Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αρτέμιδος "Αποχέτευση Αστικών Λυμάτων"

Στις 17 Απριλίου του 2010 , πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από εκπροσώπους  πολιτικών φορέων και δημοτικών παρατάξεων της πόλης μας που ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμα για την προσπάθεια εξεύρεσης κοινής πρότασης στο θέμα της δρομολόγησης κατασκευής Κ.Ε.Λ. στην Αν. Αττική και ενόψει του προγραμματισμένου Δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει την Δευτέρα
19 Απριλίου με θέμα το περιβάλλον -Λύματα
Στη συζήτηση αναπτύχθηκε το θέμα πρακτικά τεχνικά και πολιτικά καταλήγοντας στα εξής: 
Η αποχέτευση των αστικών λυμάτων είναι ένα πολυσύνθετο έργο που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά. 
Η επιλογή του συστήματος αποχέτευσης είναι καθαρά πολιτική με δύο εναλλακτικές λύσεις.
1ον Ένα σύστημα που θα κατασκευαστεί με τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους και θα αποφέρει μεγάλα κέρδη στην εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας του και
2ον ένα σύστημα που πάνω από όλα θα βάζει την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων, των παραθεριστών και των επισκεπτών της Αν. Αττικής. 
Θέση μας είναι ότι είναι απαραίτητο για την περιοχή μας ένα σύγχρονο σύστημα αποχέτευσης, ώστε να σταματήσει επιτέλους το απαράδεκτο καθεστώς των βόθρων που αποτελούν μόνιμη πηγή μόλυνσης για το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και τις παραλίες μας. 
Γνωρίζουμε ότι σε μεγάλο βαθμό η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τη «πράσινη ανάπτυξη»,
Η έλλειψη ρευστότητας έρχεται σαν δικαιολογία για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επενδύσεων, δημιουργώντας άλλοθι για την απομάκρυνση από το στόχο της αειφορικότητας,επαναφέροντας τον πεπαλαιωμένο και πρόχειρο  σχεδιασμό των δύο μεγάλων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων Βορείων και Κεντρικών Μεσογείων, χρησιμοποιώντας το φόβο  και τη διχόνοια μεταξύ των δήμων σαν μέθοδο καθυπόταξhς των κατοίκων της Αν. Αττικής.
 Παρασύροντάς τους έτσι, να αποδεχτούν την κατασκευή αυτών των ΚΕΛ ως μόνη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης αποχέτευσης που μας ταλαιπωρεί όλους, καταστρέφοντας την ποιότητα ζωής μας , επιβαρύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα  με χημικά και αστικά λύματα , (γνωρίζοντας τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες και στο νερό που πίνουμε) και καταστρέφοντας  τον μοναδικό πλούτο όλων των παράκτιων πόλεων, όπου εκεί στηρίζουν την ανάπτυξη και την ευμάρεια οι κοινωνίες τους.  
Η ψηφοθηρία συνεχίζει να είναι ο βασικότερος λόγος που από την ανάδειξη του προβλήματος έως σήμερα δεν έχει δείξει κανείς την πολιτική βούληση που χρειάζεται για να παρθεί μια απλή απόφαση, να δημιουργηθεί το σωστό νομικό πλαίσιο για το σχεδιασμό –τη κατασκευή –τη λειτουργία και κυρίως τη διαχείριση των προϊόντων του Βιολογικού Καθαρισμού (νερό και λυματολάσπη), αν και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο Νόμος 3468/2006 άρθρο 2 περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 
Πρέπει η Πολιτεία να πάψει να κάνει τα «στραβά μάτια» και να νομοθετεί πιο αυστηρά, δίνοντας μια νέα σύγχρονη περιβαλλοντική Νομοθεσία με αυστηρούς ελέγχους,. προστατεύοντας τον Πολίτη και όχι επιδεινώνοντας τους όρους διαβίωσής του, δημιουργώντας αντισυνταγματικούς Νόμους, όπως ο 2338/1995 με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την ανάδοχο Εταιρία που κατασκεύασε και διαχειρίζεται το αεροδρόμιο.
