Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ! - Στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους η μη υλοποίηση από την Ελλάδα των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το πρόβλημα της ηχορρύπανσης στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική, αλλά και γύρω από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.
Σε γραπτή ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να θεσπίσει ανώτατα επιτρεπτά όρια θορύβου γύρω από τα αεροδρόμια, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή Οδηγία 49/2002. Ειδικά για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν έχει ετοιμαστεί καν ο απαιτούμενος Στρατηγικός Χάρτης Θορύβου. Για το αεροδρόμιο στα Μεσόγεια, ο αντίστοιχος Στρατηγικός Χάρτης Θορύβου είναι από καιρό έτοιμος, αλλά παραμένει στα χαρτιά.
Αποτέλεσμα είναι να μένουν ανεφάρμοστες οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας 49/2002 για το θόρυβο, παρόλο που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία από το 2006, και χιλιάδες πολιτών να ταλαιπωρούνται από το θόρυβο και τη ρύπανση. Κάτοικοι και φορείς των Μεσογείων και της Ανατολικής Αττικής έχουν επανειλημμένα δικαιωθεί τόσο από τα ελληνικά δικαστήρια όσο και από το Συνήγορο του Πολίτη, όμως το πρόβλημα παραμένει.
«Τα μεγάλα αεροδρόμια αποτελούν σημαντική πηγή επιβάρυνσης για το περιβάλλον και όχλησης για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος,υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Μακεδονίας. «Το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, είναι να εφαρμόζεται σωστά η ευρωπαϊκή νομοθεσία και να αναζητούνται τα μέτρα που θα περιορίζουν την όχληση στο απολύτως αναπόφευκτο. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται για ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Παράλληλα, όμως, επιδιώκουμε την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου ώστε να αντικαταστήσει το αεροπλάνο στις μικρές και μεσαίες διαδρομές, όπως συμβαίνει ήδη από χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».
Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο Κώστας Διάκος, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με την «Αττική Οικολογική Απάντηση»: «Ο συνδυασμός μας βρέθηκε κοντά στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και στηρίζει τον αγώνα τους. Στο σχεδιασμό των όρων λειτουργίας του αεροδρομίου και των όρων προσγειώσεων και απογειώσεων, πρώτο κριτήριο οφείλει να είναι η ελαχιστοποίηση της όχλησης στους κατοίκους και της επιβάρυνσης στο περιβάλλον, όχι η οικονομικότερη λειτουργία του αεροδρομίου και των αεροπορικών εταιριών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγώνες των κατοίκων και μετά τις εκλογές, μέσα από την παρουσία μας στο περιφερειακό συμβούλιο».
(ακολουθεί το κείμενο της γραπτής ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)
Θέμα:  Προβλήματα ηχορύπανσης στις περιοχές γύρω από τα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Τον Ιούνιο του 2008 κάτοικοι των περιοχών γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» δικαιώθηκαν στη δικαστική τους διαμάχη με το αεροδρόμιο σε σχέση με την ηχορύπανση που προκαλεί ο εν λειτουργία αεροδιάδρομος (1). Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στις περιοχές γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δ.Α.Α., από την μέρα έναρξης λειτουργίας του είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την περιοχή, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη (2) αλλά και η πολιτεία μέσω του αρμόδιου υπουργείου, έχουν παραδεχτεί επανειλημμένα την έλλειψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά στο θέμα του θορύβου και την εφαρμογή της οδηγίας 49/2002 παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση να θεσπιστούν στην ελληνική νομοθεσία ανώτατα επιτρεπτά όρια θορύβου από τα αεροδρόμια, παρόλο που υπάρχει έτοιμος στρατηγικός χάρτης θορύβου(3).
Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες όσον αφορά την λειτουργία του αεροδρομίου της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, για το οποίο δεν υπάρχει ούτε χάρτης θορύβου.

www.ecogreens-gr.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york