημοσιονομικά μας μεγέθη. Αυτά ήταν το σύμπτωμα ενός Κράτους πελατειακού, σπάταλου και αδιαφανούς αλλά και ενός αναπτυξιακού υποδείγματος,  που –είναι αλήθεια- στήριξε το εισόδημα των Ελλήνων για πολλές δεκαετίες, όμως ήταν βασισμένο στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή, στην εσωστρέφεια και στην καθήλωση του ανταγωνισμού, το οποίο έφτασε τελικά στα όρια του".

Όπως τόνισε "αυτά τα διαρθρωτικά μας προβλήματα οδήγησαν το δημοσιονομικό μας πρόβλημα σε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ναι το δημοσιονομικό μας πρόβλημα είναι το σύμπτωμα, όχι η βαθύτερη αιτία" υπογράμμισε.

Για το τι πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες στο εξής, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής:

- απευθύνθηκε πρωτίστως στη δημιουργικότητα του Έλληνα για να κτυπήσει τη μοιραλατρία και το δόγμα "αυτή είναι η Ελλάδα" (του Κώστα Σημίτη) τονίζοντας ότι "τίποτα δεν είναι μοιραίο, όλα μπορούν να αλλάξουν, δεν είναι γραφτό της Ελλάδας να απαξιώνεται. Αντιθέτως έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Μια χώρα που τόσοι θαυμάζουν για την Ιστορία της, το περιβάλλον της,  τη δημιουργικότητα και ζεστασιά των ανθρώπων της".

-απαξίωσε το "Κοινωνικό Κράτος" όπως το εννούσαμε ως τώρα  ("κατ’επίφαση" το χαρακτήρισε,  "με εκτεταμένη αδικία, ανομία, διαφθορά, αναξιοκρατία, παρασιτισμό, φοροδιαφυγή και αδιαφάνεια, με κράτος εχθρικό προς τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, με πελώρια κρατικά ελλείμματα") ξεγράφοντας ότι θα επιστρέψουμε ποτέ σε αυτό ως χώρα.

- έθεσε το πρόβλημα της κρατικής χρεοκοπίας στο χθες (" που λίγο έλειψε να μας παρασύρει στο γκρεμό") και υπογράμμισε την ατομική και συλλογική ευθύνη όλων για την έξοδο της χώρας από την κρίση:  "Μπορούμε και πρέπει να χτυπήσουμε τη βολική  απαισιοδοξία. Μια αρρώστια που μας κατέτρεχε. Που λειτουργούσε ως εύκολο άλλοθι. Να μην κάνουμε τίποτα. Να μείνουμε απαθείς.Μια και δεν μπορούμε ή κάποιοι δε μας αφήνουν να αλλάξουμε".

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τον οδικό χάρτη  εξόδου από την Κρίση:

"Όταν μετά  από τρία χρόνια θα έχουμε  βγει από το μνημόνιο και  τις επιτηρήσεις, το πρώτο και  κυριότερο για μένα είναι να  έχουμε πετύχει αυτή την πίστη  στις συλλογικές και ατομικές  μας δυνάμεις".

Ως στόχο έθεσε μια ανταγωνιστική οικονομία βασισμένη σε ένα νέο πρότυπο καθαρής και πράσινης ανάπτυξης που συνδυάζει την αξιοποίηση όλων των δικών μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων απελευθερώνοντας το παραγωγικό μας δυναμικό, επενδύοντας στον άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό μας, μέχρι την όμορφη φύση αλλά και τους ισχυρούς κλάδους μας, από την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, τη μεσογειακή δίαιτα, μέχρι τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

"Αυτές οι  μεγάλες αλλαγές είναι που  θα εγγυηθούν την βιωσιμότητα  της χώρας μας" τόνισε. "Η  αλήθεια είναι ότι το 2010 η προσαρμογή  επιτεύχθηκε κυρίως με άμεσα  δημοσιονομικά μέτρα περικοπών  και αυξήσεων σε συγκεκριμένες  ομάδες φορολογικών συντελεστών.  Αυτές δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές" υπογράμμισε, για να δείξει πως... οι "εύκολες λύσεις" των περικοών τελείωσαν και τα δύσκολα είναι τώρα μπροστά".

Ξεκαθάρισε πως "πλέον το σήμα στις αγορές είναι  σαφές ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τον εαυτό της, το νόμισμά της, τα κράτη- μέλη της" αλλά χαρακτήρισε το 2011 ως "το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο", η χρονιά των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι προτεραιότητες που έθεσε για το 2011 είναι:

- ακόμα μεγαλύτερος  περιορισμός της σπατάλης στο  Δημόσιο,

- μάχη απέναντι στην φοροδιαφυγή,

- απελευθέρωση  και των υπόλοιπων κλειστών  επαγγελμάτων,

- αξιοποίηση  της δημόσιας περιουσίας.

- αποκρατικοποιήσεις.

Όμως, ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται εκεί:

- Η παιδεία και η καινοτομία πρέπει να γίνουν μέρος του καθημερινού παραγωγικού μας πολιτισμού. "Παντού παιδεία, παντού καινοτομία".

- ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα

- ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων

- ψήφιση και υλοποίηση Νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.

- εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις Βιομηχανικές Περιοχές και τη δημιουργία σύγχρονων Επιχειρηματικών Πάρκων.

- κατάργηση των 30  σημαντικότερων περιορισμών στην  επιχειρηματική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτομία.

- ψήφιση και υλοποίηση Νόμου για την  δραστική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των Τεχνικών Επαγγελμάτων.

- δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για μικροδάνεια και βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες.

- αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στη χώρα μας, με στόχο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας  αλλά και τη συγκράτηση των τιμών καθώς και την προστασία του καταναλωτή.

- Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης της Εξωστρέφειας με στόχο τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

- Νέο επενδυτικό νόμο

- απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

- ένα σύνολο παρεμβάσεων για την πράσινη ανάπτυξη.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι προτεραιότητες που έθεσε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, που τόνισε πως  έχουμε μπροστά μας μερικούς "εξαιρετικά κρίσιμους μήνες. Έχουμε μπροστά μας την ολοκλήρωση, στο τέλος Δεκεμβρίου, του επόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, με την επόμενη αξιολόγηση, το Φεβρουάριο, για την κρίσιμη δόση του δανείου. Στο διάστημα αυτό, πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Από το σχέδιο δράσης και αποκρατικοποίησης, την ολοκλήρωση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με την παρουσίαση σχεδίου της κυβέρνησης, την ολοκλήρωση άλλων τομών, που είναι κρίσιμες για τα επόμενα χρόνια. Έτσι, θα είναι κάθε τρίμηνο" υπογράμμισε.

"Δεν είναι  ότι αυτό το τρίμηνο είναι  πιο δύσκολο από όλα τα άλλα" ξεκαθάρισε... 

protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york