Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία Δημήτρη Σταύρου, εκπαιδευτικού, μέλους της κίνησης πολιτών "Ωρωπός-Πόλη του Μέλλοντος"

Κυριακή 12/9/2010, εστιατόριο GAVAS, συνέντευξη τύπου.
(ομιλία Δημήτρη Σταύρου, εκπαιδευτικού, μέλους της κίνησης πολιτών "Ωρωπός-Πόλη του Μέλλοντος")

Αγαπητοί φίλοι,
πριν από 1,5 χρόνο σας ανακοινώσαμε ότι θα λάβουμε μέρος στις Δημοτικές Εκλογές. Σήμερα, είμαστε εδώ, ενώπιόν σας, και το επιβεβαιώνουμε !
Η κίνηση πολιτών «Ωρωπός – Πόλη του Μέλλοντος» στα πρώτα της βήματα συνάντησε όλες τις δυσκολίες ενός νέου πολιτικού φορέα. Δυσκολίες στη συστράτευση νέων μελών, έλλειψη ελεύθερου χρόνου, καχυποψία των πολιτών προς τους πολιτικούς. Τις αντιμετωπίσαμε με εθελοντική προσπάθεια, με ουσιαστικό διάλογο και κυρίως με την πλήρη αξιοποίηση του διαδικτύου.
Με πρώτο βήμα την ιδρυτική μας διακήρυξη, διατυπώσαμε καθαρά και χωρίς περιστροφές, την πρόθεσή μας να λάβουμε μέρος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Τα υπόλοιπα έγιναν γρήγορα και εντυπωσιακά: Συνεντεύξεις, παρουσίες και παρεμβάσεις σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, συχνή αρθρογραφία, συχνότατες ανακοινώσεις για όλα τα θέματα που «πονάνε» τον Ωρωπό, επαφές και γνωριμίες με αξιόλογους τοπικούς άρχοντες, ήταν μερικά μόνο από τα επιτεύγματά μας σε αυτά τα δύο χρόνια. Όσο και αν διαρκέσει η πολιτική μας πορεία από εδώ και πέρα, θα επιδιώξουμε να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς. Δεν έχουμε έτοιμες λύσεις για όλα και δεν διεκδικούμε το αλάθητο και την αυθεντία.
Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση της χώρας, και η γενικότερη, γραφειοκρατική, οργάνωση του ελληνικού κράτους δε μας αφήνει περιθώρια για μεγάλες υποσχέσεις. Κανονικά θα έπρεπε να συζητούμε σήμερα, και για όλη την προεκλογική περίοδο, για το τι μπορεί να κάνει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ο Δήμος Ωρωπού. Και αυτά που δεν μπορεί να κάνει, να τα παραχωρεί στην περιφέρεια ή στο κεντρικό κράτος. Όμως, στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς το αντίθετο: Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πάντα το μακρύ χέρι του κεντρικού γραφειοκρατικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ετήσια Έκθεση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κάνει λόγο για «μεγάλο φαγοπότι», για συμβούλους που «θεωρούν τους εαυτούς τους βαρόνους και φεουδάρχες», για "Δήμους που δανείζονται χωρίς μέτρο και διαχειρίζονται πακτωλoύς χρημάτων ανεξέλεγκτα".
Τα καλά νέα είναι ότι με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» γίνεται ένα φιλόδοξο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση: Με την ιστορική αυτή εξέλιξη, ο Δήμος Ωρωπού γιγαντώνεται, ξεπερνά τα μειονεκτήματα της μικρής αγοράς, του τοπικισμού, των «στενών» πολιτικών σχέσεων και βρίσκει ένα νέο προσανατολισμό σε σχέση με τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Όμως αυτό το βήμα δεν είναι αρκετό: Ο Ωρωπός έγινε Δήμος , όπως και ο Κάλαμος , όπως και ο Αυλώνας, αλλά και πάλι ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ αναπτυξιακά έργα, μεγάλα έργα υποδομών. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στη σφαίρα του τοπικισμού και της ανακύκλωσης της στασιμότητας. Το βλέπουμε κάθε φορά:
- Με τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα στον παραλιακό δρόμο,
- Με την έλλειψη πάρκιν στο κέντρο του Δήμου,
- Με την απουσία επιλογών το χειμώνα κάθε φορά που θέλουμε να ψυχαγωγηθούμε και αναγκαζόμαστε να «τρέχουμε» στην Αθήνα ή τη Χαλκίδα,
- Με το απαράδεκτο θέαμα των σκουπιδιών και των αδέσποτων ζώων,
- Με την άσχημη αρχιτεκτονική, τα άσχημα πεζοδρόμια, τα γεμάτα λακκούβες οδοστρώματα,
- Με τα νερά από τα πλυντήρια που κατηφορίζουν κεντρικούς δρόμους του Δήμου,
- Με την ανύπαρκτη ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι δεν ενημερώνονται ούτε για το πότε γίνεται Δημοτικό Συμβούλιο.
- Το Καπανδρίτι, το Πολυδένδρι, ο Κάλαμος, τα Κιούρκα, ο Αυλώνας, το Συκάμινο, η Μαλακάσα, το Μαρκόπουλο, ο Ωρωπός, μπαίνουν στον «Καλλικρατικό» Δήμο χωρίς να έχουν ούτε Αποχέτευση , ούτε Βιολογικό Καθαρισμό, ούτε Πολεοδομικό Σχεδιασμό που δεν μπορέσαμε ποτέ να ολοκληρώσαμε. Ούτε Δημοτική Συγκοινωνία έχουμε, ούτε τα σχολικά κτίρια επαρκούν, ούτε ένα νοσοκομείο, ούτε ένα χειμερινό κινηματογράφο, ούτε μία Δημοτική Βιβλιοθήκη !
Η στασιμότητα του Ωρωπού σε όλους τους τομείς είναι αιτία αλλά ταυτόχρονα και αποτέλεσμα του κακού πολιτικού κλίματος. Ο τόπος μαστίζεται από πολύπλευρη κρίση: κρίση οικονομική, καθημερινότητας, υποδομών, εμπιστοσύνης στους τοπικούς άρχοντες. Ο κόσμος δεν συμπαθεί την τοπική πολιτική.
Θα μου πείτε: Και θα τα λύσει όλα αυτά η κίνηση πολιτών «Ωρωπός – Πόλη του Μέλλοντος» ; Όχι βέβαια, δεν αεροβατούμε ότι αύριο θα σώσουμε τον τόπο.
Αλλά, ξέρουμε να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις για τη γενική του ανάπτυξη: ξεκινώντας από αυτό που έχουμε, θα προτείνουμε την ισχυροποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας: Ο παραθεριστικός τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, η γεωργία , η αλιεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και το φυσικό περιβάλλον, αυτό το υπέροχο ανάγλυφο της Βόρειας Αττικής, είναι βασικοί τομείς που μπορούν να λειτουργήσουν σαν «ατμομηχανή» για να συμπαρασύρουν την περιοχή στη γενικότερη ανάπτυξη.
Επίσης, θα επιδιώξουμε με καινοτόμες προτάσεις, την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή των πολιτών, εσάς των ίδιων, η οποία όμως θα προέρχεται μέσα από την αναλυτική σας ενημέρωση. Τέτοιες προτάσεις θα μπορούσαν να είναι οι τακτικές ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε χωριό, ή η διεκπεραίωση όλων των ζητημάτων του πολίτη από το σπίτι του μέσω, της ιστοσελίδας του Δήμου, και άλλες πολλές τις οποίες επεξεργαζόμαστε.
Η συνεργασία μας με το Γιώργο Γιασημάκη είναι μία πράξη απόλυτα συνεπής με τις ιδρυτικές αρχές μας. Προσκαλέσαμε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν μαζί μας για να συνδιαμορφώσουμε τις θέσεις που απαιτεί η νέα εποχή για τον Ωρωπό. Ο Γιώργος μας έκανε την τιμή να αναγνωρίσει τη συνεισφορά μας στα κοινά. Είναι ΧΑΡΑ μας που ένας άνθρωπος αξιόπιστος, ένας ΦΙΛΟΣ μας νέος και ταυτόχρονα έμπειρος συνεργάζεται μαζί μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα μάθουμε πολλά από το Γιώργο και ότι ο Γιώργος θα κερδίσει πολλά από εμάς.
Η ομάδα αυτή απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από νέους με όρεξη για δουλειά και για καινοτόμες λύσεις. Συνυπάρχοντας με τους παλαιότερους και πιο πεπειραμένους, φιλοδοξούμε να δρομολογήσουμε την αλλαγή που όλοι περιμένουν. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι απλοί, καθημερινοί . Σκεπτόμαστε πολιτικά και ΘΕΛΟΥΜΕ να υπάρχει δικαιοσύνη σε κάθε μας προσπάθεια και ας μην είναι πάντα υπέρ μας η τελική έκβαση. ΘΕΛΟΥΜΕ να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας, χωρίς να σας τάξουμε προσωπικές διευκολύνσεις ή ανέξοδες υποσχέσεις. Να υπάρξει ισονομία για όλους, και να πάψει η αντίληψη για τα δικά μας ‘παιδιά’, για το δικό μας ‘χωριό’, για τη δική μας ‘δουλειά’.ΘΕΛΟΥΜΕ να είμαστε περήφανοι που ζούμε στον Ωρωπό. Δεν θέλουμε να πνιγόμαστε στη μονοτονία αυτής της πόλης , αλλά να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και πολλές επιλογές για να χαιρόμαστε και να την αγαπάμε.
Αγαπητοί φίλοι,
από σήμερα μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο. Ένας άνεμος δημιουργίας θα διαπεράσει το Δήμο μας τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.
Δύο μήνες έμειναν, για να δείξουμε ότι ξέρουμε να επιλέγουμε τους τοπικούς μας διοικούντες.
Δύο μήνες, για να αρχίσουμε να στρωνόμαστε στη δουλειά.
Δύο μήνες για να ψηφίσουμε με σύνεση τους πολιτικούς του Ωρωπού, δύο μήνες για να δικαιώσουμε τις επιλογές του Γιώργου Γιασημάκη.
Οι ενεργοί πολίτες του Ωρωπού είναι εδώ, η «Πόλη του Μέλλοντος» είναι εδώ, η «Δυναμική Πολιτεία» με τον Γιώργο Γιασημάκη είναι εδώ.
Σας ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york