Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Θεός έφτιαξε την Βουλιαγμένη! κι ο Καραγεώργος τις υποδομές

Μια συνέντευξη με το Γιώργο Ράπτη, επικεφαλής της “Παρέμβασης” που έχει θητεύσει ως αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βουλιαγμένης έχει βαρύτητα. Σήμερα, μετά από «απουσία» τεσσάρων χρόνων επανέρχεται στηρίζοντας Αποστολάτο.
“Η Βουλιαγμένη είναι όμορφη από τη φύση της”, τονίζει.
Δεν ένιωσα ποτέ τη Βούλα ή την Βάρη ξένο τόπο.
Στηρίζω τον Αποστολάτο γιατί έχει αποδείξει ότι έχει και τη γνώση και την εμπειρία και την αποφασιστικότητα για μία ανάπτυξη στην περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ξέρει να ακούει και να εμπιστεύεται τους ειδικούς.

Ο Γιώργος Ράπτης είναι δικηγόρος και γηγενής Βουλιαγμενιώτης.

Κ. Βενετσάνος: Κύριε Ράπτη, ήσασταν στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας (αντιπολίτευση). Στην παρούσα Δημοτική αρχή, που εκπνέει, απείχατε. Τώρα μαθαίνουμε ότι είστε πάλι στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής, πολύ ενεργά μάλιστα.  Είναι αλήθεια;
Γraptis-kostas1. ΡΑΠΤΗΣ: Στις προηγούμενες εκλογές ήταν μια κοινή πολιτική απόφαση της «Παρέμβασης» να απέχουμε. Όμως ως «Παρέμβαση» ποτέ δεν πάψαμε να υπάρχουμε, ποτέ δεν πάψαμε να συγκεντρωνόμαστε, ποτέ δεν πάψαμε να συζητάμε. Δεν συμμετείχαμε, αλλά, παρακολουθούσαμε από κοντά.
Κ.Β.: Στις παρούσες εκλογές λοιπόν εσείς και η «Παρέμβαση» μπαίνετε και πάλι στο προσκήνιο και υποστηρίζετε, καποιον συνδυασμό;
Γ.Ρ.: Εγώ υποστηρίζω πάντοτε αυτό που αποφασίζει η πλειοψηφία της Παρέμβασης, διότι στην «Παρέμβαση» δεν υπάρχει αρχηγός, υπάρχει εκπρόσωπος. Είναι ένας δημοκρατικός οργανισμός ο οποίος αποφασίζει και χαίρομαι που η απόφασή τους ήτανε σύμφωνη και με την δική μου γνώμη. Θεωρώ ότι ο Άγγελος Αποστολάτος και ο συνδυασμός του, ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση για την σημερινή εποχή. Και ειδικά για την Βουλιαγμένη, η οποία κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσει τις μικροπολιτικές, τοπικιστικές αντιπαλότητες, να σταματήσει να ασχολείται με διαμάχες που συνέβησαν την περασμένη ...χιλιετία και να προχωρήσουμε μπροστά.
Κ.Β.: Ακούγεται στην Βουλιαγμένη, ότι ο Αποστολάτος, και ο κάθε Αποστολάτος, αν βγει θα κάνει την Βουλιαγμένη, Βούλα. Δηλαδή;
Γ.Ρ.: Ο Άγγελος Αποστολάτος, τις καλές του προθέσεις τις απέδειξε με την επιλογή των συνεργατών του. Βλέπουμε στον συνδυασμό του ότι υπάρχουν 30 γηγενείς Βουλιαγμενιώτες που διεκδικούς 14 θέσεις.  Πιστεύει κανείς ότι όλοι αυτοί οι γηγενείς Βουλιαγμενιώτες που μπαίνουν στον συνδυασμό θα πάνε ενάντια στα συμφέροντα της Βουλιαγμένης; Δηλαδή μόνο ένας Βουλιαγμενιώτης αγάπησε την Βουλιαγμένη; Εγώ δεν αμφισβητώ ότι ο σημερινός δήμαρχος έχει κι αυτός μια αγάπη για την Βουλιαγμένη. Αμφισβητώ την αγάπη του για τους Βουλιαγμενιώτες, μερικές φορές.
