Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Μεγάλη συγκέντρωση στον Άγιο Στέφανο για τους δασικούς χάρτες


Μια νέα οπτική και προοπτική λύσης
με τους δασικούς χάρτες

Πλημμύρισε  από πολίτες το Πνευματικό Κέντρο Αγίου  Στεφάνου την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010, που  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενημέρωσης για τους δασικούς χάρτες του Δημάρχου Αγίου Στεφάνου κ. Παναγιώτη Βορριά. 
Συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες  από τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη, το Διόνυσο, τη Δροσιά, το Κρυονέρι, τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα, που ενημερώθηκαν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα για τις νέες προοπτικές λύσης των προβλημάτων, που προκύπτουν από τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τους δασικούς χάρτες. 
Στη συγκέντρωση έστειλε  θερμό χαιρετισμό η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η οποία αφού συγχαίρει το Δήμαρχο Αγ. Στεφάνου για  το αμέριστο ενδιαφέρον και τις προσπάθειες του λύσης του προβλήματος του Αγ. Στεφάνου και της Άνοιξης, καταλήγει: 
«Σας  εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!» 
Στην  ενημέρωση του ο Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου κ. Παναγιώτης  Βορριάς ανέφερε τα εξής: 
«Ο Δήμος Αγίου Στεφάνου,  από τις αρχές του 2007, σε συνεργασία με το Σύλλογο της Αγίας Παρασκευής, Φορείς, Πολίτες, τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τον επιστημονικό μας σύμβουλο κ. Χριστοφιλόπουλο, προσπάθησε να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα των ορίων του οικισμού, παράλληλα με την άρση της λεγόμενης αναδάσωσης στην Αγία Παρασκευή και την Περιοχή Ανθέων του Δήμου Άνοιξης.
Οι  φωτιές  του καλοκαιριού  του 2009, δημιούργησαν  επιπρόσθετα προβλήματα στις πόλεις μας, κυρίως με την αλλοπρόσαλλη θέση, που διατυπώθηκε στην απόφαση του κ.  Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής (άλλα έδειχναν οι χάρτες και άλλα περιγράφονταν στο κείμενο). Ο Δήμος Αγ. Στεφάνου προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση της προαναφερόμενης απόφασης του Περιφερειάρχη. 
Στις  αρχές του καλοκαιριού 2010, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις». Στη διαβούλευση που ακολούθησε, καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις, που αποσκοπούσαν στην προστασία των πόλεών μας και την οριστική επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο Δήμος μας, παράλληλα με τις προαναφερόμενες ενέργειες, και ενώ εξελισσόταν η διαδικασία της διαβούλευσης, ανέθεσε στον κ. Ελευθέριο Σταματόπουλο τη σύνταξη μελέτης φωτοερμηνείας για την υποστήριξη στην επικείμενη ανάρτηση του Δασικού Χάρτη και χορήγηση φωτοερμηνευτικών υποβάθρων.  
Στο άρθρο  24 του Νόμου 3889/2010 περί δασικών χαρτών προβλέπονται διαδικασίας ένταξης σε σχέδια πόλης των μέχρι σήμερα οικισμών, που δεν διαθέτουν νόμιμη έγκριση ή είναι σε εκκρεμότητα και, ίσως, δίνεται η Χρυσή δυνατότητα  τακτοποίησης όλων των ζητημάτων. 
Σύμφωνα με την άποψη των μελετητών,  προκύπτει ότι, όλοι οι οικισμοί του σημερινού Δήμου Αγίου Στεφάνου αλλά και οι οικισμοί στις περιοχές, που ενσωματώνονται στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο παραπάνω άρθρο, αφού για σχεδόν όλους έχουν προηγηθεί Διοικητικές πράξεις, οι οποίες ενθάρρυναν κατά το παρελθόν τη δημιουργία τους. Έχουν προηγηθεί νόμιμες κατατμήσεις, προτάσεις για σχέδια πόλης, ρυμοτομικά σχέδια, μελέτες σχεδίων πόλης, που δεν έχουν ολοκληρωθεί για οποιοδήποτε λόγο ή ακόμα και σχέδια πόλης σε εκκρεμότητα.  
Ειδικότερα, για τους οικισμούς που είναι κάτω των 2.000 κατοίκων (π.χ. Πευκόφυτο),  με βάση το ΠΔ/14-7-99 ΦΕΚ-580/Δ/27-7-99 (άρθρα 79-98), θα μπορούσαν να ενταχθούν με κυριολεκτικά express διαδικασίες και απλή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση από τον αρμόδιο τότε Περιφερειάρχη, με την προϋπόθεση της αυστηρής οριοθέτησής τους και τους όρους δόμησης, που ήδη προβλέπονται στο παραπάνω Διάταγμα.  
Αν  μέρος του οικισμού κριθεί ως δασικό, ακόμα  και τα αδόμητα  τμήματα οικισμών, που βρίσκονται σε θεωρούμενες δασικές περιοχές, θα μπορούν δομηθούν με ειδικούς όρους, που προφανώς περιλαμβάνουν και μικρότερους συντελεστές δόμησης.  
Παρά  τις ουσιαστικά πολύ ελπιδοφόρες εξελίξεις, που θα νοικοκυρέψουν ολόκληρο τον Νέο Δήμο, εξελίξεις στις οποίες συμβάλλαμε ουσιαστικά,  πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε  ότι, πρωτεύοντα ρόλο στις παραπάνω διαδικασίες, θα διαδραματίσουν οι νέοι Δήμοι, που με την επιμέλειά τους θα ξεκινήσει κάθε διαδικασία νομιμοποίησης στα πλαίσια του δασικού χάρτη.  
Εμείς, είμαστε ήδη έτοιμοι και, διαθέτοντας πλέον και την ειδική δασοτεχνική βοήθεια, μπορούμε να ανταποκριθούμε αξιόπιστα και γρήγορα στο ύψος της σημαντικής αυτής εξέλιξης.  
Όταν  λέμε ότι, εμείς είμαστε  έτοιμοι για όλες τις εξελίξεις, έχουμε σήμερα κυριολεκτικά στα χέρια μας τα κλειδιά των Οικισμών του νέου Δήμου μας.» 
Στη συνέχεια, ο κ. Ελευθ. Σταματόπουλος απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις  των παρευρισκομένων  σχετικά με τις  προοπτικές λύσης του οικιστικού προβλήματος των περιοχών μας. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york