Το fast food από το μαγειρευτό φαγητό προτιμά το 88% των νέων. Ωστόσο 7 στους 10 δηλώνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής παρ' ότι οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν λόγω του μειωμένου χρόνου που διαθέτουν. Εξάλλου, σχεδόν 4 στους 10 νέους παρουσιάζουν διαταραχές βάρους και από αυτούς το 22,66% είναι παχύσαρκοι, ενώ το 17,3% λιποβαρείς.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα με θέμα τις διατροφικές συνήθειες των νέων σπουδαστών και φοιτητών και το πώς αυτές επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από σπουδαστές των ΙΕΚ ΞΥΝΗ υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2010 σε ένα δείγμα 928 νέων - φοιτητών του ΑΠΘ, του ΤΕΙΘ και σπουδαστών ΙΕΚ.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κική Γούτα, η οποία είχε την επίβλεψη της έρευνας, ένα υψηλό ποσοστό ύψους 33,33% των ερωτηθέντων δεν έδωσαν πλήρη στοιχεία για το ύψος, την ηλικία και κυρίως για το βάρος τους. «Εκείνο που προκαλεί προβληματισμό είναι το αυξημένο ποσοστό των παιδιών με χαμηλό βάρος, και αυτό θα πρέπει να μας προετοιμάσει ίσως για μια αύξηση των κρουσμάτων της νευρικής ανορεξίας», τόνισε η κ. Γούτα.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κική Γούτα, η οποία είχε την επίβλεψη της έρευνας, ένα υψηλό ποσοστό ύψους 33,33% των ερωτηθέντων δεν έδωσαν πλήρη στοιχεία για το ύψος, την ηλικία και κυρίως για το βάρος τους. «Εκείνο που προκαλεί προβληματισμό είναι το αυξημένο ποσοστό των παιδιών με χαμηλό βάρος, και αυτό θα πρέπει να μας προετοιμάσει ίσως για μια αύξηση των κρουσμάτων της νευρικής ανορεξίας», τόνισε η κ. Γούτα.
Συνολικά από τα 300 άτομα που συμπλήρωσαν το βάρος και το ύψος τους βρέθηκε πως το 60,33% είχαν φυσιολογικό βάρος, το 17% ήταν λιποβαρή και το 22,66 ήταν παχύσαρκα εκ των οποίων 17,33 % εμφάνιζαν 1ου βαθμού παχυσαρκία, το 4,66 % 2ου βαθμού και το 0,66% 3ου βαθμού παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι νέοι είναι ενημερωμένοι σε ποσοστό 57% σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή, ενώ ποσοστό 43% δεν ενημερώνονται. Το 70% δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, ενώ το 30% δεν το επιθυμούν.
Όσον αφορά την επιλογή ανάμεσα στο μαγειρευτό φαγητό και το fast food, ποσοστό 88% δήλωσε ότι προτιμά το fast food όταν δεν υπάρχει φαγητό στο σπίτι, ενώ το 65,73 % σκέφτεται και προσπαθεί να ετοιμάσει κάτι εύκολο.
Αν και το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι το 36,56 % των νέων τρώνε πρωινό από 0 - 2 φορές την εβδομάδα, το 32,08 % 3-5 φορές την εβδομάδα και το 31,35% 6 - 7 φορές.
Η κατανάλωση των φρούτων δεν είναι ικανοποιητική, καθώς το 53,96% καταναλώνει φρούτα λιγότερο από 4 φορές την εβδομάδα.
Κόκκινο κρέας καταναλώνει το 51% 0-2 φορές την εβδομάδα, το 39% 3-4 φορές την εβδομάδα και το 10% από 5 έως 7 φορές την εβδομάδα.
Αλλαντικά καταναλώνει 0- 2 φορές την εβδομάδα το 47%, 3-4 φορές την εβδομάδα το 39% και 5-7 φορές την εβδομάδα το 14%.
Γλυκά καταναλώνει 0-2 φορές εβδομαδιαίως το 34%, 3-4 φορές το 34% και 5-7 φορές το 32%, ενώ αλμυρά και σνακ καταναλώνει 0-2 φορές το 55%, 3-4 φορές το 34% και 5-7 φορές την εβδομάδα το 11%.
Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν καταναλώνει καθόλου αλκοόλ, το 38% καταναλώνει 1-2 ποτήρια ημερησίως, και το 11% πάνω από 3 ποτήρια την ημέρα.
Το 16% των νέων κοιμούνται μόνο 2-5 ώρες την ημέρα, το 21% λιγότερο από 8 ώρες και το 63% 6-8 ώρες ημερησίως.
health.ana-mpa.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου