Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τι προβλέπει το προσχέδιο για την Αττική

Eπτά και όχι τέσσερις, όπως αρχικώς προβλέπονταν στο προσχέδιο του Καλλικράτη, θα είναι οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες στην Αττική, σύμφωνα με τις… διορθώσεις που θα γίνουν μέχρι να ψηφιστεί η νέα διοικητική δομή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, κατά τη διαβούλευση που γίνεται έχει καταστεί σαφές ότι ο αιρετός περιφερειάρχης στην Αττική θα πρέπει να συνεπικουρείται στο έργο του από επτά τοπικούς αντινομάρχες, όλοι τους άμεσα εκλεγόμενοι, που θα αναλάβουν την εκπροσώπηση της μεγάλης περιφέρειας ως εξής:

Άμεση εκλογή
Ανατολική Αθήνα, Βόρεια Αθήνα, Δυτική Αθήνα και Νότια, καθώς και Πειραιάς, Υπόλοιπο Αττικής και Δυτική Αττική. Στο όλο σχέδιο θα συμπεριληφθούν και δύο θεματικοί αντιπεριφερειάρχες (θα ορίζονται από τον αιρετό περιφερειάρχη και δεν θα εκλέγονται άμεσα από το λαό) με αντικείμενο διαφορετικό που θα ποικίλλει από τόπο σε τόπο και θα αφορά την αντιμετώπιση των εκάστοτε μεγάλων προβλημάτων. Δηλαδή, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσφορίας οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες θα ασχολούνται με την ανάπτυξη, την ανεργία, τις κοινωνικές παροχές κ.ά. Αιρετός περιφερειάρχης, τοπικοί αντιπεριφερειάρχες, μαζί με τους θεματικούς, θα συνεδριάζουν με το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από 101 μέλη, στο οποίο και θα λαμβάνονται οι καθοριστικές για την περιφέρεια αποφάσεις!
Οι ενστάσεις των αυτοδιοικητικών έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται και αφορούν τόσο την άμεση εκλογή των αντιπεριφερειαρχών όσο και τον αριθμό τους. Ήδη κατά το συνέδριο της ΕΝΑΕ ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Δημήτρης Δράκος έθεσε σοβαρότατα το θέμα της άμεσης εκλογής των τοπικών περιφερειαρχών, υποστηρίζοντας ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα και περιορίζει τις κινήσεις και τις επιλογές των αιρετών περιφερειαρχών.
Στον αντίποδα αυτής της άποψης βρίσκεται η προσέγγιση ενός άλλου αυτοδιοικητικού, του Σ. Σπυρίδωνος, δημάρχου του Πόρου για πολλά χρόνια, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο πολίτης εκ των προτέρων ποιος θα τον εκπροσωπήσει για πέντε χρόνια, καθώς οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες θα έχουν στην αρμοδιότητά τους την αντιμετώπιση των προβλημάτων εντός των διοικητικών ορίων των παλιών νομαρχιών. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση αφορά και τον αριθμό των αντιπεριφερειαρχών, αφού, ειδικά για την Αθήνα, κρίνεται σκόπιμο να... σπάσει η περιφέρεια σε μικρότερα σύνολα, ώστε ο τοπικός βουλευτής (ο περιφερειακός σύμβουλος δηλαδή) να μην εκλέγεται με περισσότερους ψήφους από το βουλευτή του Κοινοβουλίου.
Το δεύτερο σημείο των ενστάσεων εντοπίζεται στον αριθμό των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Τα 101 μέλη, λέει ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός, θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα στην ευέλικτη λειτουργία ενός οργάνου, το οποίο θα πρέπει να συνεδριάζει τακτικότατα για να λαμβάνει άμεσα αποφάσεις για δεκάδες ζητήματα. Στο διάλογο, πάντως, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ακούγεται η άποψη, λέει ο κ. Σπυρίδων, το Περιφερειακό Συμβούλιο να λειτουργεί ως τοπικό συμβούλιο, με τη μορφή Κοινοβουλίου, όπου οι διαδικασίες θα είναι διαφορετικές και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δέχονται ερωτήσεις και να δίνουν απαντήσεις βάσει μιας ευρύτατης ατζέντας.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york