Ξέρετε, αυτό το πολύ τοπικιστικό που καλλιεργείται, λίγο με ενοχλεί. Με ποια έννοια. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω ακόμα και σήμερα σε ένα τμήμα της Βουλιαγμένης, το οποίο γεωγραφικά ανήκει στη Βάρη, η γιαγιά μου ήταν Βαριώτισσα και βρίσκομαι σε 30 μέτρα απόσταση από τη Βούλα. Μεγάλωσα νιώθοντας ότι όλες αυτές οι περιοχές είναι ο τόπος μου. Δεν ένιωσα ποτέ τη Βούλα ή την Βάρη ξένο τόπο. Και είμαι τοπικιστής. Πιστεύω ότι ο ενιαίος Δήμος Βούλα – Βάρη – Βουλιαγμένη, είναι ο ωραιότερος Δήμος της Ελλάδας, ο ωραιότερος Δήμος της Ευρώπης κι ίσως ολόκληρης της υφηλίου κι ας με πούνε στενό τοπικιστή.
Πιστεύω ότι εάν καλλιεργήσουμε ένα στενό τοπικισμό και δεν μπορέσουμε όλοι μαζί Βουλιαγμενιώτες, Βαριώτες και Βουλιώτες να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται και τα προβλήματα που υπάρχουν, θα αποτύχουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε ένας Δήμος. Ιστορικά είμαστε ένας Δήμος από την αρχαιότητα, έχουμε κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Δεν θα σκοτωθούμε τώρα Βουλιαγμενιώτες, Βαριώτες και Βουλιώτες. Αλλωστε οι μισοί μας φίλοι είναι απ’ τη Βούλα και οι άλλοι μισοί απ’ τη Βάρη.
Ο Καραγεώργος έφτιαξε τη Βουλιαγμένη!
Κ.Β.: Κάποιοι λένε ότι οι Βουλιώτες θαυμάζουν την Βουλιαγμένη και το Δήμαρχό της “που την έφτιαξε”.
Γ.Ρ.: Μιλάτε για τον κύριο Καραγεώργο προφανώς; Δεν ήξερα ότι ο κ. Πατρίκιος Καραγεώργος έχει θαυμαστές στη Βούλα. Γιατί ο κύριος Καραγεώργος έφτιαξε τη Βουλιαγμένη και έκανε έργα υποδομής.
Κ.Β.: Οχι, μιλάνε για τον τωρινό δήμαρχο…vouliagmeni-themelia
Γ.Ρ.: Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι όλα τα έργα υποδομής που υπάρχουν σήμερα, όλα, έγιναν επί δημαρχίας Πατρίκιου Καραγεώργου. Εκτός απ’ την εκκλησία, της οποίας έβαλε τα θεμέλια ο κ. Καραγεώργος και χτίζεται σήμερα – μετά από 24 χρόνια -  με χρηματοδότηση κάποιου δημότη. Κάποιο άλλο έργο υποδομής από το 1986 μέχρι και σήμερα μπορείτε να μου βρείτε;
Κ.Β.: Το πράσινο είναι η ομορφιά της.
Γ.Ρ.:  Ε, μα η Βουλιαγμένη είναι όμορφη απ’ τη φύση της. Και να σας πω κάτι; Αναγνωρίζω στον Γρ. Κασιδόκωστα ότι προστάτεψε το πράσινο, είναι προς τιμήν του, αλλά και ο προηγούμενος το είχε προστατέψει κι όλοι μας το προστατεύουμε. Δηλαδή εάν φύγει ο κ. Κασιδόκωστας θα χαθεί το πράσινο απ’ τη Βουλιαγμένη; Θα χάσει η Βουλιαγμένη την φυσική της ομορφιά;
Η Βουλιαγμένη εθεωρείτο το ωραιότερο μέρος της Ελλάδος από την αρχαιότητα. Εδώ υπάρχει ο αρχαίος ναός Απόλλων Ζωστήρ, το κέντρο Αφαίου τριγώνου. Ενας από τους ιστορικότερους ναούς της αρχαίας Ελλάδας.
Το μόνο που άλλαξε από το ‘86 μέχρι σήμερα είναι ότι φυτεύτήκαν κάποιοι φοίνικες κι αυτοί με δωρεές. Το κακό είναι ότι το παρακάναμε με τους φοίνικες κι αρχίσαμε και τους φυτεύουμε και μέσα στο ναό. Γνωρίζετε το επεισόδιο που είχε δημιουργηθεί το 2002 με το μεγάλο το φοίνικα που κάλεσαν  την αρχαιολογία.