Ένας Νόμος που έγινε ερήμην μας και  μας έφερε στο σημερινό αδιέξοδο, να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο , την ποιότητα ζωής μας ,την ανθρώπινη διαβίωσή μας, την υγεία μας  και που δείχνει την απόλυτη κυριαρχία της αγοράς και του κέρδους στην οποία θυσιάζεται ακόμα και αυτή η αξιοπρέπειά μας. 
Είμαστε  κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια επιβολής πρόχειρης λύσης ερήμην των πολιτών, όπως επιχειρείται πάλι  σήμερα και επαγρυπνούμε.
 
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ 
    Εκπόνηση νέας περιβαλλοντικής μελέτης με συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κρατικών φορέων , που θα λαμβάνει υπ ΄όψη την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση της Ανατολικής Αττικής και της Αρτέμιδας ιδιαίτερα, η οποία έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα μιας άνισης , άδικης και αντισυνταγματικής  σε σχέση με τους άλλους δήμους ανάπτυξης ( Αεροδρόμιο κ.λ.π.)
    Προτείνουμε ο σχεδιασμός να γίνει με τη λογική των μικρών ευέλικτων Κ.Ε.Λ., σε δικτυακή σύνδεση μεταξύ τους, με τη δυνατότητα επάλληλων εκτροπών, ώστε να αντιμετωπίζονται οι εποχικές αυξήσεις πληθυσμού σε κάποιες πόλεις και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος διάθεσης ανεπεξέργαστων λυμάτων οπουδήποτε σε περίπτωση αστοχίας.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε εκ των προτέρων άλλες λύσεις αρκεί να εξασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις που θέτουμε.
    Η χωροθέτηση των Κ.Ε.Λ. να γίνει σε περιοχές που θα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων , των δασικών εκτάσεων, μακρυά από κατοικημένες περιοχές και με σεβασμό στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής.
    Απαίτησή μας είναι η κατασκευή κλειστών ,υπογείων και αναερόβιων κέντρων συλλογής αποβλήτων.
    Θεσμοθετημένη επεξεργασία 3ου βαθμού για το σύνολο του όγκου των λυμάτων. Τονίζουμε ότι υπάρχουν απόψεις για μερική επεξεργασία 3ου βαθμού.
    Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα βιομηχανικά τοξικά κ.λ.π. λύματα να μη διοχετεύονται στους αγωγούς συλλογής των υπολοίπων αστικών λυμάτων και όσα τελικά διοχετευθούν να πραγματοποιείται ειδική επεξεργασία, απομονώνοντάς τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες.
    Να κατασκευαστεί σύγχρονο ξηραντήριο  για τη λυματολάσπη
    Νομικό πλαίσιο για τη χρήση της λυματολάσπης ως λίπασμα ή Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας.
    Νομικό πλαίσιο για την άρδευση με το νερό του αποτελέσματος του Βιολογικού Καθαρισμού  εκτάσεων  με μη βρώσιμες καλλιέργειες, την χρήση του για πυρόσβεση και  εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
     Αν υπάρξει βάσει μελέτης πλεόνασμα, σε καμία περίπτωση ο τελικός αποδέκτης να είναι η θάλασσα πλησίον παραλιών λουομένων ή παραλιακών πόλεων.
    Αν χρειαστεί οι αγωγοί για κάποιο λόγο να καταλήξουν στη θάλασσα, θα πρέπει να είναι σε βάθος μεγαλύτερο των 120 μέτρων και σε περιοχές με τη μεγαλύτερη δυνατότητα διάχυσης στο πέλαγος, γεγονός που αποκλείει την περιοχή του κλειστού κόλπου που βρίσκεται και η Αρτέμιδα, λόγω των μεταβαλλόμενων ρευμάτων, συνέπεια του φαινομένου της παλίρροιας των στενών του Ευρίπου, και των από ΒΑ και ΝΔ ανέμων που πνέουν από την Ευβοϊκή ακτή προς την ακτή της Αττικής.
