Αύξηση της ανακύκλωσης και ενημέρωση του πολίτη
για λιγότερα απορρίμματα αποφάσισε η Κερατέα
Το θέμα των απορριμμάτων και του σταθμού μεταφόρτωσης που γλίτωσε από μεγάλα κόστη το Δήμο Κερατέας συζήτησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη 28/7.
Είναι ευτύχημα το ότι έχουμε σταθμό μεταφόρτωσης νόμιμα αδειδοτημένο, εξήγησε ο Δήμαρχος Σταύρος Ιατρού.
Παρά το ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα δρομολόγια – πάνε πλέον 5 φορές την εβδομάδα ένα κοντέινερ που χωράει 3-4 αυτοκίνητα, υπάρχει πρόβλημα γιατί η περιοχή εποικίζεται συνεχώς, και ο όγκος των σκουπιδιών μεγαλώνει.
Η λύση που πρότεινε ο Δήμαρχος ήταν εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη της ανακύκλωσης, όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και της τσέπης τους, γιατί θα αναγκαστούν να ακριβήνουν τα δημοτικά τέλη.
Η λύση όπως είπε είναι οι μπλε κάδοι, που πρέπει να πέφτουν μόνο ανακυκλώσιμα και ιδιαίτερα οι κάδοι κομποστοποίησης, οι οποίοι ουσιαστικά μηδενίζουν τα απορρίμματα.
Στην Κερατέα κάδους κομποστοποίησης έχουν τοποθετήσει 50 οικογένειες στο Βίτζι και έχουν μειωθεί κατά 50% τα απορρίμματα.
Όμως το κόστος του κάθε κάδου είναι πολύ ακριβό (40€ έκαστος) και ο Δήμος αδυνατεί να το πληρώσει.
Για τα βαρέα αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα, πρότεινε να δημιουργήσουν στις παρυφές της πόλης, ένα κέντρο ανακύκλωσης που θα το μάθει ο κόσμος και θα μπορεί να το επισκέπτεται για εναπόθεση τέτοιων αντικειμένων.
Ο διοικητικός υπάλληλος Βογιατζόγλου, επεσήμανε ότι χρειάζονται κι άλλο κοντέινερ για το σταθμό μεταφόρτωσης και εξειδικευμένο προσωπικό, αφού πρέπει να μεταφέρουν 20-24 χιλιάδες τόνους το χρόνο.
Ο Δήμος διαθέτει και ξυλοφάγο, που «μασάει» τα κλαδιά και τα κάνει πριονίδι, αλλά δεν δουλεύει συνέχεια λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, επεσήμανε ακόμη ο υπεύθυνος καθαριότητας.
Η Αντιδήμαρχος Σ. Παπαγιάννη εξήγησε ότι η αύξηση των κατοίκων στην πόλη γίνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Παράδειγμα το Νηπιαγωγείο, που από 57 παιδιά που είχε το 2006, έφτασαν φέτος οι αιτήσεις στις 120.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προγραμματίσει εκστρατεία ενημέρωσης και προβολής της ανακύκλωσης στην πόλη.
Μόνιμη αιμορραγία του Δήμου το δίκτυο ύδρευσης
Προβληματισμός για λύσεις
Για το δίκτυο της ύδρευσης ήταν το επόμενο θέμα συζήτησης στο Δ.Σ., Ενημέρωση και λήψη απόφασης για το τι μέλει γενέσθαι, αφού συνεχώς «μπαίνουν μέσα» οικονομικά, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος.
«Είναι η μόνιμη αιμορραγία του Δήμου», τόνισε. 1.100.000 περίπου είναι τα έσοδα και 1.850.000 τα έξοδα. Εχουν πληρώσει 3,5 εκατομμύρια παραπάνω για νερό αυτά τα χρόνια της παρούσας δημοτικής αρχής. Και το ανέλυσε ότι το δίκτυο έχει προβλήματα. Πολλοί οι οικισμοί, χαλασμένα, δίκτυα, απώλειες, αφαιρέσεις νερού, είναι τα στοιχεία εκείνα που φέρνουν το Δήμο να εισπράττει λιγότερα από όσα ξοδεύει, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα επιβίωσης του ίδιου του Δήμου αν συνεχίσουν μ’ αυτό το ρυθμό, εξήγησε ο Δήμαρχος.
