Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

Μνήμες από τις  καταστροφικές πυρκαγιές των  περασμένων καλοκαιριών, ξύπνησαν οι νέες φωτιές στα δάση μας. Για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες  για το έλλειμμα πολιτικής  βούλησης να προστατευθούν  αποτελεσματικά όσα  δάση μας έχουν  απομείνει. Τα μέτρα  πρόληψης, αντί να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ζωής και θανάτου, αφήνονται τελευταία σε προτεραιότητα, με ό,τι απομένει από τις περικοπές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προειδοποιούσαμε από το Μάρτιο σε ώτα μη ακουόντων.
Στο μεταξύ οι δασικοί  χάρτες παραμένουν απλή εξαγγελία, η διατήρηση  της δόμησης εκτός σχεδίου εξακολουθεί να δημιουργεί προσδοκίες σε συμφέροντα εμπρηστών και καταπατητών, η έμφαση δίνεται πάλι στην καταστολή και όχι στην πρόληψη.
Η έκκλησή μας προς τους πολίτες είναι  να στηρίξουμε όλοι τις πρωτοβουλίες πυροφύλαξης και  να ενισχύσουμε το έργο τους. Μέχρι πότε όμως η Πολιτεία θα περιμένει με σταυρωμένα χέρια την επόμενη καταστροφική πυρκαγιά;»

                                                                  
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων 


δείτε εδώ τις δημόσιες προειδοποιήσεις των Οικολόγων  Πράσινων από το Μάρτιο: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=910:21-------------&catid=3:environment&Itemid=4

 
Αναλυτικότερα: 
ΔΑΣΗ  ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ:   ΟΙ 13 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ
  1. Αναδιοργάνωση και στελέχωση της  Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και το ρόλο της, δηλαδή στην ορθή και βιώσιμη διαχείριση των δασών, στην προστασία και στην αξιοποίησή τους ως εθνικό φυσικό πόρο.
  2. Επένδυση πόρων στην πρόληψη. Εκτός από τραγικό είναι και πολυέξοδο να επενδύονται χρήματα στην αποκατάσταση από τις πυρκαγιές, όταν θα μπορούσε με λιγότερα χρήματα να προληφθεί το κακό.
  3. Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης, στον οποίο θα συνεργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες με τη δασοπυρόσβεση υπηρεσίες (Δασική, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) κάτω από ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και με υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων.
  4. Σύνταξη των Δασικών Χαρτών και του Δασολογίου. Φτάνουν πια οι καθυστερήσεις και οι δικαιολογίες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει καταγράψει τις δημόσιες εκτάσεις της. Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να ενημερώσει για την πορεία της σύνταξής τους και το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και κύρωσής τους.
  5. Ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμογή του νόμου. Η προστασία των δασών είναι συνταγματική υποχρέωση και η πολιτεία οφείλει να τα θωρακίσει από κάθε λογής κινδύνους. Οι πελατειακές σχέσεις, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων και η ατιμωρησία των καταπατητών μας βλάπτουν όλους.
  6. Απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα που οικειοποιούνται δημόσια δασική γη και απομάκρυνσή τους από το κόμμα τους.
  7. Συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή στα νέα δεδομένα των πολιτικών προστασίας των δασών, πρόληψης πυρκαγιών και έγκαιρης κατάσβεσης τους. Στον τομέα αυτό θα ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή εμπειριών και η μόνιμη συνεργασία της χώρας μας με όλες τις μεσογειακές και βαλκανικές χώρες.
  8. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στην Αττική.
  9. Εκπόνηση επί μέρους πολεοδομικών σχεδίων / χρήσεων γης με κατευθυντήριο άξονα τη μηδενική επέκταση του υφιστάμενου πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και την οικολογική αναβάθμιση του υφιστάμενου ιστού.
  10. Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση σε ότι αφορά την χάραξη χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής, τουλάχιστον σε εκείνους τους δήμους που οι αδόμητες ιδιόκτητες εκτάσεις είναι περισσότερες από τις δομημένες. Η χωροταξική πολιτική είναι μια εθνική πολιτική και πρέπει να εκτελείται από κεντρικά, επιστημονικά όργανα τα οποία θα τηρούν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
  11. Ακύρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, που μετατρέπει όλη τη Στερεά Ελλάδα σε εργοτάξιο και μεταλλευτική περιοχή, καταστρέφοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις και περιοχές του Δικτύου Φύση 2000, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό της δασοκάλυψης της χώρας.
  12. Κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών και κυρίως αυτές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, αφού πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από αυτές και εξελίσσονται σε δασικές.
  13. Εκπαίδευση και αξιοποίηση στη δασοπυρόσβεση του ανθρώπινου κεφαλαίου στις τοπικές κοινωνίες, αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας, απόδοση κινήτρων στις τοπικές κοινωνίες για διαχείριση των ορεινών δασών, αξιοποίηση ανέργων σε πράσινα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη δασοπροστασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york