Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Νίκος Έξαρχος: Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα "ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ" στα καταστήματα λιανικής του δήμου μας

| |

Το “ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ” το ακούσαμε πριν ένα μήνα να αναφέρεται στη Βουλή κατά τη συζήτηση της εναρμόνισης στο Ελληνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής οδηγίας 32/2006 “περί βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση”. Mπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι′αυτό;

 Το «ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ» έχει βραβευθεί πριν 2 χρόνια ως Καινοτόμος Αναπτυξιακή Πρόταση από το ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Βασικός συντελεστής στη σύνταξη της πρότασης ήταν η Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού, που τις επεξεργασίες και τις προτάσεις της σε θέματα φωτισμού συμβουλευόμαστε συχνά προκειμένου να καταρτίσουμε το πρόγραμμά μας.
Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο φωτισμό καταστημάτων λιανικής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Αναφέρεται, ως αρχική πρόταση, σε 3000 καταστήματα στο Δήμο Κέρκυρας και οι επεμβάσεις στο φωτισμό τους εξοικονομούν 50.000.000 KWH σε μία 3ετία. H εξοικονόμηση αυτή μεταφράζεται σε ένα οικονομικό όφελος της τάξης των 6.000.000 € και σε μείωση κατά 40.000 τόνους του διοξειδίου άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Συνδυάζεται μάλιστα με την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας ισχύος 4,5 MW από τη βιομάζα των ελαιοδένδρων της Κέρκυρας, η οποία χρηματοδοτείται από την αξία της εξοικονόμησης.

Γιατί στα μικρά καταστήματα και όχι και στα πολυκαταστήματα;

Έχει μετρηθεί ότι τα καταστήματα λιανικής στην πλειοψηφία τους, με εμβαδόν κάτω των 100 m2, καταναλώνουν για φωτισμό το 70% - 90% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύονται. Με τις συνεχείς αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος όλο και περισσότερο θα δυσκολεύονται οι μικροεπιχειρηματίες.

Επειδή αυτοί δε διαθέτουν τα μέσα για μελέτες βελτίωσης της ενεργειακής
απόδοσης, η εγκατεστημένη ισχύς και η ανά έτος καταναλισκόμενη ενέργεια στα καταστήματά τους υπερβαίνει κατά πολύ τα καθοριζόμενα από το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Φωτισμού καταστημάτων (EN 15193). Εκτιμάται ότι η βελτίωση που μπορεί να επιτευχθεί ωφελεί σήμερα κατά μέσο όρο ένα κατάστημα με 30-40 € ανά m2 το έτος.

Φυσικά βελτιώσεις και μάλιστα θεαματικές, μπορούν να γίνουν και στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Εμείς όμως θέλουμε να συνδράμουμε πρώτα από όλα τους μικρούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι πέρα από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων που φέρνει η εξοικονόμηση ενέργειας υπάρχει βελτίωση της προβολής των προϊόντων.
Η σύγχρονη τεχνολογία στο φωτισμό μπορεί να κάνει ελκυστικότερη την εμφάνισή τους και έτσι να προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον καταναλωτή. Κατάλληλα φωτισμένα π.χ. φρούτα, αρτοσκευάσματα ή κρέατα, ελκύουν περισσότερο. Έχει διαπιστωθεί σοβαρή αύξηση του τζίρου σε καταστήματα που πρόβαλαν, με κατάλληλο φωτισμό, καλύτερα τα προϊόντα τους.


Υπάρχουν παραδείγματα για να γίνει πιο κατανοητό το όφελος των καταστηματαρχών;

Μια πιλοτική εφαρμογή σε κοσμηματοπωλείο στην Κέρκυρα, όπου έγινε η πρώτη προσέγγιση, μείωσε την ισχύ για φωτισμό στην προθήκη του από 4 KW σε 0,55 KW (ισχύς πρότυπου 35 W – ισχύς πριν την παρέμβαση 235 W ανά m2) ενώ βελτίωσε αισθητά τα Lux φωτισμού προβάλλοντας εντυπωσιακά τα κοσμήματα .
Επιτεύχθηκε έτσι εξοικονόμηση 13000 KWH το έτος, ήτοι όφελος 1800 €.
Σε μία άλλη περίπτωση, με βάση το πρότυπο για βέλτιστο φωτισμό, μετρήθηκε
δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας 92% που αντιστοιχεί σε όφελος 3000 € το έτος για
τον επιχειρηματία.

Οι επεμβάσεις βελτίωσης που αναφέρεστε απαιτούν φυσικά κάποια κονδύλια. Μπορούν στη σημερινή οικονομική δυσκολία να προβούν οι επιχειρήσεις λιανικής σε τέτοια έξοδα;


Το καινοτόμο στο εγκεκριμένο σχέδιο είναι ότι αν ο μικροεπιχειρηματίας δε διαθέτει το αναγκαίο κονδύλι για τα μέτρα βελτίωσης, μπορεί να αποπληρώνει το κόστος τους από την αξία της εξοικονόμησης, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα €!
Στην περίπτωση αυτή φυσικά και εφόσον θα πρόκειται για ένα μεγάλο πλήθος
καταστημάτων, ο Δήμος μας σε συντονισμό με τους Εμπορικούς Συλλόγους μπορούν να αναλάβουν την όλη διαδικασία.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρει το Δήμο, γιατί με μετρήσεις έχει βρεθεί ότι ο φωτισμός σε έναν εμπορικό δρόμο προέρχεται κατά 75% από τις βιτρίνες των καταστημάτων και μόνο κατά 25% από τα φωτιστικά του. Αν βελτιωθεί επομένως ο φωτισμός των βιτρινών θα είναι περιττός ο δημοτικός φωτισμός, άρα θα υπάρξει σημαντική οικονομία προς όφελος των δημοτών.
Δε πρέπει να μας διαφεύγει επίσης της προσοχής η μεγάλη κινητικότητα που
θα υπάρξει στον κλάδο των ηλεκτρολόγων - εμπόρων και εγκαταστατών- από τα έργα
βελτίωσης του φωτισμού στα δεκάδες καταστήματα της περιοχής μας.

Πώς σκοπεύετε να υλοποιήσετε ένα τόσο ωφέλιμο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις λιανικής;

Aυτό που μπορούμε να κάνουμε και το συζητάμε με τους συνεργάτες μου, είναι να προγραμματίσουμε μέσα στο Σεπτέμβριο μια καλά οργανωμένη ημερίδα, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εμπόρων του Δήμου μας και άλλους που τους αφορά το θέμα-όπως μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, εγκαταστάτες αλλά και αναπτυξιακοί φορείς-, όπου θα αναλυθεί το πρόγραμμα και τα οφέλη του.
Στην ημερίδα αυτή θα προταθούν και τα βήματα για την υλοποίησή του.
Μπορούμε ακόμη να προκαλέσουμε συζήτηση για το πού π.χ. θα ήταν σκόπιμο, να διοχετευθούν τα κονδύλια από την εξοικονόμηση, πέραν της μείωσης των εξόδων των καταστημάτων.
Σκοπεύουμε με την ευκαιρία αυτού του γεγονότος να αγγίξουμε και άλλα ζητήματα που καίνε τους επιχειρηματίες των καταστημάτων της περιοχής μας και που στην αντιμετώπισή τους μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york