Ένα ακόμη αγκάθι στο δίκτυο είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων που εν πολλοίς διαχειριζόταν τα δίκτυα, αλλά σήμερα από τους 24 Συλλόγους που ανήκουν στην Ομοσπονδία, οι 18 την έχουν καταγγείλει για το εξώδικο που η ίδια έστειλε στο Δήμο, με το αιτιολογικό ότι το δίκτυο είναι δικό της.
«Να πληρώσουν τις παροχές και να το πάρουν το δίκτυο», επεσήμανε ο Α. Αντωνίου, και συνέχισε λέγοντας ότι ως Κοινοτάρχης έδινε χρήματα στους συλλόγους για να φτιάξουν τα δίκτυα. Τα λεφτά τα έβαζε η Κοινότητα και όχι οι Σύλλογοι.
Η πρόταση του Δημάρχου να δώσουν το δίκτυο να το διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ δεν έπεσε ευχάριστα στο τραπέζι. Απεναντίας ακούστηκε πολύ αρνητικά, τουλάχιστον από τα έδρανα της μειοψηφίας.
Ο Κώστας Λεβαντής, τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση παραχώρησης σήμερα δεν θα έπρεπε να μπαίνει στο τραπέζι. «Νομίζω ότι δεν πρέπει να βάλουμε το Δήμο σε μια τέτοια διαδικασία, εν αναμονή και της νέας κατάστασης που θα προκύψει με το νέο Δήμο μετά τις εκλογές».
Από πέρυσι το Νοέμβριο που έγινε πάλι συζήτηση για το δίκτυο, είπε ο Α. Αντωνίου, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο, το φέρνεις σήμερα; Επρεπε να έρθει το Γενάρη, το Φλεβάρη όχι τώρα. Του έριξε ευθύνη γιατί τόσα χρόνια που βλέπει ότι χάνονται τόσα λεφτά δεν το έφερε προς συζήτηση.
Ο Δήμαρχος εξήγησε το συζήτησαν και πέρυσι, αλλά πλέον μειώθηκαν τα τακτικά έσοδα στους ΟΤΑ κατά 40%. Ότι πληρώνουν τα παλιά χρέη που ανέρχονται σε 51.000 ευρώ το μήνα συν το δάνειο και γι’ αυτό είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να συζητηθεί. «Ερχεται οικονομικό αδιέξοδο και αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους» εξήγησε.
Πρότεινε δε να βάλουν ένα αντίτιμο 3 – 5 ευρώ ανά μήνα για τη συντήρηση του δικτύου.
Ο Κατσίκης εξήγησε ότι έχουν εντοπιστεί απώλειες κατά μήκος του δικτύου ύδρευσης και από υδρόμετρα που δεν είναι καταγεγραμμένα. Το κόβουμε και το παραβιάζουν από αλλού, τόνισε καταλήγοντας ότι πρέπει να σκεφθούν πρωτίστως πώς μπορούν να το διαχειριστούν οι ίδιοι το δίκτυο. Και βέβαια επεσήμανε ότι τόσα χρόνια δεν έχουν κάνει καμία αύξηση και εισπράττουν πολύ χαμηλά την κάθε παροχή, φέροντας ως παράδειγμα τα Καλύβια που εισπράττουν για κάθε παροχή 1640€, ενώ η Κερατέας μόλις 530.
Μετά από μακρά συζήτηση, αφού δεν συμφώνησαν για διαχείριση από την ΕΥΔΑΠ, αποφασίστηκε να πάει μία αντιπροσωπεία στην ΕΥΔΑΠ να συζητήσει και μετά από μελέτη να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ζυμώσεις γίνονται και στην Κερατέα για τις δημοτικές εκλογές, με τα νέα δεδομένα της συνένωσής της με το Λαύριο.
Οι διάφορες δυνάμεις αναζητούν συμπράξεις για έναν δυνατό συνδυασμό, προκειμένου να έχει νικηφόρα αποτελέσματα.
Στη μάχη των εκλογών πάντως έχει ήδη δηλώσει παρών ο Κώστας Λεβαντής.
πηγή εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου