Το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» που παρουσιάστηκε στις 28.04.2010 στο Υπουργικό Συμβούλιο, προσπαθεί να εξαφανίσει την Κερατέα από το χάρτη.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, οι επώνυμοι και οι ανώνυμοι συντάκτες του Σχεδίου Νόμου, αγνοούν την ιστορία και την πραγματικότητα. Η Κερατέα, έδρα Δήμου από το 1835 (1835: Έδρα Δήμου Λαυρίου, 1890: Έδρα Δήμου Θορικίων, 1912: Έδρα Κοινότητας Κερατέας, 1950: Έδρα Δήμου Κερατέας) μετατρέπεται σε δημοτικό διαμέρισμα.
Η κεντρική εξουσία «τιμωρεί» για άλλη μια φορά την Κερατέα για την 14χρονη αντίσταση της και την άρνηση μας να δεχτούμε τα σκουπίδια της Αθήνας στον τόπο μας.
Θεωρούμε άδικο, αντιεπιστημονικό και εξοργιστικά απαράδεκτο το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων στην Ν.Α. Αττική.
Εμμένουμε στις δημοσιοποιημένες από τις 11.01.2010 απόψεις μας τις οποίες υποβάλαμε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατέας που πραγματοποιήθηκε στις 5.3.2010. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Κερατέα μπορεί να αποτελέσει έναν από τους νέους δήμους είτε χωρίς αλλαγή ορίων, είτε μαζί με την όμορη Κοινότητα Κουβαρά, όπως προτείνει και η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος Κερατέας μαζί με την Κοινότητα Κουβαρά, είναι πολύ μεγαλύτεροι σε έκταση, έχουν πολλαπλάσιους οικισμούς και είναι ισοδύναμοι πληθυσμιακά (14.950 κάτοικοι), με τον προτεινόμενο νέο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου με 14.840 κατοίκους και τον παραμένοντα αυτοδύναμο Δήμο Μαρκοπούλου με 15.608 κατοίκους. Να ισχύσει και για εμάς το ίδιο κριτήριο.
Το Σύνταγμα (101 παρ.2) αναφέρει: «Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες», και με βάση αυτό ορίστηκαν και τα κριτήρια της χωροθέτησης των νέων δήμων στον «Καλλικράτη». Στην περίπτωση της Κερατέας όμως δεν ίσχυσαν. Δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε τα πληθυσμιακά κριτήρια, ούτε η έκταση και η γεωμορφολογία, ούτε η αναπτυξιακή δυναμική, ούτε τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Αγνοούν τις πραγματικές συνθήκες ή ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά για κάθε δήμο;
Δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιηθούμε σαν «συμπλήρωμα» του νέου Δήμου Λαυρεωτικής, επειδή το Λαύριο δεν πληρεί τα αυθαίρετα κριτήρια που έθεσαν ο Υπουργός και οι συνεργάτες του.
Αρνούμαστε την ισοπέδωση της πολιτιστικής και ιστορικής μας ταυτότητας. Τα βιώματά μας και το μέλλον των παιδιών μας δεν ισοπεδώνονται με τις αυθαίρετες αποφάσεις αυτών που ελαφρά τη καρδία αλλάζουν το χάρτη.
Η Κερατέα, η παλαιότερη πόλη της Νότιας Αττικής, 175 χρόνια έδρα δήμου από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, με έκταση 125 τετρ. χλμ., με 57 οικισμούς, με αλματώδη πληθυσμιακή αύξηση από το 1981 μέχρι και σήμερα (από 7511 κατοίκους το 1981, σε 13.246 το 2001), πιστοποιημένος δήμος με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, είναι επιεικώς απαράδεκτο να ακυρώνεται και να απουσιάζει από το νέο χάρτη σαν όνομα και έδρα δήμου.
Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα, και απαιτούμε να ισχύσουν τα ακόλουθα κριτήρια, στον προτεινόμενο χωροταξικό σχεδιασμό:
1. Έδρα του νέου Δήμου που θα περιλαμβάνει το σημερινό Δήμο Κερατέας, να είναι
η Κερατέα, έδρα του μεγαλύτερου πληθυσμιακά Δήμου στην Ν.Α. Αττική.
2. Το όνομα του νέου Δήμου να σχετίζεται με τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής,
όπως είναι το «Δήμος Θορικίων», ιστορικού δήμου, έδρα του
οποίου ήταν η Κερατέα ή «Δήμος Κερατέας Λαυρεωτικής»
(όπως στις περιπτώσεις Ραφήνας – Πικερμίου ή Σπάτων – Αρτέμιδος ή Βάρης –
Βούλας – Βουλιαγμένης)
3. Η Κοινότητα Κουβαρά εντάσσεται στο νέο Δήμο που περιλαμβάνει τον Δήμο
Κερατέας ως όμορη, με έντονους κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς και
ουσιαστικά κοινό Πολεοδομικό Σχεδιασμό.
Απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό του «Προγράμματος Καλλικράτης», τους Βουλευτές Αττικής και ιδιαίτερα τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, να σεβαστούν την ιστορία, την πραγματικότητα και τη δεδηλωμένη βούληση των πολιτών της Κερατέας οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να αγωνισθούν όπως δεν το έχουν πράξει ποτέ στο παρελθόν, για να μην υποβαθμιστεί η πόλη τους και το κοινό τους μέλλον και να υιοθετηθούν τελικά οι προτάσεις μας.
Για την Δημοτική Παράταξη
Κερατέα Νέα Εποχή
Κωνσταντίνος Λεβαντής
τ. Δήμαρχος Κερατέας 1999 - 2006
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου