Του Παναγιώτη Τσούτσια – μέλος της Γραμματείας της Κίνησης Πολιτών Γέρακα
Τη μισή αλήθεια μας λένε υποψήφιοι δήμαρχοι για τα οικονομικά των δήμων. Παραθέτουν ένα κάρο στοιχεία προκειμένου να μας πείσουν πως χαίρουν άκρας υγείας σε επίπεδο ρευστότητας και δανεισμού!!! Την ίδια στιγμή, οι πολίτες βλέπουν τους δημάρχους να δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν ακόμα και μια τραμπάλα (κόστους 100 ευρώ). Κάποιοι μάλιστα λένε ότι «ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μειώνεται εάν συγκριθεί με το συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας»!
Τα «ανθηρά» οικονομικά, τουλάχιστον όπως τα παρουσιάζουν δε φαίνονται σε κανένα σημείο της ελληνικής επικράτειας. Αποκρύβουν δε την αλήθεια καθώς δεν αναφέρουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το μέλλον που επιφυλάσσεται για τους νέους «Καλλικράτειους» δήμους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΚΕ η τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ έχει μειωθεί δραματικά.
Δηλαδή από 2.684 εκ. ευρώ που προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός ότι θα κατανεμηθούν στους δήμους, τελικά, στα ταμεία τους αναμένεται να φτάσουν 1.600 εκ. ευρώ (το αντίστοιχο ποσό το 2009 ανερχόταν στα 3.019 εκ. ευρώ). Δηλαδή θα γίνει μείωση της επιχορήγησης της τάξης του 40%! Με δεδομένο δε ότι η τακτική επιχορήγηση προορίζεται για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά ανελαστικών δαπανών και κυρίως τη μισθοδοσία των υπαλλήλων – δαπάνες που από το 2005 και μετά την εφαρμογή του Π.Δ.164 έχουν πολλαπλασιαστεί – πολλοί είναι οι δήμοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν αυτό το κόστος.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), από 920 εκ. ευρώ το 2009, στον κρατικό προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένο το ποσό των 800 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί τα 690 εκ. ευρώ και παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί το υπόλοιπο ποσό. Επίσης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», βρίσκεται στο κόκκινο. Μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτηθεί μόνο με θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, ενώ δεν έχει εισρεύσει ακόμη στο ταμείο η συμμετοχή του κεντρικού κράτους, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Τι προβλέπει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόσφατος νόμος «Καλλικράτης» για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των φορέων, και των εκλεγμένων και διορισμένων λειτουργών. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρά τις προβλέψεις του νόμου, και ειδικά όσες αφορούν στις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε στοχευμένο εξορθολογισμό προσωπικού και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα της τάξης των 500 εκ. ευρώ για κάθε ένα από τα τρία έτη κατά την περίοδο 2011-13. Για να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι εξοικονομήσεις θα συμβάλλουν στη συνολική δημοσιονομική εξυγίανση της γενικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση θα περιορίσει τον δανεισμό, θα μειώσει τις μεταβιβάσεις και θα ελέγχει τη συνέπεια των προϋπολογισμών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική» .
http://anti-gerakas.blogspot.com/
(Αναρτήθηκε για το Ανατολική Αττική News από Γιώργος Λάιος)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου