Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΜΠΑ: Να χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, με κύριο στόχο την ενοποίηση των ιστορικών κτισμάτων της περιοχής

| |

Να χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, με κύριο στόχο την ενοποίηση των ιστορικών κτισμάτων της περιοχής

Σημαντική εξέλιξη για την ιστορικότητα και τη διατήρηση της παράδοσης της περιοχής της Παλλήνης και ιδιαίτερα της Κάντζας σηματοδότησε η αποφασιστική πρωτοβουλία που πήρε ο Δήμαρχος Παλλήνης Σπύρος Κωνσταντάς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, να φέρει ως θέμα «Το χαρακτηρισμό του πρώην Εργοστασίου Καμπά ως διατηρητέου μνημείου.»
Η εισήγηση του θέματος έγινε με αφορμή την κοινοποίηση σχετικού εγγράφου από τη Δ/νση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού στο Δήμο Παλλήνης. Το όλο ζήτημα είχε ξεκινήσει από αίτηση που είχε καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ο σύλλογος ΦΕΣ «Η ΚΑΝΤΖΑ» και οι ιδιώτες Κώστας Πετράκης και Γιώργος Αποστολόπουλος αξιώνοντας να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο το εργοστάσιο Καμπά.
Το εργοστάσιο Καμπά έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο κτήριο μαζί με περιβάλλοντα χώρο, έκτασης των 23,5 στρεμμάτων.
Οι χρήσεις όμως του διατηρητέου Εργοστασίου ως κτηρίου περιλαμβάνει και χρήσεις που κάθε άλλο παρά τη μοναδικότητα του ιστορικού χώρου αναδεικνύουν. Χρήσεις καταλυμάτων (ξενώνες) και χώρων αναψυχής (καφετέριες εστιατόρια, κινηματογράφους κλπ.) που επεκτείνονται και στον περιβάλλοντα χώρο του.
Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής ήταν να αναδείξει το θέμα και να στηρίξει την πρόταση για χαρακτηρισμό του πρώην εργοστασίου Καμπά, ως διατηρητέου μνημείου, με αμιγείς χρήσεις πολιτισμού, με αύξηση του περιβάλλοντος χώρου προστασίας τουλάχιστον κατά το διπλάσιο, στο οποίο και να επεκτείνονται οι πολιτιστικές δράσεις και να αναδεικνύεται έτσι, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο ρόλος που διαδραμάτισε στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της περιοχής.
Πάγιος στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η προοπτική ενοποίησης των διατηρητέων μνημείων της περιοχής, Σταθμαρχείο, Βίλλα Καμπά, Εργοστάσιο Καμπά μαζί με τις Αποθήκες Καμπά. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια ενός ενιαίου συνόλου που καταμαρτυρούν τη νεώτερη ιστορία της αγροτοβιομηχανίας στην Ελλάδα , μέσα στην καρδιά των Μεσογείων.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παλλήνης ανάδειξε και ένα άλλο ζήτημα κοινωνικής διάστασης, ότι η υγιής συνεργασία μεταξύ φορέων και Δήμου οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york