Τώρα αν πάτε, ξεφυτρώνουν άλλοι τρεις μικροί φοίνικες εκεί πέρα. Και πώς τυχαίνει οι αυτοφυείς φοίνικες να βγαίνουν στο ναό, μέσα στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Πώς τυχαίνει ο αρχαιολογικός χώρος στα σύνορα Βούλας – Βουλιαγμένης ναι είναι ακόμα εγκαταλελειμένος;
Κ.Β.: Απ’ ότι ξέρω, υπάρχει ένα κτίριο, μια δωρεά, ένα κλασικό παλιό κτίριο, το οποίο χρόνια το ακούω ότι θα γινόταν πολιτιστικό κέντρο. Τι γίνεται μ’ αυτό;
Γ.Ρ.: Ναι, υπάρχει το κτίριο, αλλά το Πολιτιστικό Κέντρο στη Βουλιαγμένη ακούγεται ως ανέκδοτο!
Σαφώς και πρέπει να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο στη Βουλιαγμένη. Και γνωρίζετε ίσως,  ότι η Βουλιαγμένη το 1986 είχε θέατρο. Σήμερα δεν έχει θέατρο η Βουλιαγμένη. Έχει μήπως πολιτιστικές εκδηλώσεις; Έχουν τα παιδιά κάτι να κάνουν στη Βουλιαγμένη;
Και θα ήθελα να ρωτήσω τι θαυμάζουν οι Βουλιώτες στη Βουλιαγμένη; Γιατί κι εγώ θαυμάζω κάτι στη Βούλα. Ότι βλέπω ευτυχισμένους ανθρώπους. Κι ανθρώπους που δεν φοβούνται να διαφωνήσουν.
Κ.Β.: Αυτό είναι μια πραγματικότητα κ. Ράπτη. Διότι έχω παρακολουθήσει δικά σας συμβούλια και έχω οργιστεί. Γι’ αυτό απέφευγα να παρακολουθήσω, γιατί δεν αντέχω τον δήμαρχό σας. Με απόλυτο αυταρχισμό και χωρίς ίχνος δημοκρατικής ευαισθησίας.  Εχετε την πλέον αυταρχική, αντιδημοκρατική Δημοτική Αρχή.
Γ.Ρ.: Γι’ αυτό και έχουμε πολιτικές διαφορές.  Ονειρευόμαστε ένα διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας. Κουράστηκα στην Βουλιαγμένη να βλέπω φοβισμένους και αιχμάλωτους ανθρώπους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες.
Αυτό που έχω εκτιμήσει απεριόριστα στον Άγγελο Αποστολάτο, είναι η δήλωσή του ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναλωθεί σε κυνήγι μαγισών. Και δεν τον ενδιαφέρει ποιός είναι μαζί του και ποιός απέναντι. Μετά τις εκλογές όλοι πρέπει να είμαστε ένα. Ζούμε στον ίδιο τόπο, έχουμε κοινά συμφέροντα, έχουμε κοινό μέλλον. Και να υπάρχει επιτέλους μια ισονομία και μια ίση μεταχείριση.
Εκτός αυτού, η συμμετοχή του πολίτη είναι βασική δημοκρατική αρχή, την οποία μάλιστα προβλέπει το δημοκρατικό νομικό πλαίσιο.
vouliagmeni-sel1Κ.Β.: Έχω ένα έντυπο στα χέρια μου, του τότε Δημάρχου Πατρίκιου Καραγεώργου, το 1986. Παρουσιάζει φωτογραφικά τα έργα που έχει κάνει. Ανατρέχοντας στη σημερινή Βουλιαγμένη προσπαθώ να δω τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα, που να θεωρείται ότι είναι παραγωγικό έργο του σημερινού Δημάρχου.
Γ.Ρ.: Η Βουλιαγμένη το 1986 χρειαζόταν ένα τίποτα. Να μη γίνει τίποτα. Θεωρώ ότι σ’ αυτό ο κ. Κασιδόκωστας είναι ιδανικός.
