Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Μια πολίτης περιγράφει τις προληπτικές ενέργειές της για την αντιπυρική προστασία του σπιτιού της

Η κα Κλαίμη Διαμαντοπούλου, που ζει σε μια μονοκατοικία στην περιοχή Ρέα της Ανατολικής Αττικής, μας περιγράφει τις προληπτικές της ενέργειες στον κήπο της για την αντιπυρική προστασία του σπιτιού της, αλλά και για την εθελοντική δράση όλης της γειτονιάς κατά το καλοκαίρι. Όλες οι ενέργειες της κας Κλαίμης Διαμαντοπούλου είναι ορθές, αλλά δεν είναι αρκετές. Θα πρέπει να συμπληρώνονται με επιμέρους ενέργειες. Και βέβαια ας μην σκεφτεί κανείς ότι “το έκανα στην αρχή του καλοκαιριού και ξέγνοιασα”. Χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τις ενέργειες αυτές όλο το καλοκαίρι.
Για την αντιπυρική προστασία του σπιτιού :
1. Κάθε χρόνο καθαρίζουμε τον περιβάλλοντα χώρο από τα ξερά φύλλα, ξεχορταριάζουμε το οικόπεδο γύρω-γύρω και ξεριζώνουμε θάμνους που πνίγουν φυτά και δέντρα. Σωστό.
Επιπλέον:
Απομακρύνουμε από τον κήπο όλα τα εύφλεκτα αντικείμενα (πχ. πλαστικές σκάφες, κουβάδες, σκούπες, φαράσια κλπ.) και τα τοποθετούμε σε κλειστούς προστατευόμενους χώρους (πχ. υπόγειο).
2. Καθαρίζουμε από τα ξερά κλαδιά τα πεύκα που περιβάλλουν το χώρο γύρω από το σπίτι. Σωστό.
Επιπλέον: Φροντίζουμε να υπάρχει απόσταση ασφαλείας τριών μέτρων μεταξύ των δέντρων του κήπου, κλαδεύοντάς τα.
3. Κόβουμε όποια κλαδιά ακουμπάνε επάνω στους τοίχους, τα μπαλκόνια ή την στέγη του σπιτιού, φροντίζοντας να αφήνουμε μία απόσταση αντιπυρικής ασφαλείας. Σωστό.
Επιπλέον:
τα κλαδιά των δέντρων πρέπει να είναι κομμένα σε απόσταση 5 μέτρων από το σπίτι. Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για τη δημιουργία απόστασης αντιπυρικής ασφαλείας μιας εξοχικής κατοικίας.
4. Φροντίζουμε να διατηρούμε τις βεράντες καθαρές από φύλλα, χόρτα και πευκοβελόνες, προκειμένου σε περίπτωση φωτιάς να μην μετατραπούν σε καύσιμο (προσάναμα) και προκαλέσουν την εξάπλωσή της. Σωστό.
Επιπλέον:
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι τέντες, οι πλαστικές καρέκλες και τα μαξιλάρια στα μεταλλικά έπιπλα εξοχής μπορούν να αποτελέσουν καύσιμο (προσάναμα) σε περίπτωση που η φωτιά πλησιάσει στην κατοικία. Για αυτό το λόγο, έχουμε πάντα στο νου μας ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς μαζεύουμε από τη βεράντα σε κλειστό χώρο όλα τα έπιπλα κήπου και βεράντας και επιπλέον τυλίγουμε τις τέντες.
5. Έχουμε κατασκευάσει στον κήπο μια δεξαμενή με νερό και αντλία ώστε σε περίπτωση ανάγκης να προλάβουμε μικρές εστίες για να μην εξαπλωθούν. Σωστό.
Επιπλέον:
Προμηθευόμαστε λάστιχο ποτίσματος μεγάλου μήκους, για να έχουμε ευελιξία κατάβρεξης αν χρειαστεί. Η αντλία νερού να είναι απλή και όχι ρεύματος.
6. Πετάμε πάντα τα αποτσίγαρα στα σκουπίδια, αφού τα καταβρέξουμε με νερό, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα έχουμε σβήσει. Σωστό.
Επιπλέον:
Αδειάζουμε συχνά τα τασάκια από αποτσίγαρα σε σακούλα που μεταφέρουμε αμέσως στο εσωτερικό του σπιτιού.
7. Προσέχουμε πάντα μήπως κάποιος απρόσεκτος επισκέπτης πετάξει στον κήπο το τσιγάρο του. Σωστό.
Επιπλέον:
Του επισημαίνουμε τους κινδύνους από το τσιγάρο.

fetosprosexoume.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york