Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Λήψη απόφασης για την μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων στο νεοσύστατο Δήμο Λαυρεωτικής (Λαυρεωτική, Κερατέα, Άγιος Κωνσταντίνος)

Ο κ.Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα, έδωσε το λόγο στον κο Δήμαρχο. Ο κος Δήμαρχος ανέφερε ότι με την υπ’αρ.147/2010 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τους όρους προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και Δήμου Λαυρεωτικής με την προϋπόθεση ότι στην προγραμματική σύμβαση θα αφαιρεθεί από την παράγραφο Α) «… με δεδομένη την επικείμενη υλοποίηση του εγκεκριμένου περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής» , δεδομένου ότι είμαστε αντίθετοι με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος για την υπογραφή της σύμβασης.
Ο κος Δήμαρχος συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει προβεί εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για την αποφόρτιση του Δήμου Λαυρεωτικής από τα απορρίμματα του , με την μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής όσο και για την πλήρη αποκατάσταση του πρώην χώρου χωματερής.
Ο νεοσύστατος Δήμος Λαυρεωτικής πρόκειται να είναι πιλοτικός, προνομιακός , να είναι ανταγωνιστικός, με λιμάνι, προαστιακό, ΒΙΠΑ στην Κερατέα, ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση στο Λαύριο, με μεγάλη δύναμη οικιστική.
Λόγω του νομοσχεδίου ‘Καλλικράτη’, ο  Δήμος Λαυρεωτικής καλείται να λάβει ξεκάθαρη θέση για το μέλλον των απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.
Βασική αρχή :
  • Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά απορρίμματα άλλων Δήμων.
  • Θέση μας είναι η μη δημιουργία ΧΥΤΑ , ούτε ΧΥΤΥ , ούτε στο Ομβριόκαστρο ούτε σε καμία περιοχή του νεοσύστατου Δήμου Λαυρεωτικής. Η λύση των ΧΥΤΑ είναι ξεπερασμένη  και αποτελεί πισωγύρισμα . Η δημιουργία ΧΥΤΑ θα προκαλέσει υποβάθμιση της περιοχής και της αξίας γης.
Προτάσεις:
  • Πρέπει να γίνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων, με άξονα την ανακύκλωση , με προμήθεια επιπλέον κάδων ανακύκλωσης και συχνότερων δρομολογίων των απορριμματοφόρων .
  • Διαλογή στη βάση .
  • Για το υπόλοιπο υλικό θα πρέπει να  ακολουθηθούν και να διερευνηθούν σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης απορριμμάτων με νέα τεχνολογία για τα απορρίμματα της περιοχής μας, με την υποστήριξη Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Φορέων.
  • Μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα μέθοδος αντιμετώπισης απορριμμάτων , τα απορρίμματα του νεοσύστατου Δήμου Λαυρεωτικής θα μεταφέρονται καθημερινά στον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής.
  • Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης της χωματερής της Κερατέας.


Το Δημοτικό Συμβούλιο
Αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Δημάρχου και μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων



ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Ως βασικές αρχές του νεοσύστατου Δήμου Λαυρεωτικής για τη μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων τις εξής:
  • Ο Δήμος Λαυρεωτικής είναι αντίθετος με τον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό και θα εναντιωθεί για την ακύρωσή του με κάθε πρόσφορο μέσο.
  • Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ΧΥΤΑ  ή ΧΥΤΥ στην περιοχή του νεοσύστατου Δήμου Λαυρεωτικής. Η βασική μας θέση είναι ότι δεν θα δεχτούμε ούτε ένα κιλό απορρίμματα από άλλη περιοχή στο Δήμο Λαυρεωτικής.
  • Ο Δήμος δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα αντιμετώπισης απορριμμάτων με έμφαση στην επέκταση και αναβάθμιση της ανακύκλωσης και της διαλογής στη βάση.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης της χωματερής Κερατέας και τα απορρίμματα του νεοσύστατου Δήμου θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Δ. Αττικής.


Οι  Δημοτικοί  Σύμβουλοι κ.κ  Μανούσης Αθανάσιος, Τρίκκας Κωνσταντίνος, Δράκος Δημήτριος απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βλαχογιάννης Νικόλαος, Αϊβαλής Νικόλαος, Ξεφτέρης Ιωάννης, Τσαπρούνης Μέγας απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Πιστό Απόσπασμα
Λαύριο       -09-2010
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

       


ΤΣΙΚΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                      ΤΑ ΜΕΛΗ : 
Ελ Αγιούμπ Ατάλλα

Βελετάκου Ευαγγελία
Αποστολίδης Ιωάννης
Γκικαράκη Μαρία
Αργεντίνη Ασπασία
Κωστάλας Αντώνιος
Ζούκας Σπυρίδων
Προμοίρας Χρήστος
Παρασκευής Ιωάννης
Βλάχου Γεωργία

Συρίγος Μιχαήλ

Λαμπρούσης Σπυρίδων

Γκίκα Μαρία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york