Κ.Β.: Εγώ κ. Ράπτη, θα έλεγα βλέποντας τις φωτογραφίες σε ορισμένα σημεία, της πόλης, ότι  έχει επέλθει ανεπανόρθωτη υποβάθμιση.
Γ.Ρ.: Αυτό είναι αλήθεια. Αρκεί να δει κανείς, την παιδική χαρά που δεν υπάρχει πλέον, το θέατρο που επίσης δεν υπάρχει πλέον, αλλά και κτίσματα πάνω στη θάλασσα!
Κ.Β.: Επανέρχομαι στο έντυπο. Το μεγάλο Καβούρι, για παράδειγμα, στη φωτογραφία του εντύπου αυτού, είναι ένας ελεύθερος πράσινος τόπος. Ενώ σήμερα έχει γεμίσει καντίνες και μάλιστα πάνω σε αρχαία!
Γ.Ρ.: Τι θέλετε να σας πω. Να αναλωθούμε τώρα στο τι δεν έγινε, ή στο τι πρέπει να γίνει. Γι’ αυτό άλλωστε επιλέγουμε τον Αγγελο Αποστολάτο σήμερα.
Κ.Β.:  Αν ερχόταν ο Κασιδόκωστας στη Βούλα, τι θα μπορούσε να κάνει για τη Βούλα;
Γ.Ρ.: Τίποτα. Μόνο που το τίποτα για την Βούλα θα ήταν καταστροφή. Για την Βουλιαγμένη, τότε, το τίποτα ήταν σωτηρία.
Κ.Β.: Μπορεί να κάνει τη Βούλα Βουλιαγμένη;
Γ.Ρ.: Μου θυμίζετε το Μαυρογιαλούρο: «...θα σας κάνω και ποτάμια!»
Κ.Β.: Γνωρίζατε τον Άγγελο Αποστολάτο ως Δήμαρχο Βούλας;
Γ.Ρ.: Ναι, βέβαια. Όλοι μας τον γνωρίζουμε και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Εχουμε κοινούς φίλους και γνωστούς και στις τρεις πόλεις. Ο Αγγ. Αποστολάτος δεν είναι ξένος για την Βουλιαγμένη. Εγώ όταν γυρίζω από δουλειά στην Αθήνα, μόλις περνάω την Γλυφάδα νιώθω ότι μπαίνω σπίτι μου.
Κ.Β.: Γνωρίζοντας τον Αποστολάτο του τότε, με τον Αποστολάτο του σήμερα, βλέπετε κάποιες διαφορές; Δηλαδή, τον βλέπετε να έχει κάποιους διαφορετικούς στόχους από τότε, άλλα οράματα;
Γ.Ρ.:  Τον Αποστολάτο, τότε, τον γνώρισα ως δήμαρχο βλέποντας τα έργα του. Τα τελευταία χρόνια τον έχω γνωρίσει ως άνθρωπο. Βλέπω έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τον τόπο και τους κατοίκους του. Βλέπω έναν άνθρωπο που μιλάει με πάθος για την περιοχή. Και γι’ αυτό έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μου.  Είναι αποφασιστικός και πρακτικός. Είναι άνθρωπος των έργων. Και τα έργα του στη Βούλα το βεβαιώνουν.
Μου αρέσει  επίσης ότι δίνει αρμοδιότητες σε ανθρώπους ικανούς. Ο μόνος άνθρωπος που μου είπε ότι πρέπει επιτέλους να προστατευθούν τα αρχαία και να γίνει ένα μουσείο για να έρθουν οι αρχαιότητες της περιοχής από τα υπόγεια στο μουσείο και να εκτεθούν στο κόσμο, είναι ο Άγγελος Αποστολάτος. Ο μόνος άνθρωπος που μου είπε ότι πρέπει να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή είναι ο Αποστολάτος.

Μονοπάτια, ποδηλατόδρομος
και αναδασώσεις

Μ’ αρέσει το πρόγραμμα του συνδυασμού του Άγγελου Αποστολάτου. Και η σκέψη του για τον ποδηλατόδρομο που θα περνάει κι απ’ τους τρεις δήμους παραλιακά. Και η σκέψη του για τα μονοπάτια. Η πλήρης αναδάσωση στη Φασκομηλιά, το πρόγραμμα για τα 50.000 πεύκα. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον το ζωοφιλικό του πρόγραμμα, το οποίο δεν έχω ακούσει από κανέναν άλλο συνδυασμό.
