Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας Βασίλης Πιστικίδης, θύμισε σε όλους ότι η 13η Σεπτεμβρίου είναι η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφηνας, συνέπεσε με την "Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής".
Ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας Βασίλης Πιστικίδης , τιμώντας όχι μόνο τη καταγωγή του, αλλά και τη μνήμη των εκατομμυρίων Ελλήνων που εκδιώχθηκαν απο τα Μικρασιατικά παράλια , υπέβαλλε την παρακάτω πρόταση.


Κύριε Πρόεδρε,
η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ συμπίπτει με την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής (Ν. 2645 /13-10-1998 ΦΕΚ Α/ 234).
Εδώ σε αυτόν τον τόπο, πρόσφυγες από τη Μικρασία, έφθασαν κυνηγημένοι, ξεκίνησαν τη ζωή τους από το μηδέν, φέρνοντας μαζί μιαν αλλαξιά ρούχα, μια εικόνα και με την πίκρα του άδικου ξεσπιτωμού να τους πνίγει.
Εδώ, σε μια πατρίδα που δεν είχε τη δύναμη να τους στηρίξει υλικά και σε μια κοινωνία που τους αντιμετώπιζε υπεροπτικά και με καχυποψία…
Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι στάθηκαν ορθοί. Με μιαν αφάνταστη δύναμη ψυχής, με καρτερία, με εξυπνάδα και με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, ξανάφτιαξαν τα σπιτικά τους, ενώσανε τις οικογένειές τους, ανάστησαν τα παιδιά τους, και πολλοί απ’ αυτούς μεγαλούργησαν.
Οι Μικρασιάτες κουβάλησαν μαζί τους τις νοσταλγικές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους. Ευτυχώς ο χρόνος μπόρεσε να επουλώσει τις πληγές, αλλά δεν άφησε τις μνήμες να ξεθωριάσουν.
Χρέος όλων μας είναι να μην παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, να μείνουν ανεξίτηλα στην μνήμη μας τέτοια σημαντικά ιστορικά γεγονότα και να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά.
Προτείνω, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας στη μνήμη όλων αυτών των προσφύγων που ξεριζωμένοι έφθασαν από την Τρίγλια Βιθυνίας, την γενέτειρα του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Σμύρνης ή από όποιο άλλο μέρος της Μικρασίας στη φιλόξενη ραφηνιώτικη γη, να τηρήσουμε ένα λεπτό σιγής.
Βασίλης Πιστικίδης
Αντιδήμαρχος Ραφήνας

 rafinastage.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york