Η άναρχη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τη χώρα μας απειλεί συνολικά το περιβάλλον και ειδικότερα τους υγροβιότοπους που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό λόγω ανυπαρξίας ουσιαστικών πρωτοβουλιών των εκάστοτε Κυβερνήσεων για τη διάσωσή τους. Οι υγρότοποι της Αττικής αποτελούν ιστορικό και αναπόσπαστο στοιχείο του αττικού τοπίου. Παρότι αποτελούν συνολικά ένα δίκτυο μεγάλης σημασίας για τη μετανάστευση και διαχείμαση των πουλιών, ωστόσο έχουν δεχθεί σοβαρή υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια. Στην Αττική υπάρχουν 23 υγρότοποι εκ των οποίων μόνον οι δυο προστατεύονται: ο Σχοινιάς και η Βραυρώνα. Ωστόσο, η τύχη των δυο προστατευόμενων οικοσυστημάτων δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των υπολοίπων.
Ειδικότερα, ο υγρότοπος της Βραυρώνας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και αποτελεί ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα. Παρά όμως την περιβαλλοντική και ιστορική της αξία, η περιοχή υποβαθμίζεται από την παρουσία μεγάλων όγκων σκουπιδιών, των επιχωματώσεων, της λαθροθηρίας, της λαθραλιείας, της πρόσβασης οχημάτων, καθώς οι παράλιες εκτάσεις κατά την ξηρή περίοδο μετατρέπονται σε «πίστες» για δίτροχα και τετράτροχα οχήματα.
Σύμφωνα δε με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία η Βραυρώνα απειλείται και από τον χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικό έργο για τη διευθέτηση του ποταμού Ερασίνου. Με τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού υπολογίζεται ότι θα πληγεί περί το 1/3 του βιότοπου και μάλιστα το πλέον αξιόλογο για τη βιοποικιλότητα. Αναμένεται δε ότι θα μειωθεί η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα με επιπτώσεις στις παρακείμενες αρδευόμενες γεωργικές εκτάσεις και ότι θα μειωθούν τα θρεπτικά και φερτά στοιχεία που καταλήγουν στον υγρότοπο δίνοντας ζωή στο πολύτιμο οικοσύστημά του.
Δεδομένου ότι οι υγρότοποι αποτελούν ευαίσθητα οικοσυστήματα απαραίτητα για την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανθρώπινη διαβίωση, η ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει, αλλά και να αναδεικνύει τους βιότοπους της χώρας, υποχρέωση που πηγάζει και από τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Κα. Υπουργός:
1. Έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον υγρότοπο της Βραυρώνας σύμφωνα και με το ν. 1650 που αποτελεί προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως προστατευόμενης και κατά συνέπεια τον καθορισμό δέσμευσης στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης όρων και περιορισμών δόμησης;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιπλημμυρική προστασία και ανάδειξη του υγρότοπου της Βραυρώνας;
Ο ερωτών βουλευτής
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
Η αναγκαιότητα προστασίας του υγρότοπου της Βραυρώνας, ενός οικοσυστήματος μοναδικής αξίας για την Αττική.
Αν. Αττικής Διάφορα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου