Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΥΘΟΥ ΣΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ – ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Ή ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ;

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε Καθαρισμός Βυθού του Αλιευτικού Καταφυγίου και της Δυτικής Παραλίας της  Βάρκιζας.  Επρόκειτο για μια  πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βάρκιζας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων και τη βοήθεια ορισμένων δημοτικών υπαλλήλων, έπειτα από ιδέα της κας Χουκ.
Ο καθαρισμός του βυθού πραγματοποιήθηκε από  δύτες, οι οποίοι κυριολεκτικά «χτένισαν» την περιοχή της δυτικής παραλίας Βάρκιζας και περισυνέλεξαν, εκτός από σκουπίδια και πολλούς σκουριασμένους κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι βέβαια βρίσκονταν μέσα στη θάλασσα που κολυμπάμε καθημερινά. 
Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, με τη βοήθεια ιδιωτικού  σκάφους, ο κος Αργυρουδάκης, ο κος Στράτος Καζούρης και ένας δημοτικός υπάλληλος μάζευαν τα σκουπίδια και τους πεταμένους κάδους από τα χέρια των δυτών.
Η πρωτοβουλία  ήταν μια εξαιρετική κίνηση.  Η  σκέψη ήταν εξαιρετική, οι δύτες  ήταν εξαιρετικοί, οι άνθρωποι που μάζευαν  τα σκουπίδια με το ιδιωτικό σκάφος έκαναν εξαιρετική δουλειά.
Μέσα σε τρεις  ώρες κατάφερε μια ομάδα ανθρώπων να γεμίσει με τα σκουπίδια που  μάζεψε, ένα ολόκληρο φορτηγάκι.  Είναι όμως αρκετό;
Μέχρι να παραστώ  την εν λόγω δράση, δε γνώριζα πώς  πραγματοποιείται ένας καθαρισμός βυθού.  Επίσης, δε φανταζόμουν καν πόσα σκουπίδια και επικίνδυνα αντικείμενα μπορεί να βρίσκονται μέσα στη θάλασσα όπου κολυμπάω.  Όμως με τη δράση και την ενημέρωση έρχονται η γνώση και η ευαισθητοποίηση.
Είναι απαράδεκτο, σε μια  παραθαλάσσια και ταυτόχρονα τουριστική περιοχή, όπως η Βάρκιζα, οι δράσεις που θα έπρεπε να οργανώνονται από το Δήμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να υποκαθίστανται από δράσεις τοπικών Συλλόγων και ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Ο καθαρισμός της παραλίας, όπως και του βυθού, θα έπρεπε να αποτελούν μόνιμη μέριμνα του Δήμου, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο: κατά το μήνα Μάιο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου και κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου με το κλείσιμο της θερινής περιόδου.
Θα έπρεπε να πρόκειται για προγραμματισμένη και οργανωμένη δράση, η οποία θα καλύπτει όλο το μήκος, τόσο της ανατολικής, όσο και της δυτικής παραλίας Βάρκιζας με τη χρήση ενός σκάφους ανά ομάδα δυτών.
Εάν υπήρχε μέριμνα από τη μεριά του δήμου και προγραμματισμένες δράσεις, η παραλία μας, αλλά και η θάλασσα που κολυμπάμε, θα διατηρούνταν καθαρές καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και με πολύ λιγότερο κόπο.  Επιπρόσθετα, η ενημέρωση τόσο των ενήλικων κατοίκων, όσο και των παιδιών, θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για τον τόπο μας και να μεταδώσουν την αξία του εθελοντισμού.  Ο εθελοντισμός σε συνάρτηση με την οργανωμένη δράση της πολιτείας είναι σε θέση να μετατρέψουν τη Βάρκιζά μας στην πανέμορφη και πεντακάθαρη περιοχή που αξίζει να είναι.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ξανά ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην κυρία Χουκ για την ιδέα της, στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Βάρκιζας και την Πρόεδρό του κα Αργυροπούλου, το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων, τους δύτες, τον κο Αργυρουδάκη και τον κο Καζούρη για τη σημαντική προσφορά τους, τα παιδιά και τους κατοίκους που συνέβαλαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.  Η περιοχή μας έχει ανάγκη από ανθρώπους σαν εσάς, που αποδεικνύετε την αγάπη σας για τον τόπο μας εμπράκτως.  Μακάρι η επόμενη πρωτοβουλία να συνοδεύεται και από την απαραίτητη πρωτοβουλία και εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york