    Αυτό σε σχέση και με την κατασκευή των 2 ΚΕΛ θα σήμαινε τη βάναυση κακοποίηση   όλου του φυσικού πλούτου της πόλης μας και των άλλων παραλιακών πόλεων και τον οικονομικό μαρασμό των κοινωνιών τους.
    Τα εσωτερικά δίκτυα να κατασκευάζονται συγχρόνως με τα Κ.Ε.Λ. και τους κεντρικούς αγωγούς.
    Να προηγηθούν χρηματοοικονομικές μελέτες και να εξασφαλισθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την κατασκευή και για την λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών, των κεντρικών και εσωτερικών αγωγών. Δυστυχώς σήμερα πολλά ΚΕΛ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης πόρων.
    Διαδημοτικός έλεγχος κατά την διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας των Κ.Ε.Λ. και συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στους φορείς λειτουργίας. 
    Όπως σύσσωμη η πόλη μας συμπολίτευση, αντιπολίτευση, μαζικοί φορείς, πολίτες , αντιστάθηκαν και εμπόδισαν την δημιουργία του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων, μια επικίνδυνη παρωχημένη, πρόχειρη, μελέτη με τελικό αποδέκτη τη θάλασσά μας, έτσι πρέπει να κινητοποιηθούμε τώρα για τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων εξασφαλίζοντας την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις που αναφέραμε. 
    Ο αγώνας θα είναι δύσκολος γι αυτό θα πρέπει να πείσουμε όσους Δήμους επιμένουν στην εύκολη λύση της Αρτέμιδας ότι δεν κινδυνεύει μόνο η πόλη μας αλλά το σύνολο της Αν. Αττικής από ένα πρόχειρο σχεδιασμό και από την ελαχιστοποίηση του κόστους για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω  
    Η προστασία του περιβάλλοντός μας και η ανάπτυξη των περιοχών μας δεν θα πρέπει να είναι πεδίο που προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση.
     Είναι πεδίο που απαιτούνται πολιτικές παρεμβάσεις, μεταφέροντας το διάλογο αλλά και τις αντιδράσεις της ενεργής κοινωνίας των πολιτών μας 
    Μπορούμε να πετύχουμε διακομματικές συναινέσεις όπως καταφέραμε μεταξύ μας οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων κομματικών οργανώσεων και των δημοτικών συνδυασμών, χρησιμοποιώντας την ιδεολογική μας ταυτότητα γύρω από την κοινή πρόταση και τον κοινό στόχο, με πρόθεση τη χρήση κάθε κομματικού μηχανισμού σαν μορφή πίεσης προς τους νομοθέτες μας, προσπαθώντας να προωθήσουμε μια πλατιά συμμαχία όλων των φορέων πολιτικών , αυτοδιοικητικών, για να αντιμετωπιστούν θέματα ζωτικής σημασίας σαν αυτό.  
    Αυτή μας η πρόταση που κατατίθεται για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο βασίζεται στην μέχρι σήμερα εμπειρία μας. Μπορεί να βελτιωθεί, να εμπλουτισθεί και να τεκμηριωθεί με την συμβολή ειδικών επιστημόνων, χωρίς όμως να αλλοιωθούν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της.  
         Οι Εκπρόσωποι των πολιτικών φορέων Αρτέμιδας που διαμόρφωσαν την πρόταση:
    ΠΑΣΟΚ                              Π. Χριστόπουλος
    Ν.Δ.                                    Σ. Αρμυρός
    ΣΥ.ΡΙΖ.Α                            Α .Μιχαλόπουλος
    Οικολόγων – Πράσινων      Γ. Παπαστεφάνου 
    Οι Εκπρόσωποι των Δημοτικών παρατάξεων Αρτέμιδας:
    Αρτεμις παρόν και μέλλον  Π.Τουτσίδης
    Νέα πνοη                           Ε.Ντουρτντουρέκα
    Αρτέμιδα Νέα εποχή          Π.Πουλάκης
    Ενεργοί πολίτες                  Γ. Γκινοσάτης 
    Παρευρέθηκε και ανέπτυξε τις απόψεις του ο κος Δανέζης εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york