Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ολοκλήρωση του 13ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Λαύριο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Άρωμα και εικόνες της  Μεσογείου σε ένα τετραήμερο ταξίδι με όχημα την 7η Τέχνη στο Λαύριο.
Θερμή η υποδοχή που  επιφύλαξε το κοινό  στις εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ. 
Ολοκληρώθηκε  με μεγάλη επιτυχία το 13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010 έως και τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010, στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Οι διατηρητέες εγκαταστάσεις του συγκροτήματος της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, ένας ξεχωριστός χώρος μνήμης και ιστορίας, πλημμύρισαν από το άρωμα και τις εικόνες της Μεσογείου.
Το σινεφίλ  κοινό που γέμισε ασφυκτικά την  αίθουσα προβολής είχε την ευκαιρία να κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι, μέσα από τη μεγάλη οθόνη, σ’ ένα Φεστιβάλ που μετά από 13 χρόνια δημιουργικής πορείας αποτελεί πλέον έναν σημαντικό θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, πάντα ανοιχτό στις αναζητήσεις των δημιουργών και των φίλων της 7ης Τέχνης.
Δημιουργοί της Μεσογείου ξετύλιξαν τις ιστορίες της, παρουσίασαν το έργο τους, αντάλλαξαν ιδέες και μύησαν το κοινό στην Τέχνη τους.
Μεγάλοι πρωταγωνιστές  ήταν οι άνθρωποι, οι ιστορίες, οι παραδόσεις, οι μύθοι και το φυσικό τοπίο της Μεσογείου.
Το Φεστιβάλ, έκανε και φέτος με την κάμερά του μια συναρπαστική διαδρομή στην περιοχή της Μεσογείου προβάλλοντας συνολικά 31 ταινίες από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα.
Ταινίες που βραβεύτηκαν, ταινίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων νέων κινηματογραφιστών, ταινίες σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Punto di vista της Σαρδηνίας καθώς και δημιουργούς με ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ένα ειδικό αφιέρωμα στον Τάκη Παπαγιαννίδη με τρεις ταινίες του, από το 1977 μέχρι την πιο πρόσφατή του, το 2009.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον φέτος είχαν και τα δύο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Θωμόπουλου που κατέγραψαν τις προσπάθειες των Γιατρών του Κόσμου σε Αϊτή και Γάζα καθώς και το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Ακρίδα για τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας που απειλείται από την επικείμενη δημιουργία χωματερής (ΧΥΤΑ).
Ανοίγοντας  τις εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ν. Κανάκης ευχαρίστησε τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, την ΕΡΤ, τον Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής για την βοήθεια και την στήριξή τους και επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό  χαρακτήρα, δεν έχει κόκκινα χαλιά και λαμπερούς καλεσμένους αλλά αληθινούς ανθρώπους με ταινίες που έχουν κάτι να πουν και αξίζουν την προσοχή μας.
Στον σύντομο εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Ανατ. Αττικής Λ. Κουρής αναφέρθηκε στην σημασία που έχει για την Νομαρχία η διοργάνωση ενός πολιτιστικού δρώμενου με τέτοια ακτινοβολία και επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ αποτελεί παρακαταθήκη γα τις επόμενες γενιές. Επίσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ντοκιμαντέρ του Χρήστου Ακρίδα για τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα μήνυμα τρυφερό και συγχρόνως αγωνιστικό προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να αποτραπεί η δημιουργία χωματερής για την απόθεση των σκουπιδιών.
Ο κ. Κουρής έκλεισε με την ευχή να μην επηρεαστεί στο μέλλον από τις αλλαγές του αυτοδιοικητικού χάρτη η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού αλλά και επιτυχημένου πολιτιστικού θεσμού.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Ασημ. Χαδουμέλης ο οποίος επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ είναι ένα θεσμός που αναδεικνύει τις ποιοτικές και διαχρονικές αξίες της Μεσογείου.  
Στον χαιρετισμό τους τόσο ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκάς όσο και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής Τασ. Βλάδος αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής η διοργάνωση του Φεστιβάλ στο Λαύριο και επεσήμαναν ότι το φυσικό σκηνικό της πόλης, το οποίο έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς, θα μπορούσε να την αναδείξει ως την κινηματογραφούπολη της Ελλάδας. 
Το Φεστιβάλ άνοιξε με το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Ακρίδα «Οι άνθρωποι του Οβριόκαστρου» ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η μουσική παράσταση του Κώστα Φέρρη «Ονείρου Ελλάς», μια μουσική διαδρομή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τους καλλιτέχνες του  Café Aman.
Η αυλαία έπεσε τη Δευτέρα 30 Αυγούστου με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μαυρίκιου «Polemonta».
Παράλληλα με το Φεστιβάλ, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στον εκθεσιακό του χώρο, φιλοξενήθηκε και η έκθεση ζωγραφικής της Γκαίη Αγγελή με τον τίτλο «ΜΕΤΑ-ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΜΕΤΑ-ΠΛΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ-ΜΟΡΦΩΣΕΙΣ» η οποία συνεχίζεται μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.
Το 13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ διοργανώθηκε από την Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, την Εταιρεία Αξιοποίησης & Διαχείρισης Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την χρηματοδότηση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, την χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Media Desk καθώς και τη συνεργασία της ΠΕΚΚ, της Κροατικής Πρεσβείας, των Γιατρών του Κόσμου, το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο και το Φεστιβάλ Punto di vista.
Χορηγός και χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ Α.Ε.
Για φωτογραφίες  μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γρ. Τύπου (Νίκος Μπιρμπάκος)  210-6616725, 6934006565.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york