Τι θέλουμε λοιπόν; Θέλουμε έναν άνθρωπο ο οποίος να έχει εμπειρία, να έχει δυναμισμό, να έχει γνώση, να έχει θέληση και να αναθέτει καθήκοντα στους κατάλληλους ανθρώπους. Πείτε μου έναν άλλο εκτός από τον Άγγελο Αποστολάτο που έχει αυτά τα προσόντα για να πάω μαζί του.

Κ.Β.: Με σπρώχνετε προς ένα ερώτημα που σκέφτομαι πολύ ώρα τώρα. Δεν θα ήταν πιο φυσιολογικό, έστω και με ένα πνεύμα τοπικισμού, δεδομένου ότι το ’86 αν θυμάμαι καλά, υποστηρίξατε τον νυν δήμαρχο, να υποστηρίζατε ως υποψήφιο Δήμαρχο των τριών Δήμων τον Κασιδόκωστα που είναι συντοπίτης σας;
Γ.Ρ.: Συντοπίτης μου είναι και ο Άγγελος Αποστολάτος. Θα ήθελα όμως να σας απαντήσω επειδή κάνατε μια αναφορά στο 1986. Το 1986 ήμουν 24χρονών και κατάλαβα κι εγώ μέχρι το 1990, όπως και άλλοι Βουλιαγμενιώτες ότι ταχυδρομίσαμε τα όνειρά μας σε λάθος διεύθυνση. Απ’ το 1990 και μετά έχω μια εκφρασμένη πολιτική άποψη ως αναφορά τα Δημοτικά της Βουλιαγμένης.  Σέβομαι ως άνθρωπο τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα, δεν τον αποδέχομαι ως δήμαρχο και ως πολιτικό πρόγραμμα και ως πολιτική τακτική και πολιτική φυσιογνωμία· δεν τον αποδέχομαι.
Πιστεύω ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της Βουλιαγμένης που θέλει αλλαγή, θέλει κάτι καινούργιο, αυτό εισπράτουμε από τον κόσμο.
Κ.Β.: Εσείς θα συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του Άγγελου Αποστολάτου;
Γ.Ρ.: Όχι. Επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να είμαι ο ίδιος υποψήφιος. Όταν αναλαμβάνω κάτι, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι έχω τον απαραίτητο χρόνο για να το υποστηρίξω. Από την στιγμή που συμμετέχει η «Παρέμβαση» με 8 υποψηφίους, συμμετέχω ουσιαστικά και εγώ.
Κ.Β.: Συζητάμε τόση ώρα για τον Γρ. Κασιδόκωστα αλλά ακόμα δεν έχει δηλώσει επίσημα την πρόθεσή του να κατέβει ως υποψήφιος.
Γ.Ρ.: Εμένα με ευχαριστεί που ο Άγγελος Αποστολάτος έχει δηλώσει ότι θα «ανέβει» ως υποψήφιος.  Τώρα το ποιοί θα κατέβουν με αφήνει αδιάφορο.
Ο Αγγελος Αποστολάτος ήταν ο πρώτος που πίστεψε στο όραμα του νέου ενιαίου Δήμου και εκδήλωσε την επιθυμία να τον υπηρετήσει. Η σημερινή Δημοτική Αρχή της Βουλιαγμένης ήταν κατηγορημτικά αντίθετη με τη συνένωση των τριών Δήμων και προσπάθησε με κάθε τρόπο να την εμποδίσει.
Ειλικρινά, αν κατοικούσα στη Βούλα ή στη Βάρη θα ένιωθα ιδιαίτερα προσβεβλημένος από την αντιμετώπιση αυτή και θα απορούσα αν κάποιος, ο οποίος με απέρριψε με τόσο σθένος, διεκδικούσε την ψήφο μου.
Πώς είναι δυνατόν να εργαστεί κάποιος για έναν τόπο που έχει απορρίψει και υποτιμήσει.

Ευχαριστώ κύριε Ράπτη
Κι εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω, κύριε Βενετσάνε.

πηγή εφημερίδα [ΕΒΔΟΜΗ]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york