Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Έχει το παιδί σας κατά φαντασίαν φίλο;

Ανατρέποντας παλιότερες θεωρίες διάσημων ψυχιάτρων όπως ο Freud και ο Piaget, νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που προσκολλούνται σε κάποιους αόρατους φίλους δεν κρύβουν συναισθηματικά προβλήματα, απλώς έχουν ζωηρότερη φαντασία από τα άλλα.
Σύμφωνα δε με τους μελετητές του Πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας, βλέπουν περισσότερα όνειρα και έχουν την τάση να φαντάζονται τον κόσμο πιο παραμυθένιο απ’ όσο είναι πραγματικά, γεγονός που εξηγεί με μία μόνο φράση η δρ Marjorie Taylor του Πανεπιστημίου του Όρεγκον: «Σκεφτείτε πόση ασφάλεια θα αισθανόσασταν με μια -έστω και φανταστική- τίγρη στο πλάι σας, αν ήσασταν παιδί και περπατούσατε στους αφιλόξενους δρόμους των πόλεων!»


Να, λοιπόν, γιατί το 65% των νηπίων έχει φανταστικούς φίλους και περίπου το 1/3 εξ αυτών συνεχίζει να κάνει «παρέα» μαζί τους και μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών.
1. Ο φανταστικός φίλος λειτουργεί σαν ένας φύλακας-άγγελος.
2. Λειτουργεί, επίσης, σαν μια καλή δικαιολογία για να εκφράσει το παιδί ευκολότερα τα συναισθήματά του. Πολλές φορές δε, δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσουν κάποιες πονηρές ή απαγορευμένες συζητήσεις.
3. Του δίνει την ευκαιρία να φανερώσει τις ανάγκες του, να προσπαθήσει να σπάσει τους αυστηρούς ίσως οικογενειακούς κανόνες και να σας μετρήσει.
4. Του προσφέρει την αίσθηση ότι ασκεί ένα είδος εξουσίας.
5. Αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για παιχνίδι άνευ όρων και σκανταλιές.
6. Όσον αφορά τα συνεσταλμένα παιδιά, τα μοναχοπαίδια ή εκείνα που έχουν πολύ μεγαλύτερα αδέρφια, χρησιμεύει για την αντιμετώπιση της μοναξιάς και της πλήξης.                           
Χρήσιμες συμβουλές
Το γεγονός ότι το μικρό σας μοιάζει προσκολλημένο σε έναν φανταστικό φίλο δεν είναι απόδειξη ότι απέχει από την αληθινή ζωή. Μην το μπερδεύετε, λοιπόν, με το σύνδρομο Doppelganger, που αφορά κατά κύριο λόγο τους ενήλικες, οι οποίοι πιστεύουν ότι συνοδεύονται παντού από μια αόρατη αδερφή ψυχή. Ανησυχήστε και απευθυνθείτε σε ειδικό μόνο αν ο «φίλος» είναι τρομακτικός, κρίνει αυστηρά, υποβιβάζει ή καταδιώκει το παιδί. Αναζητήστε, επίσης, βοήθεια αν δεν αποχωρήσει λίγο μετά την έναρξη της σχολικής ζωής.
Στο μεταξύ:
1. Μην απευθύνεστε στον «φίλο», αλλά πάντα στο παιδί.
2. Έχετε συνεχώς ανοιχτά τα αυτιά σας γιατί εκείνος λέει, τελικά, όλα όσα το παιδί θέλει να κάνει ή να σας πει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york