Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΠΗ ΖΙΝΕΛΗ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

| |

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρά τις μεγάλες αλλαγές του «Καλλικράτη» στο χάρτη και τις λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ουσία παραμένει πάντα επίκαιρη και βγαίνει από την ίδια την ετυμολογία της λέξης αυτοδιοίκηση: διοίκηση εαυτών ημών !

Κορυφαίο για τον δικό μου ψυχισμό, όπως και των περισσοτέρων από εμάς, η ύπαρξη της ελευθερίας, η δημιουργία της δυνατότητας για αυτοδιάθεση, η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν εμένα-εμάς, και συνήθως «αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς».

Το κοινό σημείο ανάμεσα στη εκπαιδευτική και την αυτοδιοικητική μου ιδιότητα είναι η αμφίδρομη σχέση που απαιτείται ανάμεσα σε μαθητές-δάσκαλο και δημότες – δημοτική σύμβουλο, ώστε να είναι βιώσιμη.

· Είναι πολύ σημαντικό να βάζεις οράματα και στόχους, έτσι ώστε να μπορείς να εμπνέεις τους μαθητές σου, να έχεις συνοδοιπόρους τους κατοίκους της πόλης σου.

· Πρέπει να μάθεις να ακούς τους άλλους (μαθητές, συναδέρφους, Δημότες). Να ανιχνεύσεις τις ανάγκες τους αλλά και τις δυνατότητες τους. Τόσο σημαντικό και τόσο δύσκολο !

· Είναι απαραίτητο να αξιολογείς αυτά που άκουσες, ώστε να μπορέσεις να παρέμβεις όπου χρειάζεται, γνωστικά, παιδαγωγικά, δημιουργικά, καταλυτικά.

· Χρειάζεται να προγραμματίζεις, για να σε εμπιστεύονται οι μαθητές σου, οι συνάδελφοί σου και για να μην είναι η τάξη σου, η πόλη μας, ακυβέρνητο καράβι !

· Απαιτείται να ιεραρχείς αυτά που προγραμματίζεις γιατί ούτε οι μαθητές μας είναι τσουβάλια που θα τα γεμίσουμε άχρηστες γνώσεις, ούτε η πόλη μας άγραφο χαρτί που θα ζωγραφίσουμε πάνω του κατά περίπτωση !

· Επιβάλλεται να συναποφασίζεις ότι ιεράρχησες, γιατί μόνο τότε είσαι αποδεκτός μέσα στην τάξη, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα στην πόλη μας… Και το τελευταίο σε όλες τις εκφράσεις του είναι το δυσκολότερο. Γιατί απαιτεί τη διαλεκτική προσέγγιση, τη μη εγωιστική στάση του παντογνώστη μέσα στην τάξη, μέσα στο Δήμο μας !

· Μην ξεχνάς να αξιολογείς αυτά που έκανες, για να μπορείς να επανέλθεις με διορθωτικές παρεμβάσεις όταν χρειάζεται. Και η αξιολόγηση δεν γίνεται μόνο κάθε 4 χρόνια… Είναι μια διαρκής, καθημερινή διαδικασία.

Τα παραπάνω ήταν ο γνώμονας της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, αλλά και της ενασχόλησής μου με τα κοινά στην Παλλήνη, τα τελευταία 12 χρόνια. Με τις σκέψεις αυτές διεκδικώ για 4η θητεία την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου.

ΠΟΠΗ ΖΙΝΕΛΗ
Χημικός – Εκπαιδευτικός
Δημοτική Σύμβουλος Παλλήνης
zinelipopi@yahoo.gr

Υπ. Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό του Θ. Ζούτσου «Μια Πόλη Για Όλους»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york