Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάζεται η τρίτη έκθεση -- μετά τη παραδοσιακή μάσκα και κούκλα από όλο τον κόσμο – που αφορά τα παραδοσιακά τόξα, σπαθιά και μαχαίρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον πολυχώρο του Ευρωπαικού μουσείου άρτου και του Διαδραστικού λαογραφικού μουσείου Αττικής με έδρα την κοινότητα Βαρνάβα. Στην έκθεση παρουσιάζεται η ιστορία και η καταγωγή των εκθεμάτων μέσω της λαογραφίας και της πολιτιστικής τους ταυτότητας.
Μπορεί βεβαίως να τα συναντήσει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθένα όμως από αυτά κρύβει μια μικρή ή μεγάλη ιστορία. Η πολιτιστική τους αξία έχει αρκετές φορές μελετηθεί και παράλληλα τιμηθεί. Πρόκειται για μια παγκόσμια παραδοσιακή τέχνη - που αν εξαιρέσει κανείς ελάχιστες περιοχές και φυλές του πλανήτη που ακόμα ασχολούνται – η παραδοσιακή αυτή τεχνική σβήνει με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος πολιτισμός να γίνεται ακόμα φτωχότερος.
Τα τόξα ιδιαίτερα από την ημέρα της ανακάλυψής τους έως σήμερα έχουν υποστεί πολλές αλλαγές τόσο ως προς την σχεδίασή τους, όσο και προς τα υλικά κατασκευής τους. Οι λίγοι ανά τον κόσμο τεχνίτες και σιδηρουργοί σπαθιών αφοσιωμένοι στην αρχαία παράδοση, χρησιμοποιούν τον πατροπαράδοτο τρόπο κατασκευής δηλαδή αμόνι και σφυρί. Ιδιαίτερη ενότητα της έκθεσης αποτελούν τα μαχαίρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπου μπορεί να τα συναντήσει κανείς στα πέρατα του κόσμου. Από την Αίγυπτο μέχρι τη Ρωσία και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία. Η ενημέρωση του κοινού για ελληνικά μαχαίρια και κύρια για τα κρητικά στα οποία η ιδιόμορφη λαβή είναι κατασκευασμένη πάντοτε από ζωική ύλη κέρατο, κόκαλο ή και ελεφαντόδοντο στηρίζεται κυρίως στις πηγές του βιβλίου του Νίκου Βασιλάτου με τίτλο «το κρητικό μαχαίρι».
Πληρ. και στο www.ilmb.gr.
Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
Έκθεση με παραδοσιακά τόξα, σπαθιά και μαχαίρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο μουσείο Βαρνάβα
Βαρνάβας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου